Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2024 » Травень » 1 » Зарисовки Лії Русик про життя і побут жінок з м. Маріуполя в евакуації
14:50
Зарисовки Лії Русик про життя і побут жінок з м. Маріуполя в евакуації

 

ПРАЦЕВЛАШТУЙ СЕБЕ САМА

 

 

 

 

 

 

 

Де прокачати підприємницьку жилку, коли ти – переселенка. Іноді єдиним

гідним варіантом працевлаштування для переселенців є самозайнятість.

 

 

Однак для відкриття власної справи не завжди вистачає просто рішучості – людям без досвіду часто бракує елементарних знань та навичок. Як жінки-переселенки успішно створюють і розвивають бізнес, нам розповіли в Маріупольському центрі підтримки та розвитку малого і середнього бізнесу, який є одним із тих майданчиків, де навчають підприємництву.

 

Невигадані історії

 

Ганна Артюхова зовсім недавно відкрила власну домашню майстерню з виготовлення текстильних сумок та аксесуарів. Жінка двічі переселенка: 2014 року з Донецька переїхала до Маріуполя, а звідти у 2022-му – на Хмельниччину. Нині живе на два міста: Хмельницький – Запоріжжя.

Розпочати власну справу жінка зважилася після проходження курсів з підприємницької діяльності у Маріупольському центрі. Ідею для бізнесу обрала невипадково – має хобі робити акцентні речі.

«Я захоплювалася хенд-мейдом ще в Донецьку, у 2013 році виготовляла чоловічі краватки для весіль і корпоративів. Раніше дивилася приклади в інтернеті, цікавилася. Зараз намагаюся це опанувати на професійному рівні», – каже Ганна.

Після успішного захисту бізнес-плану жінка отримала грошове заохочення і придбала за грантові кошти швацьке устаткування. Для своїх виробів, розповідає Ганна, купує італійську та корейську тканину. Сумочки робить за власним дизайном.

 

 

 

 

 

 

"Швейна машинка є для пошиття саме текстильних виробів – це переважно яскраві літні сумки з акцентом на паракорд (парашутний шнур – ред.) та гарнітуру. Зараз розробляю маленькі торбинки для мобільних телефонів", - розповідає жінка.

 

А ось Яніна Завгородня підприємницький досвід вже мала – з 2016 року вона розвиває сімейну справу з виготовлення дерев’яних сувенірів Zanozkо. Коли її родина переїхала з Енергодару до Запоріжжя, то не планувала поновлювати бізнес, сподіваючись на швидке повернення. На семінари Маріупольського центру з розвитку бізнесу жінка прийшла, аби прокачати свої підприємницькі навички. А вийшло так, що за результатами навчання ще й отримала мікрогрант у 1500 євро.

 

 

 

 

 

 

«Я долучилася до тренінгів, і навіть не знала, що буде якась грошова мотивація. Коли увійшла у трійку лідерів за бізнес-проєктами – зраділа. Приємно, взагалі не очікувала. Гроші на мій рахунок впали того ж дня, як мені сказали, що я серед переможців», – розповідає підприємниця.

Отримавши грант, родина оновила устаткування – придбали лазерний станок та фанеру. Сьогодні майстерня завантажена замовленнями на Великодні свята.

 

 

 

 

 

 

«Найпопулярніший декор – це розмальовки на тему Великодня. Багато беруть на майстерки чи в школи. Розмальовувати дерев’яні писанки можна фарбами, фломастерами, наліпками – дітям дуже подобається, та й дорослим також. Є топери –фігурки, якими прикрашають великодні кошики чи випічку, а також підставки під яйця», - каже Яніна.

 

 

 

 

 

 

Наталію Вороновську – дизайнерку інтер’єру й випускницю сьомого потоку Маріупольської школи підприємництва – також не можна назвати новачком у бізнесі. Вона тривалий час була партнеркою, а 2023 року заснувала справу, якою опікується самостійно. Під час навчання в бізнес-школі гранту не отримала, але все одно цей досвід вважає корисним.

«Не виграла в грошах, значить, Всесвіт приготував мені щось інше. Школа дає багато знань – як розвиватися, де шукати партнерів. Я до цього мала досвід у родинному бізнесі – виготовленні меблів під замовлення. У січні 2022 року в Маріуполі ми відкрили модну студію, яка пропрацювала трохи більше місяця. Мріяли про великий хаб, де б збиралися меблярі, дизайнери – проводили б івенти. Однак війна наші плани зруйнувала, як і нашу оселю. А нині людям взагалі не до інтер’єрів», – переконана Наталя.

Втім, навіть в орендованій кімнаті всім хочеться затишку, тож жінка замислилася над ідеєю ароматерапії з елементами декорування. Наразі вона застосовує свій дизайнерський хист, виготовляючи свічки із соєвого та оливкового воску.

 

 

 

 

 

 

«Щоб не здуріти, я мала кудись спрямувати свою енергію. Зараз важко всім, але маємо десь брати сили. Свічки допомагають мені реалізувати творчий потяг. Аромати здатні дарувати приємні спогади, розслабляти. Це, звісно, глобальних проблем не вирішить, але позитивні емоції нині дуже важливі», - робить висновок Наталія.

У Запоріжжі Наталія обладнала майстерню-студію, де не тільки чаклує над виробами, а й красиво їх презентує. Каже, щоб створити красивий елемент інтер’єру, просто сировини недостатньо.

 

 

 

 

 

 

«Мене це мотивує – бачити захоплені погляди від краси, яку я створюю. Якось на одному з семінарів, куди мене запросили як спікерку, запитали, чи робила б я свічки, якби не втрутилася війна. Чесно, відповіді я не маю. Можливо, з часом я б до цього дійшла», - завершує свою розповідь Наталія.

 

Навчання офлайн

 

Маріупольський міський центр підтримки та розвитку малого й середнього бізнесу був створений у промисловому місті 2019 року.

«У Маріуполі була розвинута велика промисловість, а ось малий бізнес переважно складався з торгівлі та простих послуг. Однак сучасні тенденції говорять про те, що диверсифікувати економіку міста можна якраз завдяки малому та середньому бізнесу», – пояснює появу центра його виконавчий директор Дмитро Дресвянніков.

 

 

 

 

 

 

Нині установа релокувалася та працює в Запоріжжі офлайн. Дистанційно її фахівці співпрацюють з проєктом «ЯМаріуполь».

«Ми допомагаємо заснувати власну справу саме із метою працевлаштування, отримання прибутку та забезпечення гідного життя», – каже Дмитро Дресвянніков. – Ти можеш бути найманим робітником, але мати якісь ідеї, для реалізації яких бракує навичок чи знань – через нашу школу їх можна отримати безоплатно. Консультуємо, допомагаємо з пошуком грантів та супроводжуємо після отримання.

Навчання проводиться раз на квартал, триває чотири тижні. За цей час учасники проходять сім тренінгів з бізнес-питань. 2023 року через школу підприємництва пройшли близько 150 підприємців і тих, хто тільки планує відкривати власну справу. А цьогоріч зареєструвалися понад 250 охочих. Під час реєстрації перевага надається маріупольцям, але доєднатися може будь-хто.

Маріупольський міський центр підтримки та розвитку малого й середнього бізнесу працює з понеділка по п’ятницю з 09:30 до 16:30. Записатись на індивідуальну консультацію можна за телефонами (050) 371 69 64, (096) 122 02 26 або через е-mail mrpl.business@gmail.com.

 

Довідково:

 

Український Червоний Хрест включився в активнішу допомогу переселенцям з Маріуполя. Так, наприклад, 15 березня п.р. було підписано між ТЧХУ на мерією Маріуполя угоду про співпрацю.

 

 

 

 

Меморандум про співпрацю підписали мер Маріуполя Вадим Бойченко та генеральний директор Національного комітету Товариства Червоного Хреста України Максим Доценко. Головним напрямом співпраці стане посилення підтримки маріупольців через мережу центрів “ЯМаріуполь”.

У низці цих центрів при підтримці фахівців Українського Червоного Хреста проводяться консультації вузьких спеціалістів та корисні заходи, направлені на підтримку маріупольських родин в евакуації.

 

(Докладніше див. газету СХІД NOW №6, квітень 2024, с.6)

 

Фото – автора та з відкритих джерел

#Український_Червоний_Хрест_Личаківського_району

Переглядів: 71 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Неділя, 08.09.2024, 01:33
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 362
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 65
Гостей: 65
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024