Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Жовтень » 10 » 10 жовтня - Всесвітній день психічного здоров’я
15:36
10 жовтня - Всесвітній день психічного здоров’я

 

СВЯТО  ПІД  ЗНАКОМ  -  ПСІХЕЇ   

 

 

 

Сьогодні, 10 жовтня, - Всесвітній день

психічного здоров’я

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всесвітній день психічного здоров’я відзначають 10 жовтня, починаючи з 1992 року. Цей день було засновано з ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров’я за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. Він створений, щоб привернути увагу до цієї проблеми та скоротити поширення депресивних розладів, шизофренії, хвороби Альцгеймера, наркотичної залежності, епілепсії та розумової відсталості.

 

Девіз Всесвітнього дня психічного здоров’я у 2016 році – «Психологічне і психічне здоров’я: перша допомога для всіх».

 

Основна увага цього року приділяється першій психологічній допомозі, яку можуть надавати люди, професія яких передбачає таку можливість. До них належать вчителі, пожежники, соціальні працівники, співробітники поліції, волонтери тощо.

 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я сьогодні на планеті налічується понад 450 мільйонів осіб із розладами психіки та поведінки.

 

Згідно статистики, в Україні близько 1,2 мільйонів мешканців страждає на психічні розлади, і цей показник з кожним роком зростає. Вже котрий рік поспіль Україна посідає перше місце за кількістю психічних розладів у Європі – майже 2 мільйони українців щороку стають пацієнтами психіатричних лікарень. За оцінками фахівців, від різноманітних нервових розладів страждає кожен третій українець.

 

Психічне здоров'я має першочергове значення для особистого благополуччя, підтримки здорових сімейних відносин і здатності кожної окремої людини зробити внесок в життя суспільства. Фізичне здоров'я фактично неможливе без психічного здоров'я.

 

За визначенням ВООЗ, психічне здоров’я – це стан душевного благополуччя, яке дає кожній людині можливість здійснювати власний потенціал, долати звичайні життєві стреси, плідно працювати. Порушення душевного благополуччя, душевної рівноваги може спричинити розлади психіки та поведінки.

 

Розвиток нервово-психічних захворювань обумовлюється генетичними, соціальними факторами, соматичними захворюваннями. З погляду зарубіжних вчених, 70% хронічних захворювань мають психосоматичну основу.

 

Як повідомив головний позаштатний спеціаліст Департаменту охорони здоров'я Львівської облдержадміністрації з психіатрії Юрій Закаль, протягом минулого року у Львівській області на облік взято 2074 пацієнти з психічними захворюваннями, з них 158 хворих на шизофренію, 228 осіб з афективними розладами.

 

Всього станом на кінець 2015 року на обліку перебувало 49162 пацієнти, зокрема, 9749 осіб з шизофренією та 4291 – з афективними розладами.

 

Протягом минулого року в стаціонарі Львівської обласної державної клінічної психіатричної лікарні на 1400 ліжок було проліковано 8371 пацієнт, в стаціонарі Львівського обласного клінічного психоневрологічного диспансеру на 130 ліжок – 1442 пацієнтів, психіатричної лікарні Миколаївського району (510 ліжок) – 1614 пацієнтів, Стебницької психіатричної лікарні (25 ліжок) – 364 пацієнти, Самбірської психіатричної лікарні (20 ліжок) – 248 пацієнтів, Старосамбірської психіатричної лікарні (20 ліжок) – 197 пацієнтів.

 

Довідково:

 

Починаючи з 2015 року Червоний Хрест, у зв'язку з подіями на сході України, започаткував у себе психосоціальну службу, покликану у першу чергу працювати з дітьми і жінками, котрі покинули зону збройного конфлікту і переселилися у більш безпечні місця.

 

 

 

 

 

 

Так як ця справа для України зовсім нова, то своїм досвідом діляться з червонохрестівцями фахівці з Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Фінансову підтримку надає Уряд Японії. В Україні вже другий рік, як розгорнуто з їх допомогою програму Червоного Хреста для переселенців «Підтримка довгострокової соціальної стабільності в Україні». Для її реалізації вибрано кілька пілотних областей – Київську, Одеську, Сумську, Полтавську, Херсонську та м. Київ.

 

 

 

 

 

 

Ми, та інші сайти Червоного Хреста, регулярно висвітлюємо хід виконання цього важливого проекту. Одним з таких прикладів може послужити огляд новин з Білої Церкви, який викладено за посиланням - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2016-10-04-8566

   

 

Фото і колаж – прес-служб Білоцерківської МО ТЧХУ та ДОЗ  ЛОДА

За джерелом:

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/5346.html

 

 

 

 

Переглядів: 725 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.07.2024, 02:08
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 362
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 159
Гостей: 159
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024