Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Серпень » 30 » Сьогодні - Міжнародний день зниклих безвісти
08:52
Сьогодні - Міжнародний день зниклих безвісти

 

ГОРЕ РОЗЛУКИ – ВЕЛИКЕ ГОРЕ

 

 

 

 

 

 

 

Щороку в передостанній день серпня у світі відзначається Міжнародний день жертв насильницького зникнення або День зниклих безвісти.

 

 

Цей День встановлений згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 21 грудня 2010 року за активної підтримки міжнародних правозахисних організацій та  Червоного Хреста.

 

Щоправда, це питання понад півстоліття порушувалося перед відповідними установами ООН представниками Латиноамериканської Федерації родичів зниклих безвісти людей. Кому-кому, а латиноамериканцям, які впродовж десятиліть потерпали від різноманітних диктаторів, добре була відома ця проблема – безслідне зникнення близької людини, шантаж, залякування, роки пошуків, розпачу, що змінюється надією і навпаки. 

 

До насильницьких зникнень зазвичай удаються як до стратегії насадження у суспільстві атмосфери терору. Зазвичай насильницькі зникнення супроводжуються жорстокими тортурами, приниженням людської гідності затриманих, а закінчуються смертю. 

 

У більшості випадків насильницькі зникнення стаються з відома, а то й за активної підтримки держави. За останні роки у понад 80 державах світу жертвами насильницького зникнення стали понад 50 тис. людей.

 

Відчуття цілковитої беззахисності, що породжується такою практикою, стає притаманним не лише жертві, чи її близьким родичам, але й накладає  відбиток на громади, до яких вони належать, а також і на все суспільство.

Насильницькі зникнення, які раніше асоціювалися тільки з режимом військової диктатури, можуть сьогодні виникати у складних ситуаціях внутрішніх конфліктів. Переслідування захисників прав людини, родичів потерпілих, свідків і адвокатів, які займаються випадками насильницького зникнення, – все це викликає серйозне занепокоєння організацій, які займаються моніторингом прав людини у світі. 

 

З огляду на війну на сході України та анексію Криму, Міжнародний день жертв насильницького зникнення набув актуальності й для України.

 

 

 

 

 

 

Довідково

 

Зник безвісти – два слова, які стали страшними буднями і для українців. Товариство Червоного Хреста України (ТЧХУ) у тісній координації та співпраці з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста України (МКЧХ) впроваджує діяльність з пошуку та встановлення долі зниклих безвісти у зв’язку зі збройним конфліктом, який триває на Україні.

Станом на 15 серпня 2020 року:

Описание: ▪️з початку збройного конфлікту в Україні до МКЧХ надійшло загалом 1 835 заяв про пошук рідних;

Описание: ▪️над 788 справами в МКЧХ та Службі розшуку ТЧХУ продовжується робота – доля цих людей лишається невідомою.

З 2 серпня 2018 р. вступив у силу Закон України «Про правовий статус осіб зниклих безвісти», який спрямований на імплементацію норм міжнародного гуманітарного права до національного законодавства в частині реалізації права знати про долю зниклого родича та створення національного механізму розшуку осіб, зниклих безвісти.

Служба розшуку Товариства Червоного Хреста України допомагає відновити контакти між членами родин, розлучених внаслідок війн, збройних конфліктів, стихійних лих, природних і техногенних катастроф або міграції та допомагає у пошуку зниклих безвісти родичів.

 

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелами:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2527320-sogodni-miznarodnij-den-zertv-zniklih-bezvisti.html

https://www.facebook.com/hashtag/правознати

 

 

Читайте також: Червоний Хрест шукає 100 тисяч осіб по всьому світу

Переглядів: 333 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.07.2024, 02:39
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Серпень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 362
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 155
Гостей: 155
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024