ОКРАЄЦЬ ХЛІБА – ЦІННІШИЙ ІНОДІ ЗА ШМАТОК ЗОЛОТА
З ініціативи Міжнародного об’єднання пекарів і кондитерів у 2006 році календарі
багатьох країн світу збагатились ще на одну визначну подію – Всесвітній день хліба.
День хліба відзначають щорічно 16 жовтня, адже ця дата присвячена ще двом важливим заходам: у 1945 р. ООН створила Продовольчу і сільськогосподарську організацію (ФАО), а з 1979 р. відзначається Всесвітній день продовольства. ФАО займається вирішенням проблем голоду та розвитком світового сільського господарства.
Борошняний виріб, який багато народів світу вважають головною їжею, має довгу історію. Понад 5 тис. р. тому перша хлібина не була схожа на сучасну, стародавні єгиптяни готували її у вигляді каші із зерен злаків. Пізніше почали випікати на гарячому камінні хлібні паляниці із грубо змеленого зерна. Вже в III тисячолітті до н. е. випікали 3 десятки сортів хліба. До європейських народів рецепт приготування борошняного продукту потрапив із Греції та Римської імперії.
Свято хліба у Львові
У Львові «Свято хліба» проводиться, починаючи з 2005 року. У Шевченківський гай приїздить по 30-35 тисяч відвідувачів із Львівщини та інших областей України. На свято приїздять навіть постійні гості з Польщі. Дійство започаткувала громадська організація «Гільдія приватних пекарів та кондитерів Львівської області».
Активним учасником "Свята Хліба" завжди є і викладачі та студенти Львівського автомобільно - дорожнього коледжу НУ «Львівська політехніка», де ось уже понад три десятиліття функціонує Музей хліба. Засновано його у 1987 р. в студентському гуртожитку. В 1990 році Міністерством культури УРСР музею було надано звання Народного.
Очолює Музей - Руслана Богданівна Сидорак, викладач біології та екології, завідувач Народним музеєм Хліба Покрови Пресвятої Богородиці.
Посада ця для п. Руслани є фамільною гордістю. Адже засновником музею на зорі незалежності України був батько нинішньої завідувачки – Богдан Непорадний. Відкриває експозицію стенд його імені.
До колишніх експонатів у 2013 р. долучилася карта України, виготовлена із зерен злакових культур працівниками Львівської пекарні хлібо - булочних виробів «Галицька здоба».
Музей має 16 кімнат, у кожній з яких цінні експонати, які свідчать - Україна споконвіку була багата хлібом. Він займає площу 300 кв.метрів і в експозиції розміщено понад 1500 експонатів.
Пріоритетним напрямком в реалізації виховної роботи навчального закладу є формування не лише професіонала-автомобіліста, але й особистості, котра усвідомлює свою приналежність до українського народу, спрямовану на втілення в життя української національної ідеї, виховання людини демократичного світогляду, яка поважає громадянські права і свободи, традиції різних народів і культур світу, національний, релігійний, мовний вибір кожної людини, вибирає у житті дорогу милосердя і співчуття до знедолених, для котрих окраєць хліба іноді цінніший за шматок золота.
Цікаві факти
- До появи дерев’яних тарілок їжу викладали на шматки хліба. Багатії «хлібними тарілками» годували худобу або віддавали жебракам.
- У давнину біла випічка була доступна вищим прошаркам суспільства, у раціоні бідних зустрічався тільки сірий та чорний хліб.
- У січні 1996 р. мексиканські пекарі спекли борошняного рекордсмена, довжина якого була 9,2 км.
- Найшвидше випекли булочку в США. Її спекли за 8 хв 13 сек.
- До Книги рекордів Гіннеса потрапив український коровай діаметром у 1,6 м, вагою 1,5 ц та висотою 65 см.
Фото – Ірини Апостолюк та із сайту автомобільно - дорожного коледжу
Прес-служба Львівської ОО ТЧХУ
|