ОСІНЬ – ГРИБНА ПОРА
Департамент охорони здоров'я Львівської ОДА
розробив пам'ятку для грибників, яку подаємо нижче.
Гриби належать до «важкої» їжі, оскільки, крім корисних білків, жирів, вуглеводів, деяких вітамінів (В1, РР) та мінеральних речовини (фосфор), до їхнього складу входить клітковина та хітин, який майже не перетравлюється в шлунково-кишковому тракті.
Вживання грибів не рекомендоване вагітним, жінкам, які годують грудьми, людям похилого віку та дітям до 12 років.
Правила збирання та приготування грибів
- Відмовтеся від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю та продаються в торгівельній мережі
- Не купуйте гриби на стихійних ринках
- Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними
- Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, в тому числі важкі метали
- Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів
- Не куштуйте сирі гриби
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні слід викинути
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби
Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основні ознаки отруєння грибами:
- Нудота
- Блювота
- Різкий біль в животі
- Діарея
- Запаморочення
- Підвищення температури тіла
- Зниження пульсу
- Задуха
- Судоми
- Відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги)
- Поява галюцинацій та марення
За наявності будь-якого з наведених симптомів, негайно викликайте лікаря!
Перша допомога при отруєнні грибами
- Терміново телефонуйте до «швидкої»
- Промийте шлунок простою водою
- Дотримуйтесь постільного режиму
- Пийте багато рідини (вода, підсолена вода або прохолодний чай).
- Прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла)
Категорично забороняється вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів в організм.
В жодному разі не займайтесь самолікуванням!
Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що їх лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.
Фото – прес-служби ДОЗ ЛОДА
За джерелом:
http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/7423.html
|