Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2019 » Березень » 1 » Дніпряни просять відновити унікальну історичну будівлю лікарні Червоного Хреста та створити там музей
18:26
Дніпряни просять відновити унікальну історичну будівлю лікарні Червоного Хреста та створити там музей

 

ШАНУВАТИ МИНУЛЕ – ДОСТОЙНА СПРАВА

 

 

 

 

 

 

 

Дніпряни просять владу звернути увагу на кутову будівлю лікарні Червоного Хреста

і створити там музей госпіталів і військової медицини Дніпра.

 

 

Відповідне звернення опубліковане на сайті місцевих петицій, передає Дніпроград.

 

Наразі лікарня має статус будівлі пам’ятки архітектури місцевого значення №106/107. Знаходиться вона на розі вулиць Короленка і Костомарівської.

 

Зазначається, що у 1854 році під керівництвом відомого хірурга та діяча Червоного Хреста М. Пирогова у місті було створено перший госпіталь, а невдовзі їх діяло вже 23.

 

З часів Першої світової війни діяв госпіталь й у лікарні Червоного Хреста. Союз робітників подарував лікарні власну ділянку (вул.Короленко, 20а), де у 1915-1916 роках велося будівництво каплиці Червоного Хреста, яка була оголошена храмом-пам'ятником воїнам, загиблим у війні.

 

"Збереження хоча б частини унікальної історичної будівлі лікарні Червоного Хреста, збудованої одним з провідних архітекторів міста Г.Панафутіним (автором Історичного музею, Будинку Мізко та інших знакових будинків) та створення в ньому Музею госпіталів і військової медицини Дніпра є громадянським обов’язком містян, активістів міжнародної організації Червоного Хреста та міської влади", - йдеться у петиції.

 

У свою чергу дніпровський історик Віктор Єкшов на своїй сторінці у Facebook зазначив, що будівля лікарні Червоного Хреста є другою і останньою будівлею в місті після Будинку Хрінникова, яка має елементи українського архітектурного стилю.

 

Історія створення лікарні тісно пов'язана з Дмитром Яворницьким.

 

"Лікарняна історія тилового міста має практично двохсотрічний відтинок часу, насправді ж витоки її йдуть ще з козацької доби. Є про що казати, є базис, на фундаменті якого можна і варто створити музей. Тим паче, що пропозиція виникла не на порожньому місці, є розробка. Музей-лікарня - це й оригінальний туристичний резонанс для Дніпра, що дозволить долучити туристів та школярів-відвідувачів, пожвавить екскурсійний рух у місті. Віддалені аналоги - це аптеки-музеї у Львові та Харкові. Але то інше. І далеко від нас. А в Дніпрі є, про що розповідати", - зауважив Віктор Єкшов.

 

Підписати петицію можна за посиланням.

 

Автор: Антон МОРОЗ

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

https://dniprograd.org/2019/03/01/dnipryani-prosyat-vidnoviti-unikalnu-istorichnu-budivlyu-likarni-chervonogo-khresta-ta-stvoriti-tam-muzey_76376

 

Переглядів: 520 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.07.2024, 04:53
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 362
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 29
Гостей: 29
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024