Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2024 » Лютий » 25 » Нові дані про користь шоколаду: навіть шматочок в тиждень захищає судини і серце
22:15
Нові дані про користь шоколаду: навіть шматочок в тиждень захищає судини і серце

 

КОРИСНІ  ВЛАСТИВОСТІ - ШОКОЛАДУ

 

 

 

 

 

 

Дослідники з клініки Мейо, клівлендської клініки і Бейлорського коледжу медицини (США)

опублікували наукову працю, яка буде по серцю багатьом. Оскільки мова йде про черговий

доказ користі одного з найпопулярніших на Землі ласощів — шоколаду.

 

Вчені проаналізували шість великих досліджень, проведених у світі за останні п’ятдесят років. Їх учасниками стали 336 289 осіб із США, Швеції та Австралії. Метою всіх спостережень був зв’язок між вживанням шоколаду і ризиком розвитку ішемічної хвороби серця (ІХС). Саме це захворювання в більшості випадків стає причиною інфарктів, оскільки при ІХС звужується просвіт коронарних артерій, що живлять серце насиченою киснем кров’ю.

Автори наукової роботи дійшли висновку: вживання шоколаду не менше одного разу на тиждень має кардіозахисний ефект. Тих, хто не відмовляв собі в такому задоволенні, при інших рівних ішемічна хвороба серця наздоганяла рідше. Ризик її розвитку був як мінімум на 8% нижче, йдеться в дослідженні.

Вчені відзначають, що, по всій видимості, головну користь для судин і серця приносять такі інгредієнти шоколаду, як флавоноїди, поліфеноли, стеаринова кислота і метилксантини. Флавоноїди, зокрема, епікатехін, катехін і проціанідіни зменшують агрегацію тромбоцитів (завдяки цьому знижується ризик утворення тромбів) і в цілому покращують стан ендотелію, тобто внутрішньої оболонки кровоносних судин. Інші компоненти також гальмують розвиток запалення і сприяють підвищенню рівня ліпопротеїнів високої щільності («хорошого» холестерину).

У науковій роботі обмовляється, що поки немає точних даних, скільки саме шоколаду потрібно з’їдати для підтримки здоров’я серця і судин. Автори нагадують, що слід звертати увагу на калорійність, вміст цукру і жиру в шоколадних плитках, а також на стан здоров’я і параметри самого споживача: вік, зайва вага, супутні хронічні захворювання, зокрема цукровий діабет. Словом, кожному бажано індивідуально порадитися зі своїм лікуючим лікарем. Швидше за все, найбільш безпечний варіант – це вживання темного шоколаду з мінімальним вмістом цукру раз на тиждень, запевняють дослідники.

 

За джерелом:

https://woman24.kyiv.ua/krasa-i-zdorov-ya/novi-dani-pro-korist-shokoladu-navit-shmatochok-v-tizhden-zahishhaye-sudini-i-sertse/

 

Фото – ілюстративне

#ЛичаківськаРОмЛьвоваТЧХУ

 

 

 

 

Переглядів: 117 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 21.12.2024, 17:37
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 362
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 7
Гостей: 7
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024