НЕБЕЗПЕКА ПРИ «ТИХОМУ ПОЛЮВАННІ»
В Україні з 2 тисяч видів грибів, їстівними вважаються щонайбільше 500.
Отруєння грибами є найважчим харчовим отруєнням і стається воно через вживання в їжу отруйних (близько 4% всіх отруєнь) або їстівних грибів – при порушенні техніки їх обробки, приготування чи зберігання.
Від початку цього року в Україні зареєстрували кілька випадків отруєння дикорослими грибами. Серед тих, хто захворів і помер, – двоє дітей у Чернігівській області.
Однією з основних причин смертельних випадків є пізнє звертання по медичну допомогу.
Щоб уникнути отруєння:
• Не кладіть до кошика гриб, якщо ви не впевнені у тому, що він їстівний.
• Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки.
• Не збирайте грибів поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
• Не збирайте грибів під час посухи. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
• Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль.
• Не вживайте сирих грибів.
• Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
• Відібрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть. Радимо кип’ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби іще 15-20 хвилин.
• Готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, не більше ніж добу.
• Не годуйте грибами дітей. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю.
«Симптоми грибного отруєння можуть з’явися у різний час – від 30 хвилин до кількох діб – залежно від виду грибів, які споживали. Серед симптомів – запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ та нігтів, похолодання рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності», – зазначила експерт департаменту охорони здоров’я з епідеміології Наталія Іванченко - Тімко.
Перша допомога у разі отруєння грибами:
• якщо після споживання грибів у вас чи ваших близьких спостерігаються симптоми отруєння – негайно викликайте “швидку допомогу”;
• промийте шлунок простою водою;
• дотримуйтесь ліжкового режиму;
• пийте багато рідини (вода, підсолена вода або прохолодний чай) — щоб відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
• прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів в організм.
Не викидайте залишки грибів – їхній аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Не займайтеся самолікуванням – зверніться до лікаря!
Фото – з відкритих джерел
За джерелом:
https://lv.redcross.org.ua/uncategorized/%d1%8f%d0%ba-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d0%b1%d1%96%d0%b3%d1%82%d0%b8-%d0%be%d1%82%d1%80%d1%83%d1%94%d0%bd%d0%bd%d1%8e-%d0%b3%d1%80%d0%b8%d0%b1%d0%b0%d0%bc%d0%b8-%d1%96-%d1%8f%d0%ba-%d0%bd%d0%b0%d0%b4/
|