СМАК – НЕ СМАК, АБИ КИШКА ЯК КІМАК
29 травня відзначається Всесвітній день здоров’я травної системи. Свято вперше було закріплено
за цією датою в 1958 році, коли Міжнародний з’їзд гастроентерологів прийняв свій Статут.
День здорового травлення привертає увагу громадськості до проблем, пов’язаних із хворобами шлунково-кишкового тракту, на частку яких припадає понад 30% випадків від загального числа хвороб людства.
День відмічають медичні установи, проводячи просвітницьку та діагностичну роботу серед населення.
Основна мета Всесвітнього дня здоров’я травної системи – сформувати у людей звичку правильно харчуватися, адже саме неправильний раціон призводить до більшості захворювань травлення. Серед способів профілактики – відмова від спиртного та паління, складання щотижневого раціону, правильний режим роботи та відпочинку.
ЦІКАВІ ФАКТИ
• Середньостатистична людина перетравлює за рік близько 500 кг їжі.
• Процес травлення запускається одразу, щойно людина почує запах або побачить їжу. Починається він з виділення слини, а коли перший шматок страви потрапляє до рота, стартує вироблення ферментів.
• Близько 95% серотоніну – гормону задоволення – виробляється у кишківнику. Гарний привід тримати свою травну систему у доброму здоров’ї.
Фото – ілюстративне
За джерелом:
https://daytoday.com.ua/podiya/vsesvitniy-den-zdorov-ia-travnoi-systemy/?occurrence=2021-05-29
|