СВЯТО ЧАРОДІЇВ КУЛІНАРІЇ
У цей день кухарі та кулінари понад 70 країн світу
відзначають своє професійне свято – Міжнародний день кухаря.
День заснований у 2004 році Всесвітньою асоціацією кулінарних співтовариств, до якої входять майже 8 мільйонів членів – представників кухарської професії з усіх континентів світу.
Цьогорічна тема Міжнародного дня кухаря - «Здорова їжа для росту» - покликана розказати дітям всього світу про важливість здорового харчування.
Відомо, що стародавні греки вшановували бога лікувальної справи Асклепія (він же римський Ескулап). У нього була дочка Гігіея – хранителька здоров’я (саме від її ім’я походить слово «гігієна»), а ось їхньою помічницею в усіх справах була куховарка Куліна, яка згодом і стала покровителькою куховарського мистецтва (неформальною десятою музою), що отримало назву «кулінарія».
А рецепти різноманітних страв відомі людству ще з часів Стародавнього Єгипту і Вавилону. На сьогодні кулінарія – справжня наука і мистецтво водночас. Українським кухарям і кулінарам теж є чим похвалитися, адже українська кухня існує не одне століття і має багатющі традиції.
Фото – з відкритих джерел в Інтернеті
За джерелом:
https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2561950-20-zovtna-pamatni-dati.html
|