ВАРЕННЯ З КУЛЬБАБИ
Сезон збору ягід і домашніх закруток почнеться не раніше, ніж через два місяці.
Та винахідливі господині заготовки можуть робити вже тепер. Про це і йдеться
у повідомленні Анастасії Остасюк (на знімку), яке надіслане нам нині для публікації.
Пропоную почати сезон закруток, - пише Анастасія, - з приготування варення ... з кульбаби. Це варення називають ще кульбабовим медом за золотистий колір та аромат. Він не тільки дуже смачний, але й напрочуд - корисний. Зазначу, збирати квіти кульбаби треба лише в екологічно чистому місці. Для варення потрібні квіти, що повністю розкрилися.
- кульбаби (розкриті квіти) приблизно 200 шт.
- цукор 750 г
- цитрина 1 шт.
- вода 0,5 л
Квіти кульбаби потрібно ретельно помити перед тим, як покласти в каструлю. Залити гарячою водою та закрити покришкою. Поставити каструлю на вогонь на 10 хвилин.
Нарізати цитрину маленькими шматочками. Зняти квіти з вогню та дати їм настоятися у воді 20 хвилин. Злити воду (але не виливати!) з кульбаби, добре відтиснути квіти. Додати в кульбабовий відвар лимон та розчинити цукор. Варити відвар на повільному вогні, періодично помішуючи, 20-30 хвилин.
Гаряче варення налити в підготовлену суху банку. Закрити покришкою та дати охолонути. Сезон закруток, можна вважати, розпочався.
Фото – із сімейного архіву авторки
Анастасія Остасюк, м. Львів
|