Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2024 » Травень » 29 » Всесвітній день розсіяного склерозу - World Multiple Sclerosis Day
18:14
Всесвітній день розсіяного склерозу - World Multiple Sclerosis Day

РОЗСІЯНИЙ СКЛЕРОЗ – АУТОІМУННА НЕДУГА

 

 

 

 

 

Кожного року останньої травневої середи світ відзначає Всесвітній день розсіяного

склерозу. Подію започаткувала Міжнародна федерація товариств розсіяного склерозу.

 

Всесвітній день розсіяного склерозу є глобальною ініціативою, спрямованою на підвищення обізнаності про цю недугу, хронічне і потенційно виснажливе захворювання, яке вражає багатьох людей у всьому світі.

ЩО ТАКЕ РОЗСІЯНИЙ СКЛЕРОЗ?

Розсіяний склероз – це аутоімунне захворювання, яке у результаті пошкоджує нерви людини, головний та спинний мозок. Він характеризується пошкодженням мієліну, захисної оболонки, яка оточує нервові клітини, що порушує зв’язок між мозком і тілом.

Перший випадок хвороби у 1835 році описав лікар з Франції на ім’я Жан Крювельє. Нерідко з розсіяним склерозом стикаються саме молоді люди, жінки працездатного віку – у 2-3 рази частіше за чоловіків. Розсіяний склероз частіше діагностують у людей віком від 20 до 40 років.

Симптоми широко варіюються, але можуть включати порушення зору, м’язову слабкість, проблеми з координацією та когнітивні проблеми.

Головні симптоми: розлади мовлення та зору, слабкість, порушення координації, тремор, параліч тощо.

Хоча розсіяний склероз не виліковний, існують методи лікування, які можуть допомогти впоратися з симптомами та змінити перебіг хвороби.

 

ПОХОДЖЕННЯ ТА МЕТА ЦЬОГО ДНЯ

 

Започаткований у 2009 році Міжнародною федерацією розсіяного склерозу (Multiple Sclerosis International Federation, MSIF), Всесвітній день боротьби з розсіяним склерозом щороку об’єднує світову спільноту, щоб зосередитися на іншій темі. Мета – об’єднати та підтримати людей, які страждають на розсіяний склероз, включаючи пацієнтів, медичних працівників, сім’ї та дослідників, з кінцевою метою покращити якість їхнього життя та сприяти глобальним зусиллям у боротьбі з цим захворюванням.

Всесвітній день розсіяного склерозу має за мету привернення уваги людства до проблеми цього захворювання, підвищення обізнаності щодо розсіяного склерозу, залучення світової спільноти до об’єднання заради подолання складностей та організації фінансування.

За статистикою, в Україні понад 18 тисяч людей страждають на розсіяний склероз. У 2024-2025 роках тема Дня: “Мій діагноз розсіяний склероз”. Вона буде на першому плані. Ця кампанія виступає за ранню і точну діагностику, висвітлюючи глобальні бар’єри та наполягаючи на покращенні підготовки медичних працівників. Метою кампанії є створення поінформованих та підтримуючих спільнот, які зможуть краще задовольнити потреби людей, що живуть з розсіяним склерозом.

 

ЗАХОДИ НА ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ РОЗСІЯНОГО СКЛЕРОЗУ

 

Всесвітній день боротьби з розсіяним склерозом відзначається різноманітними заходами по всьому світу, які тривають протягом травня та на початку червня. Ці заходи включають

  • Люди з розсіяним склерозом та їхні прихильники заохочуються ділитися своїм досвідом для підвищення обізнаності та навчання громадськості.
  • Докладаються зусилля для лобіювання осіб, які приймають рішення, з метою покращення медичної та соціальної підтримки.
  • Проводяться воркшопи, вебінари та семінари для поширення останніх досліджень та інформації про лікування та догляд за хворими на розсіяний склероз.

Щороку кампанія охоплює сотні тисяч людей по всьому світу, поширюючи послання надії та солідарності. Вона кидає виклик соціальним бар’єрам, таким як стигма та ізоляція, з якими стикаються багато людей з розсіяним склерозом, і сприяє підтримці спільноти та самодопомозі.

Всесвітній день боротьби з розсіяним склерозом – це рух, який об’єднуючи людей з усього світу, має на меті створити більш поінформовану та небайдужу спільноту, яка зможе краще підтримувати людей, що страждають на цю важку недугу.

 

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-rozsiianoho-sklerozu/

 

Фото – з відкритих джерел 

#Український_Червоний_Хрест_Личаківського_району

 

Переглядів: 77 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Неділя, 08.09.2024, 01:26
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 362
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 55
Гостей: 55
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024