Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Лютий » 24 » Європа допоможе. Єврокомісар Христос Стиліанідіс про те, чи є майбутнє у мінських угод
18:17
Європа допоможе. Єврокомісар Христос Стиліанідіс про те, чи є майбутнє у мінських угод

 

ЄЄ ДОПОМОЖЕ У БІДІ

 

 


 

Єврокомісар з гуманітарних питань та управління

кризовими ситуаціями Христос Стиліанідіс розповів

Фокусу, як Євросоюз допомагає українцям, що постраждали

від збройного конфлікту на Донеччині, а також про найбільшу

проблему на непідконтрольних Україні територіях

 


 

 

 

 

 

"Конфлікт в Східній Україні рідко потрапляє в заголовки, але люди продовжують страждати", - написав у своєму Twitter єврокомісар Христос Стиліанідіс перед початком чергового візиту в Україну, вже четвертого за час каденції. За оцінками Євросоюзу, на даний момент близько 3,8 млн українців, що постраждали від збройного конфлікту на сході, потребують гуманітарної допомоги.

 


Всім за потребами

 


ЄС в цілому і його країни-члени окремо почали допомагати людям в Україні з початку конфлікту, коли департамент Єврокомісії з гуманітарної допомоги і захисту цивільних осіб в лютому 2014-го запрацював в Україні. Тільки в 2016 році допомогу отримали близько півмільйона українців. Загальний обсяг виділених Єврокомісією і країнами - членами ЄС коштів досяг 399 млн євро.

 

Під час нинішнього візиту, що відбувся невдовзі після чергового загострення на фронті, Стиліанідіс оголосив про виділення додаткових 18 млн євро для забезпечення базових потреб населення: ліки, вода, притулки, санітарні умови.


- Найбільше мене вразило, як працює наш освітній проект в Україні, все відмінно організовано, люди на місцях горять своєю роботою, - розповідає Стиліанідіс. - Ми взагалі вважаємо освіту одним з пріоритетів, таким чином ми ресоціалізуємо дітей, які постраждали від конфлікту, допомагаємо їм подолати стрес і, як показує досвід роботи в інших країнах, уберегти підростаюче покоління від радикалізації.


Мова йде про спільний проект ЄС та ЮНІСЕФ "Діти світу", який стартував у 2015 р., головна мета якого - психологічна допомога дітям, котрі не тільки живуть безпосередньо в зоні бойових дій, але і на мирній території. Проект охоплює п'ять східних українських областей і кілька десятків тисяч дітей.


Освіта - лише один із напрямів допомоги. Решта - ремонт осель, пошук притулку, правовий захист, первинні потреби і т. д. Як розповідає Стиліанідіс, при плануванні донори відштовхуються від пріоритетних потреб людей в конкретний момент.

 

 



 

 

 

- У нас суворі правила надання допомоги, ми працюємо з дуже вузьким колом партнерів і перевіряємо кожен етап. Наші партнери, що займаються освоєнням коштів, це організації ООН, інші міжнародні структури на кшталт Червоного Хреста, які користуються довірою НГО. Якщо у нас виникнуть якісь підозри в порушенні правил, ми негайно проведемо аудит кожного виділеного цента. Але поки ніяких таких історій не було, - каже єврокомісар.


Примітно, що ЄС надає допомогу і українцям з непідконтрольних територій, і тим, хто виїхав в Росію і Білорусь, а також людям, які проживають в окупованій Донеччині. За словами Стиліанідіса, потреби тих, що живуть по обидва боки лінії розмежування приблизно однакові, і близько половини з 88 млн євро, виділених безпосередньо Єврокомісією, стосуються тих, хто проживає на території ОРДЛО.


- Найбільша проблема на непідконтрольних Україні територіях - відсутність доступу до постраждалого населення, - каже єврокомісар.

 

За його словами, ніяких контактів з окупаційною адміністрацією (в термінології ЄС "де-факто" владою "самопроголошених" республік ") чиновники ЄС не підтримують. Робота здійснюється виключно через партнерів. Але і тих, кому дозволяють працювати на окупованій території, стає менше .

 

Так, в листопаді минулого року на території ОРДЛО вимушено припинила роботу міжнародна організація "Люди в потребі". Головними провайдерами допомоги там залишаються Червоний Хрест і управління Верховного комісара ООН з прав біженців.
 

 

На окупованих територіях також не надаються і деякі формати допомоги, наприклад, правова підтримка або роздача готівки. Видають лише сертифікати на товари першої необхідності, їх можна отоварити в супермаркетах, з якими партнери ЄС укладають окремі угоди. Таким чином донори можуть бути впевнені, що гроші будуть витрачені цілеспрямовано. На підконтрольних Україні територіях такі сертифікати роздають також.

 


Обіцяють не забути

 


В "навколополітичних" питаннях, пов'язаних з конфліктом на Донеччині, єврокомісар Стиліанідіс, як і більшість європейських чиновників, дуже обережний і робить упор насамперед на мінські угоди.


- Шлях до миру - це мінські угоди, при цьому Євросоюз, безумовно, підтримує територіальну цілісність і суверенітет України - це основа нашої позиції, - не втомлюється повторювати він під час інтерв'ю Фокусу.

 

 



 

 

 

- Я позитивно сприймаю останні переговори в нормандському форматі, що відбулися в Мюнхені, і вітаю рішення про припинення вогню. Особисто у мене зараз більше оптимізму, ніж після попередніх переговорів в нормандському форматі, - каже Стиліанідіс. Рішення Кремля про визнання паспортів, які видаються в ОРДЛО, він вважає, таким, що "суперечить духу мінських угод".


При цьому єврокомісар закликає не недооцінювати роль, яку відіграє Євросоюз у конфлікті на Донеччині, незважаючи на те, що де-факто мінський процес давно забуксував. "Упевнений, що наша тверда позиція допомогла не допустити погіршення ситуації на Донеччині", - говорить Стиліанідіс.


Що стосується однієї з головних тем останніх тижнів, блокади залізничного сполучення з ОРДЛО, позиція ЄС з цього приводу висловлена. Єврокомісар у черговий раз нагадує: блокада може привести до енергетичної кризи, яка зачепить українців по обидва боки лінії розмежування, тому вона повинна бути припинена.


На нещодавній зустрічі з українськими блогерами міністр внутрішніх справ Арсен Аваков висловив ідею про те, що після деокупації жителі ОРДЛО деякий час не братимуть участь у всеукраїнських виборах.


- Вважаю, що головне завдання зараз - забезпечити мир і територіальну цілісність України. А з подальшими діями повинні визначатися українські громадяни, як і належить в демократичних країнах, - коментує Стиліанідіс.

Під кінець інтерв'ю обговорювалося питання про падіння інтересу до збройного конфлікту в Україні серед країн Заходу. "Звичайно, у Європи багато проблем: міграційна, фінансова кризи і т. д., Але ми не відступаємо від взятих на себе зобов'язань щодо України. Ми і надалі будемо надавати вам гуманітарну допомогу. Стільки, скільки буде потрібно", - запевняє єврокомісар.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://focus.ua/country/366981/

 

 

 

 

Переглядів: 609 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.07.2024, 02:27
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 362
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 155
Гостей: 155
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024