КРОК ВПЕРЕД
Завдяки цим відкриттям людство значно просунулося у розумінні природи звичних відчуттів.
Лауреатами Нобелівської премії в області фізіології та медицини 2021 року стали Девід Джуліус з Каліфорнійського університету Сан-Франциско й Ардем Патапутян з інституту Скріппса в Ла-Хойя (США). Про це повідомляє nobelprize.org.
Вручення відбулося дистанційно та транслювалося на сайті Нобелівського комітету.
Протягом багатьох років вчені досліджували природу здібностей людини, які ми звикли сприймати як належне, – здатність відчувати тепло, холод, біль або тиск під час дотиків.
Для досліджень Девід Джуліус використовував капсаїцин – активний компонент перцю чилі, який спричиняє відчуття печіння, – щоб визначити рецептори, які реагують на тепло.
Ардем Патапутян використовував чутливі до тиску клітини, щоб відкрити новий клас рецепторів, які реагують на механічні подразники в шкірі та внутрішніх органах.
Завдяки їхнім роботам людство суттєво просунулося у розумінні, як взаємодіють наші відчуття та навколишнє середовище. Ці дослідження стали основою для активної наукової діяльності, завдяки якій ми набагато краще розуміємо, як наша нервова система сприймає тепло, холод і механічні подразники.
Нагадаємо, американські медики з’ясували, що у людей, які роблять 7000 кроків на день і більше, менший ризик смерті від всіх причин, ніж у людей, які ходять менше.
Вручення премії відбувалося у дистанційному режимі
Фото: AFP
За джерелом:
https://glavcom.ua/country/science/nobelivsku-premiyu-z-medicini-otrimali-vcheni-shcho-vidkrili-receptori-bolyu-temperaturi-ta-dotiku-788374.html
|