Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Березень » 24 » Всесвітній день боротьби з туберкульозом
09:29
Всесвітній день боротьби з туберкульозом

 

ЗУПИНИТИ  ЕПІДЕМІЮ  ТУБЕРКУЛЬОЗУ

 

 

 

 

 

 

Всесвітній день боротьби з туберкульозом відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я

в день, коли німецький мікробіолог Роберт Кох заявив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу.

 

 

Біля однієї третини населення світу інфіковано бактерією туберкульозу (ТБ). Хвороба розвивається лише у невеликої частки інфікованих людей. Підвищеного ризику розвитку туберкульозу піддаються люди з ослабленою імунною системою. Імовірність розвитку активного туберкульозу у людини з ВІЛ приблизно в 26-31 разів вище.

 

Всесвітній день боротьби з туберкульозом відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я в день, коли німецький мікробіолог Роберт Кох заявив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу.

 

У 1993 році ВООЗ об’явила туберкульоз національним лихом, а день 24 березня Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом і офіційно рекомендувала стратегію DOTS як нову стратегію боротьби з хворобою.

 

Основними принципами DOTS є:

Політична підтримка;

Діагностика методом мікроскопії;

Надійна поставка ліків;

Контроль за лікуванням;

Регулярна оцінка результатів.

DOTS – це стратегія проти епідемії туберкульозу, вона дозволяє виявляти і лікувати хворих, небезпечних для оточуючих.

Можна вилікувати 92-95% хворих туберкульозом.

 

Впровадження DOTS – це спасіння багатьох людей від смерті, хвороби і страждання, зумовленого ТБ. Принципі стратегії DOTS універсальні для всіх країн. Зараз вона успішно запроваджується у більш ніж 180 країнах світу.

 

В Україні, згідно з Указом Президента України № 290 від 22 березня 2002 року, також встановлений Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз, який відзначається щорічно теж у 24 березня.

 

Одним із завдань, поставлених в рамках Цілей в галузі сталого розвитку на період до 2030 року, є ліквідація глобальної епідемії туберкульозу. «Стратегія по ліквідації туберкульозу», розроблена ВООЗ і схвалена Всесвітньою асамблеєю охорони здоров’я в 2014 році, закликає знизити рівні смертності від туберкульозу на 90% і захворюваності на туберкульоз на 80% до 2030 року в порівнянні з рівнями 2015 року.

 

Довідково

 

Тема Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом 2021 року: «Годинник цокає». Це гасло передає відчуття того, що у світу не вистачає часу, щоб виконати зобов'язання щодо викорінення туберкульозу, які взяли на себе світові лідери.

 

Основними симптомами, що дозволяють запідозрити туберкульоз, є: кашель, підвищена (зокрема, субфебрильна) температура, нічна пітливість, погіршення самопочуття, втрата ваги без інших видимих причин. За умови виявлення цих ознак слід провести рентгенологічне обстеження або провести дворазове дослідження мокротиння.

 

На базі Львівського регіонального фтизіопульмонологічного клінічного лікувально-діагностичного центру функціонує лабораторія ІІІ рівня, яка є однією з кращих в Україні. Завдяки сучасному обладнанню діагноз туберкульозу можна встановити протягом 5 годин. Швидка лабораторна діагностика дає змогу значно скоротити тривалість лікування хворого. 

 

За даними Центру легеневого здоров’я, за минулий рік у Львівській області було виявлено 1098 хворих на всі форми туберкульозу, з них на туберкульоз легень – 779, хіміорезистентного туберкульозу – 210 випадків. Смертність від туберкульозу у 2020 році зменшилась – 153 проти 223 осіб у 2019.

 

На Львівщині минулого року у дітей віком 0-17 років було виявлено 17 випадків захворювання на туберкульоз, з них 11 випадків – у дітей віком  до 14 років та 6 випадків – у підлітків. 

 

 

Фото – ілюстративне

За джерелом:

https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=57

https://loda.gov.ua/news?id=57902

 

Переглядів: 314 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.07.2024, 04:47
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 362
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 32
Гостей: 32
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024