Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Березень » 24 » 1- 24 березня у м. Світловодську, що на Кіровоградщині, проходив місячник боротьби з туберкульозом (ВІДЕО)
09:26
1- 24 березня у м. Світловодську, що на Кіровоградщині, проходив місячник боротьби з туберкульозом (ВІДЕО)

 

РОМАШКА – СИМВОЛ  НАДІЇ

 

 

 

24 березня Указом Президента України 

оголошено Днем боротьби з туберкульозом

(саме 24 березня німецький мікробіолог

Роберт Кох заявив про своє відкриття -

він виявив збудника цієї хвороби).

 

 

 

 

 

 

 

В теперішньому році заходи, заплановані в рамках місячника, пройшли під девізом «Туберкульоз десь - це туберкульоз всюди». Не зовсім точна думка? Ну чому ж - все гранично ясно: не варто думати, що нещастя трапляються десь і з кимось ... ніхто не застрахований від хвороби, і щоб ефективно вирішувати проблему, кожен з нас повинен повернутися до неї обличчям.

 

Ситуація, в якій знаходиться Кіровоградська область, вкрай складна, - ми відносимось до центрального регіону, де реєструється найвища захворюваність на туберкульоз, і займаємо 4 місце по Україні - 111 осіб хворих на 100 тис. жителів. Це в 5 разів вище, ніж в Європі. І статистика останніх років показує, що ми можемо опинитися на порозі справжнісінькою епідемії ... Влада м. Світловодська прекрасно розуміє всю серйозність ситуації, але незважаючи на це, програми "Турбота" по боротьбі з туберкульозом  не фінансуються чотири роки через брак грошей в міському бюджеті.

 

І все ж, незважаючи на начебто достатнє фінансування від Глобального Фонду, існує ряд проблем, які ускладнюють ефективне протистояння медиків туберкульозу.

 

 

 

 

 

 

Одна з причин - поява «в суспільстві» ВІЛ-асоційованого туберкульозу. У минулому році 15% туберкульозних хворих області мали саме таку форму: коли ослаблена вірусом ВІЛ- імунна система людини не здатна протистояти паличці Коха. Вилікувати хворого на ВІЛ-асоційований туберкульоз дуже складно, в минулому році з таким діагнозом померли 210 осіб, при тому, що «класичний» туберкульоз забрав життя 262-х жителів Кіровоградської області. Згідно зі статистичними даними, на туберкульоз захворюють 60% ВІЛ-інфікованих.

 

Інша проблема - широке поширення резистентної форми туберкульозу. Підлікований, але повністю не вилікуваний в початковій стадії туберкульоз, береться за руйнування організму з потрійною силою, вже не реагуючи на загальноприйняті ліки. Лікування резистентного туберкульозу обходиться в 50 разів дорожче, ніж лікування «класичного» - в стандартному режимі! Найчастіше лікарі вже просто не встигають організувати таким хворим необхідну допомогу, оскільки громадяни звертаються до медиків надто пізно і гинуть фактично протягом місяця. Хоча половину з них - звернися вони до лікаря вчасно - можна було би врятувати.

 

 

 

 

 

 

Однак, на превеликий жаль, однією з найбільш нагальних проблем, пов'язаних з туберкульозом, є брак кадрів. На допомогу прийшов Червоний Хрест. Занадто високий ризик зараження, дуже велике навантаження при досить скромних зарплатах мають медики, що опікуються лікуванням важких туберкульозних хворих ...

 

А ось в Прибалтиці проблему вирішили швидко - в 3 рази підняли зарплату медичним працівникам інфекційних відділень ... Ще одна проблема, вирішення якої потрібно негайно, це примусове лікування хворих з відкритою формою  туберкульозу. Таких в області, наприклад, 20% від загального числа хворих. Закон-то про примусове лікування на папері існує - він вимагає створювати спеціалізовані лікарні, проте механізми щодо його практичного впровадження, як це у нас в країні часто буває, до сих пір не діють.

 

 

 

 

 

 

- У самому місті Світловодську рівень захворюваності на туберкульоз також високий - 88 осіб на 100 тисяч, - розповіла головний лікар міського тубдиспансеру учасникам конференції з нагоди Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом. - Як уберегтися від туберкульозу? Загальновідомо, що хвороба ця носить соціальну спрямованість. «Ситий чоловік на туберкульоз не захворіє» - кажуть в народі. Нормальне харчування, щадний режим праці, вітаміни, які зміцнюють процедури для організму - словом, потрібно все, що працює на зміцнення імунітету. Червоний Хрест видає продуктові пайки, вітаміни і таблетки для підтримки печінки. Адже практично більшість населення інфіковано мікобактеріями туберкульозу, але захворювання виникає тільки при зниженні імунітету. ...

 

Цей день ще називають Днем білої ромашки. Колись, майже 100 років тому, активісти продавали ромашки на вулицях, щоб привернути увагу громадськості до проблеми туберкульозу та зібрати кошти на боротьбу з ним.

 

 

Довідково:

 

Щорічно в Україні близько 5 тис. осіб помирають від туберкульозу. Про це під час брифінгу повідомила директор ДУ “Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров’я України” професор Наталія Нізова, передає кореспондент УНН.

 

“На жаль, щорічно у нас помирають близько 5 тис. осіб від туберкульозу і більшість з них — це системи з саме поєднаною патологією (ВІЛ-інфекція, туберкульоз, нарковживання, гепатити - ред.)”, — повідомила Н.Нізова.

 

Як повідомляв УНН, офіційно на обліку в Україні хворих на туберкульоз є 28 тисяч осіб.

 

Про свята і будні Світловодської МО ТЧХ України детальніше можна дізнатися з відео репортажу, підготовленого журналістами місцевої телекомпанії "Веселка" до Дня людей з обмеженими можливостями:

 

 

 

 

 

Фото – прес-служби Світловодської МО ТЧХ України

За джерелом:

https://www.facebook.com/424716377591421/photos/pcb.1039052539491132/1039052326157820/?type=3&theater

 

Переглядів: 650 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.07.2024, 01:35
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 362
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 165
Гостей: 165
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024