ВІТАМІН С – ЗІЙШОВ З ПОСТАМЕНТУ
Раніше лікарі радили споживати якомога
більше вітаміну С. Тепер - навпаки. Чому?
Щойно всі довкола починають шморгати та пчихати, чимало людей відразу ковтають щодня чарівну пігулку вітаміну С - мовляв, імунітет від цього тільки зміцніє, тож захворіти на застуду чи грип стане неможливо.
Так, солодка аскорбінка - один з найдешевших та найсмачніших вітамінів, який продають навіть у супермаркетах. Ще років 10 - 15 тому терапевти й педіатри прописували вітамін С у драже, радили налягати на джерело аскорбінової кислоти - цитрусові. Мовляв, що її більше, то краще. А нині - все навпаки: лікарі застерігають від передозування аскорбінки. Чому ж підхід змінився?
- Найновіші численні клінічні випробування довели, що великі дози цього вітаміну провокують виділення стресових гормонів, і це пригнічує імунітет, - каже Борис Скачко, відомий лікар - валеолог. - Вітамін С у надлишку здатен провокувати руйнівні клітинні мутації. Тому сприймати приємні на смак драже з аскорбінкою як льодяники - не варто.
- Але ж кажуть, що аптечний вітамін С треба вживати, бо, мовляв, він в організмі не здатен накопичуватися...
- Останніми роками була спростована й ця думка. Насправді вітамін С синтезується в печiнцi й може там затримуватися до півроку (винятком є люди, в яких у зв'язку з певними недугами робота печінки порушена, і вітамін не накопичується). Тож якщо ми влітку і восени їмо вдосталь свіжої зелені, овочів і фруктів, то принаймні взимку гіповітаміноз С нам не загрожує. Висновок: людині без клінічних ознак нестачі вітаміну С жодні аскорбінові драже не потрібні.
- А як зрозуміти, що організму забагато вітаміну С?
- Серед наслідків передозування цього вітаміну - алергія, біль голови, шлункові розлади, падіння артеріального тиску, - каже Віктор Літус, доктор медичних наук, завідувач кафедри клінічної, лабораторної імунології та алергології Національного медінституту. - Доведено, що систематичне вживання 500 мг синтезованого вітаміну С понижує артеріальний тиск від 3,84 до 1,50 мм. І якщо гіпертоніки цього можуть й не помітити, то люди з гіпотонією відчують настільки, що їм з ліжка буде важко підвестися. При надлишку вітаміну С судини стають ламкими, надокучає неспання, висипи на шкiрi. Водночас може розвиватися і сечокислий діатез, що проявляється скупченням солей і навіть камінням у нирках.
- Якою ж є оптимальна доза вітаміну С? З якими продуктами його краще отримувати?
Б. Скачко: - Загальнорекомендована щоденна кількість вітаміну С - 75 - 100 мг. Вважається, що саме така доза стимулює вироблення інтерферону в організмі - це активний противірусний агент. Наприклад, лише одне середнє яблуко містить 15 мiлiграмiв аскорбінки, цибулина - 20 міліграмів, а порція квашеної капусти - до 40 міліграмів. Це і є оптимальні 75 міліграмів вітаміну С.
Обов'язково вживайте саме свіжі овочі та фрукти, адже в тушкованих і варених вітамін С розпадається.
Автор - Ірина КОНТОРСЬКИХ
Фото – з відкритих джерел в Інтернеті
За джерелом:
http://expres.ua/health/2017/11/20/272162-ranishe-likari-radyly-spozhyvaty-yakomoga-bilshe-vitaminu-s-navpaky-chomu
|