Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2024 » Червень » 5 » Завтра, - 6 червня, - річниця з дня небувалої екологічної катастрофи - затоплення Херсонщини через підрив Каховської ГЕС
21:56
Завтра, - 6 червня, - річниця з дня небувалої екологічної катастрофи - затоплення Херсонщини через підрив Каховської ГЕС

 

ЧИ НЕ СИМВОЛІЧНЕ СПІВПАДІННЯ?

 

 

 

 

 

 

 

Щорічно 5 червня відзначається Всесвітній

день охорони навколишнього середовища.

 

 

Щорічно 5 червня в багатьох країнах відзначають екологічне свято - Всесвітній день навколишнього середовища. Організація Об'єднаних Націй заснувала це свято ще в 1972 році, щоб просвіщати людей про жахливі наслідки людської діяльності. Це і забруднення навколишнього середовища, зміна клімату, вирубка лісів, забруднення моря, злочини проти дикої природи, перенаселеність людей і багато іншого. Свято присвячене навчанню людей питань навколишнього середовища, а також цей день спонукає їх змінити свої звички, які згубно впливають на навколишнє середовище, залучає і об'єднує зусилля урядів, бізнесу, знаменитостей і пересічних громадян для вирішення нагальної екологічної проблеми.

Перше святкування Всесвітнього дня навколишнього середовища відбулося в 1974 році і мало величезний успіх. З тих пір цей день перетворився в глобальну платформу для дискусій про навколишнє середовище і відзначається більш ніж в 143 країнах. Щорічно для проведення свята вибирається тема, щоб привернути увагу до конкретної проблеми. У кожній країні проводяться заходи, присвячені екологічним проблемам, які особливо зачіпають цю країну.

Недавні події, починаючи з лісових пожеж в Бразилії, Сполучених Штатах Америки та Австралії і закінчуючи нашестям сарани в Східній Африці, а потім і глобальна пандемія - демонструють взаємозалежність людини і природи, в якій вона існує.

Діяльність людини стала результатом безпрецедентного скорочення рівня біорізноманіття та зміни структури популяцій диких тварин. За останні 50 років чисельність населення подвоїлася, світова економіка зросла майже в чотири рази, а обсяг світової торгівлі збільшився приблизно в десять разів. Сьогодні треба було б 1,6 Землі, щоб задовольнити вимоги, які люди щорічно пред'являють природі. Однозначно - природа посилає нам сигнал. Потрібно щось робити!

Одними із заходів з охорони навколишнього середовища є:

  • зниження токсичних викидів в повітря і водойми;
  • відкриття заповідників, національних парків для охорони природних комплексів;
  • обмеження на полювання і рибний вилов;
  • збереження зникаючих видів рослин і тварин;
  • заборона на нелегальний вивіз сміття;
  • якісна переробка відходів;
  • посадка дерев для відновлення лісів;
  • прибирання пляжів, вулиць, сільських доріг та багато-багато іншого.

У цей день люди реєструються для участі в гуманітарних і екологічних заходах. В ході святкування в деяких країнах проводяться мітинги, паради велосипедистів, конкурси творів і плакатів у школах, музичні концерти, різні конкурси, походи ініціативних груп і добровольців, яким не байдуже майбутнє планети.

Та всі ці заходи – це для мирного часу. В Україні зараз триває війна.

Руйнація, яку приносять існуючій екосистемі постійні обстріли об’єктів критичної інфраструктури, мінування території, а особливо підрив греблі Каховської ГЕС, бойові дії, які тривають серед заповідних територій, шкодять не лише Україні, але і мають вплив на екосистеми сусідніх країн та цілого континенту.

Сучасне міжнародне право стоїть на сторожі захисту природного середовища. Але на сьогодні воно безсиле, на жаль, накинути намордник на агресора, який розбушувався. І що цікаво, за 5-6 рибин, виловлених недолугим рибалкою у заборонений період нересту, покарання є: і штраф, і певний термін тюремного ув'язнення, а ось за Каховську ГЕС, за знищений заповідник, за знесені у Дніпро будинки мешканців Херсонщини, - покарання немає. Так бути не може, бо це - не справедливо. А Міжнародне гуманітарне право передбачає, між іншим, відповідальність як держави, так і окремої особи, за шкоду, завдану природному середовищу, чи під час війни, чи під час збройного міжнародного конфлікту.

Тож Всесвітній день охорони довкілля – це дуже підходящий час нагадати: досить спостерігати, як вороги нищать природу просто у нас на очах. Пора їм давати по заслугах!

Після катастрофи на Каховській ГЕС, на території колишнього її спорожнілого водосховища, за рік виріс молодий ліс. Природа не знає прогалин у ланцюгу життя, тож і суспільству треба йти цим шляхом. За злочином має йти все те, що записано в МГП. Тоді настане повна гармонія між людиною, та оточуючим її довкіллям!

 

Фото – з відкритих джерел 

#Український_Червоний_Хрест_Личаківського_району

Переглядів: 92 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Понеділок, 16.09.2024, 20:53
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 362
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024