ЙОД – ВАЖЛИВИЙ ЕЛЕМЕНТ ДЛЯ ЗМІЦНЕННЯ ЗДОРОВ'Я
21 жовтня - Всесвітній день профілактики йододефіцитних захворювань.
Ці жовтневі заходи у третій декаді місяця мають щорічний характер.
Недостатність йоду в навколишньому середовищі відчувають близько 35,2% населення планети, в Україні близько 70% населення - 34.280 млн. осіб.
Волинська область відноситься до території з недостатністю йоду в питній воді, харчових продуктах, що зумовлює виникнення зобу та інших йододефіцитних захворювань серед населення. Гострота проблеми зумовлена ще й тим, що в регіонах з йодною недостатністю загальний стан здоров’я населення за багатьма показниками гірший ніж у регіонах, де дефіцит йоду відсутній.
Спектр йододефіцитних захворювань дуже широкий і добре відомий. Найпоширенішим з них є зоб, а найбільш значимим в соціальному плані – порушення репродуктивної функції у жінок і вроджені вади розумових здібностей у дітей. Недостатність йоду зумовлює зниження інтелектуального, освітнього і професійного потенціалу всього населення, що проживає в умовах йодної недостатності , дисгармонійність фізичного розвитку дітей, погіршення репродуктивного здоров’я підлітків і жінок дітородного віку, зниження народжуваності в регіоні і як наслідок погіршення прогнозу економічного розвитку держави.
Йод – один із мікроелементів, який вкрай необхідний організму. Добова його потреба 100-200 мікрограмів. За все життя людина споживає всього 3-5 грамів чистого йоду. Недостатність надходження йоду викликає порушення вироблення основних гормонів щитоподібної залози, для яких йод – це головний компонент. Спочатку щитоподібна залоза збільшується у розмірах – формується зоб, а потім розвивається гіпотиреоз – зменшується її функція.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в регіонах з великим дефіцитом йоду від 1% до 10% населення страждають кретинізмом, до 30% – мають неврологічні порушення та розумову відсталість.
Головне в профілактиці йоддефіцитних захворювань є споживання продуктів моря, додавання до їжі адекватної кількості йодованої солі, періодичне вживання препаратів йоду (антиструміну, йодиду калію, йодомарину, полівітамінів з йодом).
Чим небезпечний дефіцит йоду?
Наслідки нестачі йоду в організмі:
- відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
- збільшення щитовидної залози (зоб);
- затримка росту у дітей;
- затримка інтелектуального розвитку у дітей;
- зниження розумової активності у дорослих;
- порушення обмінних процесів;
- загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому);
- неонатальний гіпотиреоз;
- рак щитовидної залози;
- погіршення пам’яті, слуху;
- підвищення холестерину;
- сухість шкіри, втрата її еластичності;
- порушення роботи кишківника;
- відчуття холоду;
- різке зниження чи підвищення маси тіла;
- набряки;
- випадіння волосся тощо.
Дози калія йодиту, йодомарину по віку із розрахунку 200 мкг йоду в одній таблетці
Вік
|
Доза
|
До 3-х років
|
По 1т. 2 рази в тиждень
|
Від 4 до 6 років
|
По 1т. 3 рази в тиждень
|
Від 7 до 10 років
|
По 1т. 4 рази в тиждень
|
Від 10-18 років
|
По 2т. 3 рази в тиждень
|
Вагітні та матері, що годують груддю
|
По 1 таблетці щоденно
|
Новонароджені
|
По ¼ таблетки щоденно (5 мікрограм йоду на добу)
|
Профілактика йододефіцитних станів здійснюється:
- Споживанням йодованої солі до 5 грам щоденно, продуктів моря – морської риби, морської капусти, консервів з морських водоростей (масова профілактика);
- Використанням лікарських препаратів: антиструміну, полівітамінів з йодом, йодиду калію, йодомарину по призначенню лікаря (індивідуальна профілактика);
- Забезпеченням дітей в дитячих дошкільних закладах, школах, підлітків, вагітних та мам, що годують груддю препаратами йоду під контролем лікаря (групова профілактика).
Фото – з відкритих джерел
За джерелом:
https://lutskzdorov.org.ua/2020/10/21/21-zhovtnya-vsesvitnij-den-jododefitsytu/
https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&event=202492
|