Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2024 » Червень » 10 » День здорового харчування
19:06
День здорового харчування

ХАРЧУВАННЯ – ОСНОВА ЗДОРОВ'Я

 

 

 

 

 

 

День здорового харчування, відзначають під час Тижня здорового харчування 

(Healthy Eating Week), який починається щорічно у другий понеділок червня.

 

Тиждень здорового харчування у 2024 році триватиме з 10 до 14 червня

Їжа — основа життя всіх живих організмів. Хоч ставитися серйозно до свого раціону з наукової точки зору люди почали порівняно недавно, всі ми знаємо, що їжа прямо впливає на функціонування наших органів та систем, і цей вплив не завжди позитивний. Проте знання ще не означають застосування їх на практиці, і відмовитися від шкідливих, але смачних продуктів чи надто калорійних страв, іноді буває важко.

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ Цей ДЕНЬ?

Подія День здорового харчування та Тиждень здорового харчування заснована Британським фондом харчування. Тиждень здорового харчування – одна з освітніх програм, яка щороку в червні, починаючи з 2013 року закликає привернути увагу до важливості здорового та раціонального харчування. В першу чергу, ця подія передбачає залучення закладів освіти, вчителів та школярів до популяризації здорового харчування.

СЕРЕДНІ ВІКИ

В Середні віки ставлення до харчування змінилося, адже в християнстві вважалися гріхом обжерливість та навіть отримання насолоди від їжі,  до того ж з’явилася практика суворих постів. В Київській Русі теж утримувалися від певних продуктів протягом різних сезонів — про це свідчать поради в рукописному «Ізборнику Святослава», датованому 1073 роком. Наприклад, у травні нашим предкам не радили їсти свинину, а у вересні — пити молоко. Також в давньому документі вказано, що не всі продукти є корисними, і дано рекомендації щодо харчування в піст, і на свята.

В XV столітті геніальний Леонардо да Вінчі, серед іншого — знавець анатомії й фізіології людини, порівняв процес травлення та обміну речовин в організмі з горінням свічки. Також він чи не найпершим визначив негативний вплив жирної їжі на стан кровоносних судин.

 Медик флоту Великобританії Джеймс Лінд багато років спостерігав за випадками цинги, що розвивалася в моряків у тривалих рейсах. Проаналізувавши їхнє харчування, Лінд відмітив, що до раціону входили в основному м’ясо, хліб і жодних фруктів та зелені. В 1747 році  лікар вирішив додавати в меню моряків лайми й цинга дуже швидко відступила. І хоч до відкриття вітаміну С мало пройти ще багато років, проте завдяки цьому досвіду уявлення  лікарів про харчування стало змінюватися, а цікавість до експериментів у цій сфері зросла.

ЕПОХА ПРОСВІТНИЦТВА

В епоху Просвітництва наука й медицина почали стрімко розвиватися і в 1770-х роках французький хімік Антуан Лавуазье представив свою концепцію метаболізму — перетворення в організмі їжі та кисню на тепло і воду. Завдяки дослідженням в області фізіології Лавуазье вважають основоположником наукових знань про харчування. 

Роботи німецького вченого Юстаса Лібіха в області хімічної природи харчових продуктів — вуглеводів, жирів та білків на початку XX століття призвели до відкриття вітамінів. Власне термін «вітамін» ввів у обіг польський біолог і хімік Казимир Функ. Слово походить від латинських слів «віта» — життя та «амін» — азотовмісна речовина. Функу вдалося виділити з неочищеного рису вітамін В1, що виявився ліками від хвороби бері-бері. Згодом вчені довели відсутність стосунку вітамінів до амінів, проте назва «вітамін» прижилася. В наступні роки різними дослідниками було відкрито й інші вітаміни, зокрема, вітамін С виявили в 1928 році, а вперше синтезували в 1933-му. Останнє відкриття вітаміну сталося в 1948 році — це був вітамін В12.

1950 – 1990 рОКИ

В 1950-х – 1970-х роках в розвинутих країнах не було нестачі в продуктах та вітамінного дефіциту, проте ріст захворювань, пов’язаних з харчуванням, змусив спеціалістів дослідити вплив цукру й жирів на здоров’я людей. Було виявлено зв’язок надлишку цих продуктів з серцевими захворюваннями, цукровим діабетом та онкологічними недугами. В кінці 1970-х в США на державному рівні  всім рекомендувалися низькожирові дієти, проте згодом деякі джерела жирів реабілітували — наприклад, вершкове масло визнано корисним продуктом при споживанні його в розумній кількості. 

В 1970-х – 1990-х роках в світі почалася практика збагачення харчових продуктів мікронутрієнтами — вітамінами й мінералами.  З’явилися численні й дуже популярні дієти для зниження ваги — наприклад, дієта Аткінсона, дієта за групами крові тощо. Проте високоефективної й безпечної дієти, яку можна було б використовувати тривалий час, досі не вигадано. Це стало ще одним доказом на користь здорового харчування — збалансованого та без крайнощів.  В подальших наукових дослідженнях вчені довели важливу роль в харчуванні людини біологічно активних речовин — поліненасичених жирних кислот, фітостеринів, каротиноїдів, терпеноїдів, полісахаридів, харчових волокон та інших.

СЬОГОДЕННЯ

В сучасному світі вивченням теорії й практики харчування займається наука нутріціологія, яка виникла на основі комплексу знань людства з хімії, біології, фізіології та гігієни. Нутріціологія вивчає все, що має відношення до продуктів та питань харчування. Важливим доповненням до нутріціології виступає наука дієтологія — в її компетенції створення конкретних раціонів з правильної та здорової їжі.

ТИПОВІ ЗАПИТАННЯ І ВІДПОВІДІ

- Що таке харчова піраміда?

- Це графік у вигляді піраміди, в найширшій частині якої розміщено овочі, фрукти, злаки, рослинні олії, в середній — тваринні й рослинні білкові продукти. Трохи вище розміщені молочні продукти, а на вершині піраміди знаходиться  їжа з вмістом «швидких» вуглеводів, така як солодощі, випічка з білого борошна, газовані напої. Чим вище в піраміді розташовані продукти, тим менше їх має бути в здоровому раціоні. 

- Які переваги має здорове харчування?

- Правильна й збалансована дієта може попередити такі серйозні захворювання, як серцеві недуги, інсульт чи діабет ІІ типу, а також знижує ризик захворіти деякими видами онкологічних захворювань. В разі хвороби здорове харчування допомагає швидше одужати, а також попереджає набір зайвої ваги та ожиріння.

- Яке значення має в здоровому харчування глікемічний інтекс їжі?

- Під глікемічним індексом розуміють швидкість, з якою їжа підвищує рівень цукру в крові. Продукти низького глікемічного індексу (наприклад, цільнозернистий хліб) з меншою вірогідністю сприяють розвитку діабету та ожиріння, ніж більш рафіновані продукти високого глікемічного індексу, такі як білий хліб чи солодкі десерти. 

- Яку роль в здоровому харчування мають молочні продукти?

- Важливим джерелом кальцію, білка та ряду інших вітамінів і мінералів є молоко, сир, кефір та йогурт. Соєве молоко, збагачене кальцієм, теж відносять до категорії молочних продуктів, на відміну від вершків та вершкового масла - вони в дієтології відносяться до жирних продуктів.

- Скільки риби має бути в здоровому раціоні?

- Дієтологи рекомендують споживати рибу мінімум двічі на тиждень. Віддавати перевагу слід так званій «жирній» рибі — оселедцю, скумбрії, лососю, сардинам та форелі. Жирні кислоти омега-3, які містяться в цих видах риби, сприяють покращенню стану судин, запобігають атеросклерозу та хворобам серця. 

-Що рекомендують зарубіжні дієтологи?

-Британський фонд харчування рекомендує запровадити такі складові здорового харчування:

  • Їжте принаймні 5 разів на день
  • Забезпечте достатню гідратацію
  • Більше рухайтеся
  • Зосередьтеся на клітковині
  • Постарайтеся зменшити харчові відходи

ВИСНОВКИ

День здорового харчування підвищує обізнаність громадян про базові принципи та новітні розробки в області нутріціології й дієтології, а також змушує їх зайнятися аналізом власного харчування. Часто люди вважають, що ці знання є потрібними здебільшого для людей з надлишковою вагою, але насправді для того, щоб бути здоровими, правильно харчуватися необхідно всім, і особливо важливо привчати до здорових звичок харчування - дітей.

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/den-zdorovoho-kharchuvannia/

Фото – з відкритих джерел

#Український_Червоний_Хрест_Личаківського_району

 

Переглядів: 79 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Понеділок, 16.09.2024, 20:51
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 362
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024