КУЛЬБАБА – РОСЛИНА УНІВЕРСАЛЬНА
![](/avatar/30/288/066-0987.png)
13 травня щорічно відзначають свято, яке присвячене «шматочку
травневого сонечка» - кульбабі. Сьогодні - Всесвітній день кульбаби!
КУЛЬБАБА – ТРАВНЕВЕ ДИВО - СОНЕЧКО
Коли весняне сонечко посилає свої перші теплі промені на землю, а галявина вкривається зеленим килимом, по траві миттєво розсипаються яскраво-жовті квіти – кульбаби. Для одних ці рослини – звичайні бур’яни, для інших – компонент вітамінних страв, адже із зелені готують вишукані салати, а із квіток варять смачне варення. Окрім того, квітка володіє цілющими властивостями, тому широко використовується в медицині.
![](/avatar/30/288/067-0987.jpg)
Дивлячись на ці яскраво-жовті квіти, хтось згадує, як плів в дитинстві віночки, а хтось - як розліталася дрібними парашутами біла хмарка на тоненькій ніжці. Дивно, але факт - в світі відомо понад тисячу видів цієї рослини, а за сезон один кущик цієї рослини може дати понад 10 тисяч насінин, які завдяки особливостям своєї будови здатні пролітати сотні кілометрів.
Тож як бачимо, кульбаба – рослина універсальна. Тому недарма в її честь було запроваджено окреме свято, яке так і називається – Всесвітній день кульбаби. До речі, святкують його 13 травня. Саме тоді квіточки з’являються на галявинах на територіях країн з помірним кліматом.
БУДОВА РОСЛИНИ
Кульбаба має стрижневий гіллястий корінь, товщина якого сягає 25 мм, а довжина – 50 см. Рослина має голі перисті листочки, зібрані у розетку. Соковитий квітконос має форму циліндра та одне суцвіття у вигляді кошика з квітками яскравого жовтого кольору. Як у стеблі, так і в квітці рослини міститься густа рідина, що має вигляд молочка. Тому її іноді називають молочаєм, хоча насправді, це рослини з різних родин. Перші квітки кульбаби з’являються у квітні, потім, коли дозріває насіння, на зміну яскраво-жовтим квіточкам приходять пухнасті білі шапочки.
КУЛЬБАБА – ВЕЛИЧЕЗНИЙ ДЕЛІКАТЕС
Існує така думка, що походження свята сягає своїм корінням в французьке місто Оі, в якому з такої корисної рослини готують безліч різних страв. Наприклад, салат, варення, супи, борщі, муси, сир і навіть хліб. Взагалі, кульбаба здавна використовувалася в їжу різними народами. ЇЇ вживали перші поселенці на Американському континенті. Більшість народів вважають кульбабу бур'яном, а в Китаї її називають овочем, оскільки тут вона дуже часто вживається для приготування різних страв.
![](/avatar/30/288/068-0987.jpg)
Головним же кулінарним шедевром з кульбаб є, звичайно, вино. З давніх часів на Британських островах виготовляють дуже популярне в Англії вино з квіток кульбаби. У своїй повісті «Вино з кульбаб» Рей Бредбері навіть оспівав це вино. З бутонів кульбаби готують варення, яке має золотисто-жовтий колір, густу консистенцію, має сильний аромат і різкий смак. З підсмажених коренів кульбаби роблять напій, який може служити сурогатом кави.
В Італії кульбаба - дуже популярна і улюблена їжа. Тут страви з кульбаб можна знайти в меню багатьох ресторанів, їх навіть подають до весільного столу. А судячи з ціни в ресторані на блюдо з кульбаб - це величезний делікатес. Цікаво, що в цій країні кульбаби культивують, і під цю культуру тут відведені великі площі. Ці культивовані кульбаби продають в супермаркетах і на італійських ринках, щоб в подальшому використовувати їх для кулінарних цілей. Італійці кажуть: «Якщо вживати в їжу кульбабу, то хвороба проходить повз двері будинку».
ЦІЛЮЩІ ВЛАСТИВОСТІ
Кульбаба - це багаторічна трав'яниста рослина сімейства Айстрові або Складноцвіті. Добре відома кульбаба лікарська з розеткою прикореневого листя і яскравими жовтими квітками. Насправді, кульбаба лікарська - дуже корисна рослина, лікує від багатьох недуг. ЇЇ лікувальні властивості відомі давно, і застосовувалися усіма знахарями. Листя кульбаби містять холін, різні мікроелементи та корисні гіркоти, а також інші необхідні для здоров'я речовини. Корисні всі частини рослини, які заготовляють про запас. Надземну частину сушать в тіні на повітрі, або в добре провітрюваних приміщеннях. Коріння заготовляють навесні або восени. Для цього їх викопують, очищають від землі, промивають і сушать.
Кульбабу лікарську застосовують для поліпшення травлення, як засіб, який збуджує апетит і додає силу, при діабеті, авітамінозі. ЇЇ застосування вважається прекрасним засобом для профілактики атеросклерозу. Нею лікують анемію, серце, нирки, кишечник, порушення обміну речовин. Народна медицина заявляє про протипухлинну властивості кульбаби лікарської. А в Китаї здавна її застосовували як сильний антиоксидант. Вміщені в ній біологічно активні речовини мають також відхаркувальну, проносну, заспокійливу, жарознижувальну та спазмолітичну дію.
![](/avatar/30/288/069-0987.jpg)
Корінь кульбаби широко застосовується у науковій медицині. Його висушують, подрібнюють та додають до складу відварів та екстрактів для профілактики та лікування захворювань травної системи. Корінь кульбаби, у складі з деревієм та хвощем, приймають як проносний засіб, а також для покращення апетиту. У свіжому вигляді коріння кульбаби покращує роботу кишківника та шлунку. Препарати із вмістом кульбаби застосовують у лікуванні захворювань печінки.
У народній медицині застосовується для лікування захворювань жовчогінного міхура, кишківника, печінці, нирок тощо. Корінь кульбаби нормалізує тиск крові, покращує сон, апетит, застосовується для лікування запалення органів зору.
![](/avatar/30/288/070-6621.jpeg)
Порадуйте себе 13 травня салатом з цих яскравих, напоєних сонцем квітів. Ну, або зваріть пару баночок варення на зиму - в холодну пору року воно нагадає вам теплі травневі дні і обов'язково підніме настрій!
Фото – з відкритих джерел
За джерелами:
https://daytoday.ua/podiya/vsesvitniy-den-kulbaby/
https://celebratoday.com/uk/events/may/13/world-dandelion-day
|