Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2018 » Листопад » 6 » Прес-конференція головного лікаря Київського міського центру здоров‘я Отто Стойки, присвячена грипу
08:19
Прес-конференція головного лікаря Київського міського центру здоров‘я Отто Стойки, присвячена грипу

 

БЕРЕЖЕНОГО БОГ - БЕРЕЖЕ

 

 

 

 

 

 

«Вакцина проти грипу захищає від хвороби на 50-60%», - О.Стойка.

 

 

Вакцина проти грипу зменшує ризик захворіти лише на 50-60%, втім значно ефективніше знижує ризик ускладнень після настання захворювання.

 

Про це повідомив головний лікар Київського міського центру здоров‘я Отто Стойка на прес-конференції, передає кореспондент УНН.

 

“Є захист специфічний, який виробляє специфічний захист імунітету від грипу певних штамів, — це вакцинація. Це захист від 4 штамів найімовірніших, найагресивніших вірусів”, — зазначив медик.

 

За його словами, щеплення не дає 100%-вого захисту організму від грипу, однак значно зменшує ризик виникнення ускладнень.

 

“На 50-60% захищають (щеплення від захворювання на грип — ред.), але, знову ж таки, на 70% захищає від ускладнень і на 90% — від смерті”, — додав лікар.

 

При цьому він зазначив, що хворі на грип і ГРВІ більше страждають від ускладнень, ніж від самого грипу — це ж стосується і випадків смерті. Так, зокрема, за його словами, минулого епідсезону від наслідків грипу померло 7 осіб — всі вони не були щеплені від грипу.

 

“Але, на жаль, це тільки частина захисту, тому що є ще біля двохсот вірусів, які протікають в легшій формі, і від них специфічного захисту поки що немає”, — уточнив О.Стойка.

 

"Імунітет можна зміцнити і, у крайньому разі, полегшити симптоми або навіть уникнути цих захворювань. Я б звернув увагу, в першу чергу, на профілактику стресу – у широкому смислі слова. У першу чергу, людині треба не виснажувати свою нервову систему – щоб вона у достатній мірі відпочивала і не виснажувалась. Це, в основному, нічний сон – 7-8 годин. Крім того, треба уникати стресові фактори. На друге місце я би поставив продукти харчування", - сказав медик.

 

За його словами, їсти продукти, багаті вітамінами, слід не лише, коли приходить хвороба, а постійно, особливо у період епідемій. Це стосується чорної редьки, ягід (передусім, морожених, а не варених, у великій кількості цукру).

 

Цибулю і часник, на думку Стойки, вживати як елемент здорового харчування теж варто на регулярній основі, під час же епідемії панацеєю ці продукти не стануть. Багаті на вітамін С цитрусові, на думку лікаря, слід вживати помірно, оскільки кислота, особливо у дітей, може бути подразником слизової оболонки. В цілому ж і яблука, і зелень містять багато цього вітаміну.

 

Додатково, на думку медика, можна приймати хіба що вітамін D, якого дійсно не вистачає українцям протягом осені й зими і який недостатньо потрапляє в організм із рибою і морепродуктами.

 

Крім того, важливо приділяти багато уваги гігієні – регулярно провітрювати приміщення, багато проводити часу на вулиці, краще – із помірним фізичним навантаженням. Дуже корисно для організму також і загартування за допомогою обливань холодною водою.

 

Наносити ж оксолінову мазь під ніс для додаткового захисту від вірусів, на думку медика, не варто, оскільки слизова оболонка носа справляється з цією роллю самостійно.

 

Нагадаємо, за останній тиждень захворюваність на гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) серед дорослого населення в Україні зросла на 17,6%.

 

Для надійної профілактики грипу дітей слід вакцинувати, слідкувати за їхньою гігієною, а також обмежувати контакти із хворими людьми. Про це повідомила доцент кафедрі дитячих інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. О.Богомольця Людмила Палатна.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелами:

https://www.unn.com.ua/uk/news/1761006-medik-dav-poradu-yak-ukripiti-imunitet-pid-chas-epidemiyi-gripu

https://www.unn.com.ua/uk/news/1761020-vaktsina-proti-gripu-zakhischaye-vid-khvorobi-na-50-60-medik

 

Переглядів: 587 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.07.2024, 01:31
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 362
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 136
Гостей: 136
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024