СВЯТО ПРЕДСТАВНИКІВ ДРЕВНЬОЇ ПРОФЕСІЇ
Скільки існує людство, стільки часу й існує професія кухаря,
яка трансформувалася від епохи до епохи в ту, чи іншу форму.
Щороку в цей день, 20 жовтня, кухарі та кулінари понад 70 країн світу відзначають своє професійне свято – Міжнародний день кухаря.
День заснований у 2004 році Всесвітньою асоціацією кулінарних співтовариств, до якої входять майже 8 мільйонів членів – представників кухарської професії з усіх континентів світу.
Цьогорічна тема Міжнародного дня кухаря - «Як діє здорова їжа» - покликана показати, як їжа впливає на наш організм.
Відомо, що стародавні греки вшановували бога лікувальної справи Асклепія (він же римський Ескулап). У нього була дочка Гігіея – хранителька здоров’я (саме від її ім’я походить слово «гігієна»), а ось їхньою помічницею в усіх справах була куховарка Куліна, яка згодом і стала покровителькою куховарського мистецтва (неформальною десятою музою), що отримало назву «кулінарія».
А рецепти різноманітних страв відомі людству ще з часів Стародавнього Єгипту і Вавилону. На сьогодні кулінарія – справжня наука і мистецтво водночас.
Українським кухарям і кулінарам теж є чим похвалитися, адже українська кухня існує не одне століття і має багатющі національні традиції.
Фото – з відкритих джерел
За джерелом:
https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2801382-20-zovtna-pamatni-dati.html
|