СЕЛЕКЦІОНЕРИ - АРОМОТЕРАПІЇ
Французькі вчені виявили фермент, який
відповідає за синтез в пелюстках троянди
одного з основних компонентів аромату цієї
квітки. Науковці вважають, що їхні результати
можна буде використовувати для селекції троянд
з сильним запахом.
"Інтенсивність запаху троянд може бути пов'язана з ферментом RhNUDX1 і монотерпенами, які він виробляє. А наші результати можуть підказати спосіб відновлення запаху в троянд з низьким рівнем цього ферменту", - заявляє Жан-Луї Магнар з Університету Ліона (Франція) і його колеги.
Досі вченим були відомі деякі ферменти, які беруть участь у синтезі речовин, що складають запах троянд. Більшість досліджень пов'язані з вивченням біосинтезу спиртів монотерпенів - однієї з основних груп речовин, відповідальних за приємний запах троянд. У їхньому виготовленні беруть участь ферменти терпен-синтази.
Деякі вчені вважали, що тільки терпен-синтази і необхідні трояндам для вироблення монотерпенів, проте Магнар і його колеги виявили RhNUDX1 - раніше невідомий фермент, відповідальний за синтез цих компонентів. Цей фермент активний у клітинах рожевих пелюстків, пояснює Кореспондент.
У своїй роботі вчені порівняли генетичний код двох сортів троянд: Papa Meilland і Rogue Meilland. Перший сорт володіє сильним запахом, а другий, навпаки, - дуже слабким. Магнар і його колеги виявили, що за синтез гераніолу, спирту з яскраво вираженим запахом троянди, який є основним компонентом рожевого масла, - відповідає якраз фермент RhNUDX1.
Більшість сортів троянд, яких вирощують сьогодні, пахнуть відносно слабко через те, що для селекціонерів були важливими інші характеристики - кольори і швидкість в'янення. Зараз натомість вчені переконані, що в майбутньому результати їхніх досліджень можна буде використовувати для селекції троянд із сильним запахом.
Фото – з відкритих джерел в Інтернеті
Джерело:
http://www.expres.ua/tech/2015/07/04/142140-troyandu-zmusyat-pahnuty-razy-sylnishe
|