Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2024 » Травень » 2 » Звіт Житомирської обласної організації Товариства Червоного Хреста України за 2023 рік
16:10
Звіт Житомирської обласної організації Товариства Червоного Хреста України за 2023 рік

 

МИЛОСЕРДЯ - У ЛЕЩАТАХ ВІЙНИ

 

 

 

 

 

 

 

Діяльність обласної, міських і районних організацій була спрямована у 2023 р.

на допомогу населенню, постраждалому від повномасштабного вторгнення

рф в Україну, та на розвиток місцевих організацій ТЧХУ на Житомирщині.

 

 

Свою роботу обласна, міські і районні організації здійснювали в тісній співпраці з місцевими органами влади, територіальними громадами, обласним департаментом охорони здоров’я, департаментом праці і соціального захисту, департаментом сім’ї, дітей та молоді, органами ДСНС, Національної поліції, Поліції охорони, громадськими та профспілковими організаціями, благодійними фондами.

Обласна організація ТЧХУ традиційно має підтримку з боку обласної військової адміністрації, свідченням цього є розпорядження голови ОДА «Про сприяння в діяльності організацій Товариства Червоного Хреста в області» № 447 від 15.11.2018 р. Кожного року до 20 січня департамент охорони здоров’я, як відповідальний виконавець контролю за виконанням Розпорядження, надає  керівництву області довідку, на основі отриманих даних з районів, про виконання даного документу.

 

Діяльність за звітній період

 

 

 

 

 

 

В області працюють обласна та шість міських і районних організацій ТЧХУ, зокрема:

Зв’ягельська (Новоград-Волинська) МРО ТЧХУ

Коростенська міська організація ТЧХУ

Бердичівська міська органзація ТЧХУ

Житомирська міська організація ТЧХУ

Радомишльська районна організація ТЧХУ

Ружинська районна організація ТЧХУ. 

 

З них мають статус юридичної особи, зареєстровані в органах юстиції області, - Коростенська міська організація ТЧХУ, Бердичівська міська організація ТЧХУ, Житомирська міська ТЧХУ, Ружинська районна організація ТЧХУ та Житомирська обласна організація ТЧХУ.

 

За прийнятою на Правлінні обласної організації новою структурою, дані організації матимуть назву: Зв’ягельська (Новоград-Волинська) міськрайонна організація Товариства Червоного Хреста України; Коростенська міськрайонна організація ТЧХУ, Бердичівська міськрайонна організація ТЧХУ, Житомирська міськрайонна організація ТЧХУ, Радомишльська філія обласної організації ТЧХУ, Ружинська місцева організація обласної організації ТЧХУ.

 

Житомирська обласна організація Товариства Червоного Хреста України в звітному періоді працювала за наступними стратегічними напрямками:

- Розвиток місцевих організацій за Програмою “Місцеві організації та волонтерство (BRAVO)”;

- Догляд вдома;

- Психосоціальна підтримка населення (ПЗ ПСП);

 

 

 

 

- Медичні мобільні бригади;

- Перша медична допомога;

- Відновлення родинних зв’язків;

- Загін швидкого реагування;

- Мінна небезпека;

- Будинок сестринського догляду;

- Донорство;

-Санітарно просвітницька робота та волонтерство (проведення масових заходів, флешмобів, участь у інформаційних заходах спільно з ДСНС, Національною поліцією, Територіальними громадами, Поліцією охорони та ін. ;

- Допомога населенню під час надзвичайних ситуаціях.

 

Районні військові адміністрації, районні та міські ради на виконання розпорядження голови облдержадміністрації впродовж 2023 року надавали допомогу, підтримку і сприяння роботі організацій ТЧХУ з метою підтримки незахищених верств населення та вимушено переміщених осіб, які знайшли прихисток на території області в результаті повномасштабного вторгнення.

 

Відчутну допомогу, розуміння і сприяння діяльності організаціям Товариства Червоного Хреста надавали: Зв’ягельська, Бердичівська, Коростенська міські ради та Радомишльська громада.

 

Департамент охорони здоров’я ОДА надає допомогу та сприяння організаціям ТЧХУ шодо виконання Статутних завдань.

 

З метою удосконалення спільної роботи, направлено лист департаменту охорони здоров’я ОДА начальникам управлінь та відділів охорони здоров’я міст і районів області, керівникам підвідомчих закладів охорони здоров’я області «Про сприяння в діяльності організацій Товариства Червоного Хреста в області». В результаті, міські і районні організації Червоного Хреста отримують допомогу у формуванні фінансової бази Товариства за рахунок залучення населення в члени Товариства та проведенню інформаційно-просвітницької роботи серед населення.

 

 

 

 

 

 

Продовжує працювати Будинок сестринського догляду Червоного Хреста в м. Коростень на 30 ліжок. За 2023 рік пройшли сестринський стаціонарний догляд 115 пацієнтів.

 

З початком повномасштабного вторгнення, Товариством Червоного Хреста в області отримано 1902 тони гуманітарної допомоги. До складу гуманітарних вантажів входять: продуктові набори, гігієнічні набори, кухонні набори, індивідуальні транзитні набори для ВПО, що тимчасово знаходяться в прихистках з подальшим переїздом до інших областей, дитячі підгузки різних розмірів, дитяче харчування, матраци, ковдри, подушки, підгузки для дорослих, набори постільної білизни, рушники, засоби гігієни та інше.

 

Сьогодні в області працюють 7 пунктів видачі допомоги Червоного Хреста.

Кожного тижня до пунктів видачі Червоного Хреста відправляється вантаж за потребами громад та місцевої організації Товариства Червоного Хреста.

Загоном швидкого реагування Червоного Хреста з перших днів війни надавалась допомога потерпілим від бойових дій в транспортуванні та евакуації населення.

 

Крім надання гуманітарної допомоги, обласною та міськрайонними організаціями Товариства надається й інша допомога та проводиться робота з навчання населення навичкам надання першої медичної допомоги, що особливо актуально в період бойових дій сьогодення.

 

Так, проведено навчання з першої допомоги з видачою сертифікатів, в т.ч. працівників поліції, підприємств та організацій для 25350 осіб.

 

 

 

 

 

 

Товариством Червоного Хреста України спільно із партнерами по Міжнародному Червонохрестівському Руху проводиться робота з відродження Патронажної служби Червоного Хреста. Першим кроком такої діяльності є впровадження Проекту «Догляд вдома», до завдань якого входить соціальний догляд за одинокими людьми похилого віку, що потребують постійного стороннього догляду вдома. Така робота вже проводиться в м.Житомир, м.Зв’ягель, м.Радомишль, м.Ружин, м. Бердичів та м. Коростень. Сьогодні працюють в районних організаціях Товариства Червоного Хреста України 23 соціальних помічниці. За підтримки Японського Червоного Хреста прийнято рішення у 2024 році про додаткове виділення коштів для підтримки діяльності ще 15 посад соціальних помічниць.

В області започаткований проект спільно із обласним департаментом охорони здоров’я ОВА Медичних мобільних бригад (ММБ) за фінансової підтримки Італійського Червоного Хреста. Завдання цього проекту – допомога первинній ланці охорони здоров’я в медичному обстеженні населення у віддалених селах громад, консультація лікаря, інструментальне та лабораторне обстеження (аналіз крові на вміст рівня глюкози в крові, кардіографія, УЗД). До складу бригади входять – лікар, медична сестра, водій. В ході виїзду до громад, де проживають ВПО, мобільними бригадами також надається гуманітарна допомога продуктами харчування, гігієнічними наборами, речами першої необхідності та медикаментами. В ході діяльності ММБ проводиться реорганізація по тісній співпраці з Центрами ПМД на місцях.

Проводиться робота по пошуку донорів в країні для забезпечення потреб ВПО, лікувальних закладів, де лікуються ВПО, прихистків, закладів соціального захисту. Так, надана допомога пральними машинками від фірми «SAMSUNG» Дитячій обласній та дитячій міській лікарням, міським та районним лікувальним закладам, інтернатним установам соціального захисту.

Надана допомога мікрохвильовими печами, холодильниками, пральними машинками та газовими плитами прихисткам, де проживають ВПО. Надана допомога медичним закладам, обласному центру крові та прихисткам мікрохвильовими печами, холодильниками та морозильними камерами і пральними машинками від фірми «SAMSUNG».

Ведеться робота Національного Комітету Товариства Червоного Хреста України спільно з обласною Військовою адміністрацією та міською Радою в питанні відкриття модульного містечка у м. Житомир для вимушено переміщених осіб із зон бойових дій на 50 модульних будиночків. Вартість кожного будиночка 50 тис. євро. Між Національним Комітетом ТЧХУ, ОВА та Житомирською міською радою підписано Меморандум. Міською Радою виділена ділянка під установку модульного містечка та обладнана. З Італійської сторони ведуться роботи по комплектуванню будиночків та організовується робота по доставці їх до м. Житомир.

Позитивному вирішенню питань надання допомоги самотнім людям похилого віку, інвалідам є співпраця з управліннями праці і соціального захисту населення та їхніми структурними підрозділами – територіальними центрами по обслуговуванню пенсіонерів та інвалідів з організаціями Червоного Хреста, при сприянні місцевих органів влади.

Сьогодні в області діє 1 Центр Червоного Хреста, 2 кімнати та 2 банки одягу Червоного Хреста, де спільно з управліннями праці і соціального захисту населення проводилась робота по допомозі місцевим жителям на ВПО. При необхідності потребуючі отримують гуманітарну допомогу одягом, взуттям та продуктами харчування.

Враховуючи те, що фінансування організацій Червоний Хрест проводиться за рахунок членських внесків та пожертвувань, на підставі звернень обласної організації Товариства Червоного Хреста були виділені кошти місцевих органів влади на 2023 рік для фінансування Зв’ягельської міськрайонної організації 146,6 тис. грн.

Для Коростенської міської організації та Будинку сестринського догляду Червоного Хреста на оплату комунальних послуг з місцевого бюджету виділено 230,7 тис.грн. Для роботи доглядальниць в Будинку сестринського догляду та Коростенській міській організації Червоного Хреста з фонду Центру зайнятості та джерел місцевого бюджету виділено 669,2 тис. грн.

Зв’ягельською міськрадою приміщення організації звільнено від орендної плати та оплати за опалення, Бердичівською міською радою - надана пільгова орендна плата за приміщення організації Червоного Хреста.

Управління освіти і науки ОДА сприяє організаціям Червоного Хреста в проведенні інформаційно-просвітницької роботи по профілактиці ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, наркоманії серед учнівської молоді, щорічно направляється начальниками міських і районних відділів освіти, директорам ПТНЗ, керівникам ВНЗ лист «Про сприяння в діяльності організацій Товариства Червоного Хреста в області».

 

Сьогодні постає гостра необхідність активізувати підтримку районних та міських організацій Товариства у здійсненні благодійних проектів і програм та наданні допомоги найбільш незахищеним верствам населення та ВПО.

 

У Житомирській області протягом 2023 року в рамках програми «BraVo» місцеві організації написали міні-гранти 3 рівня 3 ступеня та виграли:

 

- Бердичівська МО – відкрила тренінговий центр з першої допомоги та Молодіжний хаб для студентів та волонтерів для спілкування та проведення навчання по Першій допомозі, тренінгів

- Звягельська МРО – відкриває майстерню апсайклінгу (перешивання одягу) та відкрито такий напрямок як «Гуманістична діяльність» для навчання молоді

- Коростенська МО – працює соціальна пральня із сушилами та відкрили соціальну перукарню

- Радомишльська та Ружинська РО розширили діяльність в пункті прокату реабілітаційного обладнання

- Бердичівська міська організація реалізувала 3 власних проєкти без фінансування: «Соціальний барбер», «Англійська для дітей», «Клас дружби та відпочинку».

 

У кінці року було створено Житомирську міську організацію Товариства Червоного Хреста України.

- Коростенська, Звягельська, Ружинська, Радомишльська та Бердичівська організації відкрили пункти прокату інвентаря для людей з особливими потребами.

- Функціонує Будинок сестринського догляду обласної організації ТЧХ, що в м. Коростені на 25 ліжок, де проводитьс паліативне лікування хворих.

 

 

 

..

 

 

 

Мінна небезпека: Реалізація Програми в області почала діяти в жовтні місяці 2023 року. За цей час було проведено 80 сесій для населення, в яких взяло участь 2424 бенефіціари, з них хлопчики – 1078; дівчатка – 915; чоловіки – 119; жінки – 312 осіб.

Важливе місце в діяльності обласної організації займає проект «Догляд вдома», в якому задіяно 23 соціальних помічника, що працюють в 6 місцевих організаціях ТЧХУ, та на обслуговувані яких знаходиться 162 бенефіціара. З них 16 осіб лежачі, 80 обмежені в пересуванні, та 66 маломобільні.

 

Відновлення родинних зв’язків (ВРЗ):

Напрямок ВРЗ у Житомирській ОО ТЧХУ відновив свою роботу з травня 2023 року. За цей період було прийнято 318 звернень від родичів безвісти зниклих , відкрито 95 справ про розшук, гуманітарну допомогу надано 37 родинам, направлено 5 звернень на юридичну підтримку, оформлено 4 заяви на фінансову підтримку від МКЧХ, отримано 5 підтверджень через МКЧХ про перебування у полоні

 

Основні тенденції: розвивати існуючі напрямки/проекти, самозабезпечення діяльності обласної та місцевих організацій шляхом розвитку фандрейзінгу та залучення місцевих донорів.

 

Фінансовий статус:

Заплановані витрати на забезпечення статутної діяльності

організації Товариства становили 687 844 грн, що не перевищує 20% та заплановані витрати на статутну діяльність організації Товариства 2 751 376 грн., що також не перевищує 80%.

 

Впродовж 2023 року здійснено відрахування до Національного Комітету ТЧХУ за 2023 рік становили 33000 грн.

На 01.01.2023 року було членів Товариства 69 осіб., протягом року на 01.01.2024 року членів Товариства становило 199 осіб.

 

Цілі бюджету на 2024 рік:

- Організаційний розвиток діяльності обласної та місцевих організацій

- Залучення волонтерів та розвиток молодіжного волонтерського руху

- Організація та розвиток фандрейзінгу

- Участь організацій в міні - грантах

- Поліпшення якості та розширення напрямків надання соціальних послуг.

 

Інфраструктура:

Впродовж 2023 року в області працювали:

1.Зв’ягельська (Новоград-Волинська) міськрайонна організація Товариства Червоного Хреста України. До 2023 року організація щорічно отримувала безкоштовну оренду приміщення, оплату комунальних послуг (опалення) компенсувала міська рада, а також виділяє кошти на утримання посади голови організації ТЧХУ.

 

 

 

 

З 2023 року, за процедурою аукціону, так як Товариство Червоного Хреста України не підпадає під список отримувачів пільг на отримання приміщень, міська організація отримала приміщення збільшеною площею (130 м. кв.) та покращених умов при активній підтримці міського голови та виконавчого комітету міської Ради. Підписаний меморандум про співпрацю з міською владою.

2.Коростенська міська організація ТЧХУ має власне приміщення (близько 500 кв.м.), має сертифікат на право власності Коростенської міської організації ТЧХУ. Підписаний меморандум про співпрацю з міською владою.

3.Бердичівська міська організація ТЧХУ має виділене орендоване приміщення, завдяки підтримці місцевої влади. Проте, є проблема, що не можливо вирішити без законодавчих підстав: дане приміщення підпадає тільки під аукціон. Як тільки його виставляють на аукціон, Червоний Хрест його втрачає у зв’язку з відсутністю підстав надання оренди на пільгових умовах. Підписаний меморандум про співпрацю з міською владою.

4.Житомирська міська організація ТЧХУ відновила свою діяльність у листопаді 2023 року. Підписаний меморандум про співпрацю з міською владою. Існує така ж проблема з виділенням приміщення для міської організації ТЧХУ. На даному етапі вирішується питання суборенди від місцевої громадської організації тимчасово.

5.Радомишльська районна організація ТЧХУ має орендоване приміщення при повній підтримці місцевої громади. Підписаний меморандум про співпрацю з міською владою. У 2023 року додатково виділено приміщення для Банку одягу в рамках виграного гранту по програмі «BraVo».

6.Ружинська районна організація ТЧХУ має орендоване приміщення при повній підтримці місцевої громади. Організація протягом 11 років (2010-2021р.р.) отримувала підтримку з місцевого бюджету на утримання 4 посад патронажних сестер Червоного Хреста та голови районної організації ТЧХУ. Підписано меморандум з міською громадою та Вчорайшенською громадою про співпрацю.

7.Житомирська обласна організація ТЧХУ. Має власне приміщення площею 245 кв.м. та сертифікат на право власності, автономне опалення. Проведено ремонтні роботи у 2023-2024 році завдяки підтримці Програми “BRAVO”.

Щорічно виділяються кошти з бюджету Коростенської міської ради для покриття витрат на комунальні послуги з опалення та електроенергії в “Будинку сестринського догляду Червоного Хреста”, а також оплата посад доглядальниць спільно з Міським Центром зайнятості. Велику підтримку в цьому питанні надає Обласний Центр зайнятості.

 

Підписані меморандуми про співпрацю з департаментами охорони здоров’я ОДА, соціального захисту, ДСНС в області, освіти і науки, кафедрою соціального виховання Державного університету ім. Івана Франка, готується до підписання Меморандум з Національним Університетом “Політехніка”.

 

 

 

 

 

 

Діяльність за звітній період:

В обласній та місцевих організаціях ТЧХУ в обов’язковому порядку ведуться бази бенефіціарів в електронному та паперовому вигляді: по гуманітарній допомозі, «BraVo», «Догляд вдома», Медичні мобільні бригади, «Відновлення родинних зв’язків» «ПЗ та ПСП», Перша допомога, Мінна небезпека.

 

Взаємодія з місцевою владою:

Налагоджена і діє співпраця з обласною військовою адміністрацією та обласною радою в гуманітарні сфері департаментами охорони здоровє’я ОДА та соціального захисту населення, департаментом освіти, ДСНС, з Національною поліцією області, міською радою. Підписані Меморандуми з Департаментом охорони здоров’я ОДА, Національною поліцією, Департаментом соціального захисту населення, з Департаментом освіти, з військовим шпиталем м. Житомира, є План взаємодії з Головним управлінням ДСНС в Житомирській області.

Голова обласної організації  ТЧХУ є членом оперативного штабу з питань ВПО ОВА та членом координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу, в зустрічах з питань гуманітарної діяльності та по обговоренню Проектів Італійського ЧХ та ТЧХ України, в засіданнях з питань безпеки та цивільного захисту населення.

Одночасно, підтримується співпраця з міськими радами міст Житомира, Коростеня, Звягеля, Бердичіва та районними військовими адміністраціями з різних питань діяльності в гуманітарній сфері.

 

Перспективні напрямки розвитку та подальші кроки:

Програма BraVo в 2024р., буде зосереджена на розвиток волонтерства та молоді в організаціях, планується проведення тренінгів, заходів для покращення розвитку волонтерства в області, а також нематеріальна мотивація волонтерів.

Також залучення волонтерів до написання грантових заявок, різних видів ініціатив, тощо. Створення молодіжних просторів або на базі ТЧХУ, або партнерів.

Ресурси для реалізації поставлених цілей в розвитку волонтерства та молоді - це людський потенціал, та фінансова допомога від Італійського ЧХ.

В рамках розширення програми «Догляд вдома» ведеться пошук донорів, створення клубів дозвілля в місцевих організаціях, забезпечення підопічних засобами обігріву та паливом в зимовий період.

Потребує підтримки та розвитку Перша допомога. Для цього ведеться пошук по залученню ресурсів для підтримки обласного координатора з першої допомоги.

 

За джерелом:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100077525678888

 

Фото – Житомирської ОО ТЧХУ 

#Український_Червоний_Хрест_Личаківського_району

 

Переглядів: 92 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Неділя, 08.09.2024, 01:33
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 362
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 65
Гостей: 65
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024