Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2024 » Червень » 14 » Почесний донор України, голова Миколаївського представництва Львівської ОО ТЧХУ, Лідія Буфан – про донорство крові
19:41
Почесний донор України, голова Миколаївського представництва Львівської ОО ТЧХУ, Лідія Буфан – про донорство крові

 

МИЛОСЕРДЯ – ПІДТВЕРДЖЕНЕ КРОВ'Ю

 

 

 

 

 

 

 

Напередодні Всесвітнього дня донора крові Лідія Осипівна Буфан, голова

 Миколаївського представництва Львівської обласної організації ТЧХУ дала

нашому сайту інтерв'ю, в якому поділилася думками про донорство крові .

 

Кореспондент: Шановна, Лідіє Осипівно, вітаю вас із Всесвітнім днем донора крові! Скажіть, будь ласка, коли Ви вступили на цю стежку милосердя, підтверджену власною кров'ю?

Буфан Л.О.: Два десятки років тому. За основною професією я – фельдшер. Як мабуть знаєте, у 2024 році Всесвітній день донора проходить під гаслом «20 років благодійництва: дякуємо донорам крові!». Це гасло було обрано тому, що у 2004 році під час Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я міністри цієї галузі різних країн ухвалили спільне рішення про підтримку добровільного донорства крові й оголосили 14 червня - Всесвітнім днем донора. Ось саме тоді я й здала свою першу донацію крові.

Кореспондент: Підкажіть, будь ласка, як стати донором звичайній людині? Що порадите молодим донорам, котрі тільки починають свій шлях на цій благородній ниві?

Буфан Л.О. Донором може стати будь-який громадянин України віком від 18 до 60 років. Вага має бути не менш як 50 кілограмів. Також важливо не мати протипоказань до здачі крові. Ними можуть бути хронічні хвороби, прийом ліків, тощо. Детальніше з абсолютними та тимчасовими протипоказаннями можна ознайомитися на сайті Donor.ua. За один раз у донора беруть 450 мл крові, додаткові 40 мл беруть для аналізів. Процедура триває 10–15 хвилин.

Цього року у закладах охорони здоров’я відчутно зросла потреба в стратегічних запасах крові. 

Здати кров у Львові можна за такими адресами:  

– Центр крові Першого медичного об’єднання Львова (вул. Миколайчука, 9); контактний телефон: 0 800 333 003;

– Львівський обласний центр служби крові (вул. Пекарська, 65), контактний телефон: 0322 756405.

Пункт здачі крові в м. Миколаєві Львівської області знаходиться в приміщенні КНП «Миколаївська міська лікарня» (вул.Листопадового Чину, 9), контактний телефон: 241 51 532.

Кореспондент: Скільки разів треба здати кров, аби стати Почесним донором України?

Буфан Л.О.: Відповідно до п. 1 ст. 21 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» №931-ІХ в редакції від 12.01.2022 (далі — Закону), статус Почесного донора України можуть отримати громадяни, котрі безоплатно здали:

  • цільну кров — 40 доз;
  • плазму крові — 60 доз;
  • компоненти крові, заготовлені методом аферезу (еритроцити, тромбоцити, лейкоцити) — 40 доз.

Якщо йдеться про т. зв. змішане донорство, коли людина здає в різний час і цільну кров, й її компоненти, одна донація крові прирівнюється до двох донацій плазми та однієї донації компонентів крові, заготовлених методом аферезу — згідно з п. 4 ст. 21 Закону. Часовий проміжок, протягом якого здійснюються донації, на отримання статусу не впливає.

Кореспондент: Чи передбачені якісь пільги для Почесних донорів України?

Буфан Л.О.: Так, такі пільги передбачені.  Почесні донори України мають право на отримання надбавки до пенсії у розмірі 10 відсотків затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць. Також ви можете зберігати всі ваші довідки про донації у власному кабінеті системи ДонорUA. У такий спосіб всі ваші документи будуть «у хмарі» — для цього достатньо лише зробити фото та завантажити його для підтвердження донації крові.

Статус Почесного донора України підтверджується відповідним посвідченням та нагрудним знаком. Аби отримати їх, слід звернутися до найближчого центру крові з відповідним запитом, та надати копії сторінок донорського посвідчення і документа, що посвідчує особу. Найпростіше — зателефонувати або прийти до реєстратури, аби працівники підказали, до кого саме слід звернутися у конкретному закладі.

Центри крові, своєю чергою, передають клопотання до обласних департаментів охорони здоров’я, керівники яких ухвалюють рішення щодо присвоєння статусу. Згідно з Порядком видачі посвідчення і вручення нагрудного знака «Почесний донор України», затвердженим КМУ, рішення приймається протягом 5 робочих днів з дня надходження клопотання. Посвідчення та нагрудний знак видаються донору безкоштовно.

Кореспондент: Що потрібно для того, щоб стати Заслуженим донором України?

Буфан Л.О.: Нічого особливого – треба здати більше крові. Якщо надання статусу Почесного донора розглядається й відбувається на обласному рівні, то Заслужений донор України — державна нагорода, як, наприклад, Заслужений лікар або Заслужений вчитель. Цю відзнаку отримують донори, котрі безоплатно здали:

  • 100 доз цільної крові;
  • 120 доз плазми;
  • або 100 доз тромбоцитів.

Законом України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» для Заслужених донорів передбачено пенсійну надбавку.

У разі змішаного донорства підрахунок здійснюється за тим самим принципом, що і для присвоєння статусу Почесного донора: одна донація цільної крові прирівнюється до двох донацій плазми.

Сама ж процедура отримання статусу інакша. Згідно з Указом Президента «Про почесні звання України», клопотання про присвоєння звання Заслуженого донора подає органам місцевого самоврядування підприємство або організація, де донор працює, або профспілка. Надалі клопотання передається Президентові України через обласні державні адміністрації.

Аби оформити таке клопотання, донору слід звернутися до центру крові, де ви здійснюєте донації, та отримати документи, які підтверджують відповідну їхню кількість, та надати їх за місцем роботи.

Кореспондент: Ще раз вітаю Вас, Лідіє Осипівно, а у вашій особі – і всіх донорів України, зі святом! Спасибі Вам за те, що даруєте людям надію на порятунок, бо життя людини - найвище благо на землі, а порятунок його – найвища честь для тих, хто долучається до цієї благородної місії! Будьте завжди здорові та горді з того, що подарували життя не одній людині, котра потрапила в біду! Дякую за інтерв'ю!

 

Фото – Лесі Бардак

Записала – Ірина Апостолюк,

членкиня Національної Спілки Журналісьтів України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 106 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 19.09.2024, 18:30
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 362
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 5
Гостей: 4
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024