ГІГІЄНА – ЗАПОРУКА ЗДОРОВ'Я
Більше харчових отруєнь, як відзначають фахівці,
відбувається саме влітку, тим більше в таку спеку.
Щодня з'являється ризик опинитися в числі людей,
котрі захворіли
Намагайтеся дотримуватися простих правил прийому їжі, щоб уберегти себе від біди:
• мийте руки перед кожним прийомом їжі;
• фрукти і овочі обов'язково мити;
• в спеку менше вживати молочних продуктів
• пити більше води;
• уникайте сирого м'яса, риби, яєць і сирих маринованих продуктів;
• не вживайте в їжу продукти, які швидко псуються і перебували понад добу без охолодження
Що ж робити, якщо у вас виникла підозра на харчове отруєння?
Спочатку розглянемо симптоми:
• Хворобливий стан і вид потерпілого
• Нудота - блювота
• Пронос
• Біль в животі
• Порушення дихання
• Пітливість
• Слиновиділення
Перша допомога при харчовому отруєнні (за рекомендацією Товариства Червоного Хреста України)
• Викличте блювоту, засунувши палець в горло.
• Блювоту не можна викликати, якщо потерпілий:
- спожив їжу, яка знаходилася більше двох годин поза холодильником.
- втратив свідомість
- має серцеве захворювання
- при судомах
- вагітна жінка
• Після блювоти дайте потерпілому 5-6 склянок води, щоб зменшити концентрацію отруйної речовини в шлунку.
• При необхідності викличте блювоту повторно.
• Викличте швидку допомогу за телефоном 103.
Тож, не лінуйтеся зайвий раз помити руки, дотримуйтесь елементарних правил гігієни і прийому їжі, щоб не стати жертвою харчового отруєння.
Анна Дубина,
методист НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області
Фото – з відкритих джерел в Інтернеті
Джерело:
http://4ernigiv.info/strichka/26478-beregites-ot-otravleniy.html
|