ПОЯВА ЧІПСІВ
Цій події посприяв курйоз:вередливий багатий клієнт замовив
дуже давно в одному з ресторанів США смажену картоплю.
Сталося це 24 серпня 1853 року. У цей день заможний американський підприємець Корнеліус Вандербільт зупинився у курортному містечку Саратога-Спринс, що на сході штату Нью-Йорк, і замовив смажену картоплю.
Сталося це у ресторані готелю Moon’s Lake Lodge. Багатій замовив собі порцію смаженої бульби. Коли страву подали, той скривився: картоплини, на його думку, порізані надто грубо.
Чорношкірий кухар Джордж Спек тричі переробляв страву. Зрештою порізав картопляні скибочки так тонесенько, що вони були прозорі, а підсмажені хрумтіли наче горішки. Цей варіант перебірливому гостю дуже сподобався.
Наступного дня він повторив своє замовлення, голосно розхвалюючи його. Інші клієнти також захотіли скуштувати хрумку картоплю. Метикуватий кухар відразу ж заявив, що то його коронна страва, вона називається Saratoga chips.
Згодом, у 1860 році, Джордж Спек відкрив свій власний ресторан Crum’s House в Мальті (штат Нью-Йорк). Заклад мав "фішку": на кожному столику стояла вазочка з фірмовими чипсами.
А у 1895 році американський підприємець Вільям Теппендон почав дрібносерійне виробництво чипсів. Як упаковку використовував пергамент.
У 1932 у Нешвіллі, штат Теннесі, була заснована марка Lay's. Нині світовий ринок картопляних чипсів - це понад 46 мільярдів доларів щорічного прибутку.
І що не казали би прихильники теорії здорового харчування про шкідливість жирної смаженої бульби, якою би страшною статистикою не залякували, велика кількість людей не уявляє перекуски без хрумких пластівців.
Фото – з відкритих джерел в Інтернеті
За джерелом:
http://expres.ua/digest/2018/08/24/305989-duzhe-prymhlyvyy-kliyent-dopomig-prydumaty-stravu-ulyublenu-milyonamy
|