ОСЬ І ПРИЙШЛА МАСЛЯНА! ВІТАЄМО!
Сьогодні розпочинається Масляна,
або Сиропусний тиждень – останній
тиждень перед Великим постом
Назва свята «Масляна» пов’язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м’ясні продукти, а ось молочні – молоко, яйця, масло, сметану ще можна було вживати.
Відомо, що Масляну святкували в Україні ще в дохристиянські часи, й вона була присвячена шануванню Сонця. З приходом християнства всі язичницькі звичаї поступово викорінювалися, однак традиція святкувати Масляну залишилася.
Наші пращури віддавна відзначали це дійство, що мало виразно національний характер. В Україні останній тиждень м’ясниць мав кілька назв – Масляна, Сиропусний тиждень, Пущення, Загальниця, Ніжкові заговини, Колодій тощо.
Основною обрядовою стравою Масляної (Масниці, Масляниці) були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. Виготовляли також гречані млинці, заправлені смальцем.
Загалом Масляна вважалася жіночим святом, хоч участь у ньому могли брати й чоловіки. У цей час широко практикувалися й погостини. Жінки, зібравшись у гурти, відзначали у понеділок «початок Масної».
Фото – з відкритих джерел в Інтернеті
За джерелом:
https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2178103-20-lutogo-narodnij-kalendar-i-astrovisnik.html
|