ЗИМОВІ ГРИБИ
Навіть у цi морознi дні в лiсi можна
назбирати, якщо пощастить, повний
кошик грибiв
У нас вважають, що по гриби потрiбно ходити лише восени. Проте чимало любителiв тихого полювання з цим не згоднi, кажуть: i зимовий лiс багатий на грибочки. Причому рiзних видiв. Тож у цi днi Петро Андращук залюбки ходить до лiсу, пише газета "Експрес".
"I ще жодного разу не повертався з порожнiм кошиком, - розповiдає вiн, iдучи до лiсу. - До речi, збирати гриби в цей час легко, бо листя немає, i тому їх добре видно здалеку, як-от зимовi опеньки, якi часто називають снiжними грибами або ж зимовою вогнiвкою, та гливи. Якось чув, що збирати гриби можна до перших морозiв, однак насправдi це не так, бо морози їм не страшнi. А в перiод вiдлиги гриби далi ростуть. Тому тиждень тому я назбивав кошик глив. Так-так, вам не почулося, цi гриби я не збираю, а збиваю палицею, бо ростуть вони на стовбурах дерев".
"Чим кориснi цi гриби? - запитую грибника. - I на яких деревах ростуть?"
"Передусiм вони низькокалорiйнi й водночас дуже ситнi, - пояснює чоловiк. - У давнину їх навiть називали "грибним м 'ясом" за здатнiсть швидко та надовго тамувати голод. А ростуть вони групами на деревах листяних порiд, як-от осика, верба, береза. Дивiться, якi красенi - цiла родина".
Пiдiйшовши до осики, грибник довгою палицею акуратно збиває гриби, бо зазвичай ростуть вони доволi високо.
"Глива – гриб специфiчний, - каже пан Петро, збираючи із землi справжнi кетяги глив. - Бо нiжка в нього збоку i плавно переходить у шапинку, що виростає доволi великою. До речi, мало хто знає, але молодi гливи ще часто називають черепашковими або ж устричними грибами через їх подiбнiсть на мушлi. Знайти родину глив для грибника означає назбирати грибiв на вечерю для всiєї сiм'ї. Часто буває, що з одного дерева назбиваєш кошик грибiв. А ще моя дружина любить їх тому, що їх не потрiбно промивати вiд пiску i варити, як гриби деяких видiв. Досить лиш сполоснути - i вiдразу тушкувати, смажити чи додати до печенi. Страви з устричних грибiв мають чудовi смаковi властивостi й тонкий аромат, адже молодi гливи дуже соковитi та нiжнi. А ось дорослi гриби, якi дещо твердi й волокнистi, дружина перекручує на м'ясорубцi та готує з них чудовий паштет. Тому наприкiнцi року я завжди ходжу до лiсу, щоб назбирати свiжих грибiв до святкового столу. I нiколи не повертався з порожнiми руками".
Автор - Олеся МАКСИМЕЦЬ
Фото – з відкритих джерел в Інтернеті
За джерелом:
http://expres.ua/news/2016/12/30/220598-ci-morozni-dni-lisi-nazbyraty-povnyy-koshyk-grybiv
|