Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2024 » Травень » 14 » День пам’яті українців, котрі рятували євреїв під час Другої світової війни
21:38
День пам’яті українців, котрі рятували євреїв під час Другої світової війни

СУМНИЙ ДЕНЬ

 

 

 

 

 

 

14 травня відзначають День пам’яті українців,

котрі рятували євреїв під час Другої світової війни.

 

Під час Другої світової війни багато українців відіграли вирішальну роль у порятунку євреїв від Голокосту – страшного й темного часу, позначеного систематичним знищенням нацистами шести мільйонів євреїв по всій Європі. Україна значно постраждала від цього – за оцінками, було вбито 1,5 мільйона євреїв. Рятівники, які походили з різних країн, включаючи етнічних українців, поляків, білорусів, кримських татар, вірмен, греків і німців, часто ризикували власним життям і безпекою своїх родин, щоб врятувати євреїв від неминучої смерті.

Дата 14 травня була обрана, щоб збігтися з проголошенням незалежності Ізраїлю в 1948 році. Цей день був офіційно встановлений Верховною Радою України 2 лютого 2021 року. Станом на початок 2020 року Ізраїль визнав 2 659 українців Праведниками народів світу – звання, яке присвоюється Яд Вашем, Всесвітнім центром пам’яті жертв Голокосту в Єрусалимі, не євреям, які ризикували своїм життям заради порятунку євреїв під час Голокосту.

Мужність і співчуття, проявлені цими людьми, задокументовані в різних свідченнях, таких як історія родини Глаголєвих, які надали притулок євреям у своєму будинку в Києві, та зусилля монастирських спільнот у Західній Україні, які врятували багато життів, переховуючи євреїв. Серед рятівників був митрополит Андрей Шептицький, який разом зі своїм братом Климентієм врятував сотні людей, надаючи їм притулок у монастирях і фальшиві документи.

Особи, визнані Праведниками народів світу, отримують медаль, сертифікат, а їхні імена заносяться на Стіну пошани в Саду Праведників у Яд Вашем в Єрусалимі. Це визнання підкреслює широку і значну роль, яку відіграли українці серед народів, що брали участь у цій рятувальній операції.

Україна, яка посідає четверте місце у світі після Польщі, Нідерландів та Франції за кількістю Праведників народів світу, продовжує вшановувати цих героїв. Їхніми іменами названі вулиці та пам’ятники в Україні, а їхні героїчні вчинки є невід’ємною частиною уроків історії та практик вшанування пам’яті.

День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової є не лише вшануванням пам’яті людей, що проявили надзвичайну хоробрість, але й нагадуванням про здатність людини до співчуття та мужності перед обличчям неймовірних звірств.

 

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/den-pam-iati-ukraintsiv-iaki-riatuvaly-ievreiv/

 

Фото – з відкритих джерел 

#Український_Червоний_Хрест_Личаківського_району

 

Переглядів: 81 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 18.10.2024, 04:38
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 362
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024