ПРИЙШЛА МАСНИЦЯ
Сьогодні розпочинається Масляна, або Сиропусний тиждень –
останній тиждень перед Великим постом.
Назва «Масляна» пов’язана з тим, що за тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м’ясні продукти, натомість молочні – молоко, масло, сметану, а також і яйця, ще можна було вживати.
Відомо, що Масляну святкували в Україні ще в дохристиянські часи, й вона була присвячена шануванню Сонця.
З приходом християнства всі язичницькі звичаї поступово викорінювалися, однак традиція святкувати Масляну залишилася. Останній тиждень м’ясниць мав кілька назв – Масляна, Сиропусний тиждень, Пущення, Загальниця, Ніжкові заговини, Колодій тощо.
Основною обрядовою стравою Масляної (Масниці, Масляниці) були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. Виготовляли також гречані млинці, заправлені смальцем.
Загалом Масляна вважалася жіночим святом, хоч участь у ньому могли брати й чоловіки. У цей час широко практикувалися й погостини. Жінки, зібравшись у гурти, відзначали у понеділок «початок Масної».
Якщо цього дня вода капає зі стріх, то ще довго буде холодно.
«Марець спочатку хмарний, в середині болотний - сніп буде молотний».
Фото – з відкритих джерел в Інтернеті
За джерелом:
https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/2650996-4-berezna-narodnij-kalendar-i-astrovisnik.html
|