Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Березень » 9 » Всесвітній день нирки
17:59
Всесвітній день нирки

ОЗНАЙОМЛЕНИЙ - ВРЯТОВАНИЙ

 

 

 

 

 

 

Кожного року другого четверга березня світ відзначає подію

Всесвітній день нирки. У 2023 році він припадає на 9 березня.

 

Подію започаткували Міжнародна федерація ниркового фонду з Всесвітнім нефрологічним товариством у 2006 році. Україна приєдналась до події у 2008 році.

 

Всесвітній день нирки має за мету привернення уваги суспільства до нефрологічних захворювань, підвищення поінформованості щодо функціонування нирок та важливості ролі цього органу, залучення людей до здійснення профілактичних заходів.

 

До Дня нирки фахівці організовують зустрічі, на яких обговорюють можливості розвитку ліків і медичної апаратури та обмінюються досвідом.

 

Нирки щодня перекачують понад 50 галонів крові. Вони регулюють вміст солі в організмі. Хоча у більшості людей дві нирки, для здорового життя достатньо однієї функціонуючої нирки.

 

Щодня середня людська нирка фільтрує від 112 до 144 літрів крові та виробляє від 0,94 до 1,7 літрів сечі на день. Нирки діють як фільтр, видаляючи відходи та зайву рідину з організму. Нирки також виробляють гормони, які регулюють різні функції організму. Ренін - один із таких гормонів, який регулює кров'яний тиск.

 

До факторів ризику захворювання нирок належать: діабет, високий кров'яний тиск і вік 60 років і старше. У нормі нирки мають розмір кулака або 10-12 см (близько 5 дюймів). Атрофія нирки означає, що нирка менша за нормальний розмір.

 

Хвороби нирок мають серйозні наслідки й часто не проходять безслідно, тому важливо дотримуватись правил профілактики. Перш за все, негативно впливають на здоров’я нирок шкідливі звички, а також неправильне харчування, інші захворювання, малорухливий спосіб життя тощо. Крім того, спеціалісти рекомендують слідкувати за тиском, регулярно здавати аналізи та пити достатню кількість води.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелами:

https://daytoday.ua/podiya/vsesvitniy-den-nyrky/

https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&event=202461

 

 

 

 

Переглядів: 131 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.07.2024, 05:00
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 362
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 32
Гостей: 32
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024