Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Березень » 16 » Сьогодні - Всесвітній день соціальної роботи: Втання Уляни Стельмех - голови Львівської ОО ТЧХУ
20:02
Сьогодні - Всесвітній день соціальної роботи: Втання Уляни Стельмех - голови Львівської ОО ТЧХУ

 

ЛИЦАРІ МИЛОСЕРДЯ, ЗІ СВЯТОМ ВАС!

 

 

 

 

 

 

 

Серед безлічі різних видів трудової діяльності особливу нішу займають ті, що вимагають від людини не тільки

професійних якостей, але і таких, які вона може проявити тільки тоді, коли працює щодня за покликом душі.

 

 

Яскравий приклад – професія соціального працівника. Вона отримала широке поширення як у нас в країні, так і за кордоном. Саме тому сьогодні в календарі професійних свят є Всесвітній день соціальної роботи, який відзначають у третій вівторок березня. У 2021 він припав на 16 березня.

 

Інформація про свято

 

Зазначене професійне свято міжнародного характеру з'явилося з ініціативи двох відомих у всьому світі організацій. Йдеться про Міжнародну асоціацію шкіл соціальної роботи та Міжнародну федерацію соціальних працівників. Особлива заслуга в заснуванні цього Дня належить Міжнародній раді по соціальному забезпеченню, яка схвалила висунуту згаданими вище спільнотами ідею.

 

Крім того, свято отримало активну підтримку різних соціальних організацій з національним статусом, що діють майже в сотні держав. У їх число ввійшла і наша країна. Зокрема, велику роль в реалізації міжнародних програм даного напрямку відіграє діяльність вітчизняних організацій соціального напрямку, між якими одне з провідних місць займає і Товариство Червоного Хреста України.

 

Повідомлення від Рут Аллен, керівника BASW

 

Щороку BASW пишається піклуванням та підтримкою соціальних працівників у всьому світі, що уособлюється під час відзначення Всесвітнього дня соціальної роботи, який цього року відзначаємо 16 березня.  Щороку основна увага приділяється темі «Глобальна програма соціальної роботи», розробленої Міжнародною федерацією соціальних працівників, в якій BASW є представницьким органом Великобританії.

 

 

 

 

 

 

Тема цього року - Ubuntu: "Я є тому, що ми є".

 

Убунту (вимова на зулу: [ùɓúntʼù]) - термін Нгуні Банту, що означає "людство". Ця 2000-річна філософія зустрічається в усіх країнах Африки на південь від Сахари, використовуючи різні споріднені терміни в місцевій мові банту.

Ubuntu: „Я є тому, що ми є” - це концепція та філософія, яка узгоджується з етикою самої соціальної роботи. Це підкреслює важливість глобальної солідарності та співпраці як професії, так й її суспільної цінності, особливо, коли ми переживаємо безпрецедентні та складні часи у Великобританії та у всьому світі, пов'язані з пандемією коронавірусу.

Приємно, що цього року BASW не лише святкує Всесвітній день соціальної роботи з колегами з усього світу, але ми також проводимо спільні заходи впродовж всього березня.

 

Мета свята

 

Свято покликане вирішити кілька важливих завдань. Найбільш значущими з них є:

  • обмін досвідом між представниками цієї професії, що відзначають дату держав в галузі соціальної роботи;
  • контроль відповідності здійснюваної соціальними працівниками діяльності в різних країнах до наявних міжнародних стандартів;
  • дотримання правових норм в процесі реалізації соціальних програм, розроблених організаторами свята.

 

Всесвітній день соціальної роботи – це свято не тільки для представників професії "соціальний працівник". Дата присвячена також людям, котрі її потребують й активно вдаються до послуг співробітників соціальних служб державного та комерційного характеру. Свято випадає кожен раз в різні дні, оскільки його прийнято відзначати в третій вівторок першого місяця весни.

 

Особливості соціальної роботи

 

Такий вид професійної діяльності, як соціальна робота, характеризується багатогранністю. Справа в тому, що соцпрацівники за службовими обов'язками мають справу з представниками різних вразливих категорій громадян. У більшості громадян дана професія асоціюється, насамперед, з опікою над літніми людьми, пенсіонерами та особами з обмеженими можливостями. Однак співробітник соціальної служби проводить роботу також і з дітьми з малозабезпечених багатодітних сімей, з малозабезпеченими сім'ями і окремими людьми, з ветеранами війни; особами, які не мають даху над головою і тими, хто в силу обставин опинився у важкій життєвій ситуації.

 

 

 

 

 

 

Можна сміливо сказати, що головна мета соціальної роботи полягає в забезпеченні потреб для тих, хто потребує сторонньої допомоги, в т.ч. моральної, щоб людина не відчувала так гостро свою самотність та обмежені фізичні можливості.

 

Існування професії соціального працівника і соціальних служб, в яких такі фахівці працюють, дає надію кожному з нас на світле майбутнє країни і світу, людства в цілому, а також гідну власну старість.

 

Крім своєї багатогранності соціальна робота характеризується такими рисами, як складність виконання посадових обов'язків. Соцпрацівник повинен бути і психологом, і хорошим слухачем, і чуйним співрозмовником, і кулінаром, а також моторним працівником у домашніх справах.

 

Люди, які обслуговуються соціальними службами, – це, як правило, особи з непростим характером, своїми особливостями,  часто - непередбачувані у своїх діях. Обумовлено це або віком, якщо людина літня; або важким життям і гірким досвідом за плечима, що властиво для тих, хто пройшов війну, а також для осіб без постійного місця проживання і безпритульних дітей, важких підлітків.

 

Покликання соцпрацівника полягає в тому, щоб полегшити існування таких громадян, вирішити їх проблеми, поліпшити їх психологічний стан і самопочуття, а це, погодьтеся, під силу далеко не кожному.

 

Посадові обов'язки

 

Отже, виконання яких конкретних дій передбачає трудова діяльність співробітника соціальної служби?

 

- Облаштування житла підопічного. Соцпрацівник наводить чистоту і порядок в будинку / квартирі людини, яку обслуговує (вологе і сухе прибирання, в тому числі миття підлоги, вікон, посуду, протирання пилу); робить посильні ремонтні роботи (наклейка шпалер, фарбування, побілка і т.д.).

 

- Обов'язки кур'єра. Співробітник соціальної служби купує за гроші клієнта і доставляє йому продукти харчування, господарські товари, медикаменти з обов'язковим наданням звіту за витраченими коштами. Сюди ж відноситься здача одягу та інших речей в пральню і хімчистку з подальшим їх отриманням і поверненням підопічному.

- Надання першої допомоги. В обов'язки соцпрацівника може входить вимір температури тіла хворого підопічного, вимір артеріального тиску. Він також дасть людині таблетки на прохання останнього і склянку води, щоб запити ліки; поставить гірчичники, принесе тазик з гарячою водою для того, щоб той міг попарити ноги; приготує трав'яний чай або відвар.

 

- Оплата послуг ЖКГ. Мається на увазі заповнення квитанцій, рахунків за користування клієнтом електроенергією, газовим опаленням, водопроводом, квартирою. Природно, грошові кошти надає той, кого обслуговують.

 

- Виконання садово-городніх робіт. При наявності у клієнта соціальної служби присадибної ділянки, він може попросити соцпрацівника в теплий сезон року прополоти і полити грядки, зібрати ягоди або фрукти.

 

- Приготування їжі. Соцпрацівник виконує і обов'язки кухаря. Правда, готувати смакоту він не зобов'язаний – клієнт має право вимагати приготування лише найпростіших, елементарних страв: картопляного пюре, овочевого салату, супу, відвареного м'яса.

 

- Бесіди з підопічним. Як вже вище зазначалося, соцпрацівник надає людині, котру він обслуговує, моральну, психологічну підтримку. Для підопічного це дуже цінно, оскільки багато клієнтів соціальних служб – люди самотні, замкнуті, а тому відчувають дефіцит спілкування.

 

Характерні особливості особи

 

Соцпрацівник повинен бути, насамперед, гуманістом за світоглядом. Це означає, що він добровільно вступає на дорогу милосердя, як співробітник, який є: співчутливий, уважний, дуже терплячий до примх своїх підопічних.

Також до числа необхідних особистісних якостей співробітника соціальної служби належать: товариськість, доброзичливість, вміння тримати себе в руках, сумлінність, відповідальність, порядність, чуйність.

Спеціальної освіти для того, щоб працювати в центрі соціальної допомоги в якості обслуговуючого персоналу, не потрібно.

 

 

 

 

 

Але так вважалося раніше. Подекуди так вважають і донині. Та тепер у навчальних закладах України заснували спеціальність «соціальний працівник». І це дуже правильно. Тому що представникам цієї нелегкої  професії потрібно мати цілий комплекс знань, щоб бути успішними у своїй роботі, і надавати підопічним справді якісну і своєчасну допомогу.

 

Дуже часто студенти цих факультетів проходять практику в районних і міських організація Товариства Червоного Хреста України. Так було нещодавно у Дніпровській РО м. Києва ТЧХУ, у Бердянській РО ТЧХУ, що на Запоріжжі, та в багатьох інших організаціях Червоного Хреста. Згодом, таку ж практику студенти зможуть проходити і в Львівській ОО ТЧХУ. Перші кроки для цього уже зроблені, і в наступному навчальному році їх зможе приймати на практику кожна районна організація м. Львова.

 

 

 

 

 

 

Сьогодні, у День професійного свята, привітаймо ж працівників соціальної сфери з цією визначною датою, і побажаймо їм успіхів у роботі та визнання за багатогранну складну працю з підопічними вразливих категорій населення!

 

 

Фото – з відкритих джерел

Уляна Стельмах,

голова Львівської ОО ТЧХУ

 

 

Переглядів: 423 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.07.2024, 02:05
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 362
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 162
Гостей: 162
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024