Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2024 » Липень » 12 » Медики попереджають про велику епідемію кашлюку на Львівщині (ВІДЕО)
15:36
Медики попереджають про велику епідемію кашлюку на Львівщині (ВІДЕО)

 

КАШЛЮК – ІНФЕКЦІЙНА ХВОРОБА

 

 

 

 

 

 

 

У порівнянні з минулим роком, захворюваність зросла у 21 раз.

 

Про цю подію повідомили 12 липня на брифінгу у Львівській ОВА, передає інформаційна агенція ZAXID.NET.

 

З початку 2024 року у Львівській області діагностовано 459 випадків кашлюку, що у 21 раз більше, аніж за перші шість місяців 2023 року. Такі цифри свідчать про те, що область стоїть на порозі великої епідемії кашлюку.

Про це під час брифінгу повідомила директорка департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталія Літвінська.

«У червні на кашлюк на Львівщині захворіли 95 людей, у травні – 124», - навела статистичні дані генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хворіб МОЗ України Наталія Іванченко.

«Це, - додає вона, - тільки ті випадки, що зареєстровані офіційно. Багато ж людей можуть не звертатися за медичною допомогою. Найбільше випадків кашлюку виявлено у ЛьвівськомуСтрийському і Золочівському районах Львівщини. Більша частина хворих – це діти віком до одного року. За ними йдуть діти віком 5-9 років. Хворіють на кашлюк і дорослі – їх близько 8%».

Зараз у Львівській обласній інфекційній лікарні перебувають 37 пацієнтів із кашлюком. Про це сказав експерт департаменту охорони здоров’я ЛОВА з інфекційних хворіб Андрій Орфін. Половина пацієнтів – діти до одного року. Вісім діток – віком 30-60 днів, двоє з них – в реанімації.

Наталія Іванченко нагадує, що кашлюк – заразний. Людина, котра отримує специфічне лікування, є заразною упродовж 5-ти днів. А той, хто не лікується, заразний протягом трьох тижнів.

Єдиний спосіб убезпечитись від кашлюку, що може мати летальні наслідки, особливо у дітей, є вакцинація. За національним календарем профілактичних щеплень, діти мають отримати щеплення від кашлюку разом із щепленням від праця і дифтерії у віці 2, 4, 6 і 18 місяців та у 6 років.

Після цього щеплення від кашлюку рекомендують поновлювати кожні 10 років. Щоправда, для дорослих вакцинація від кашлюку є платною. Щеплення трикомпонентною вакциною від кашлюку, правця і дифтерії у приватній клініці може коштувати близько 1 тис. грн.

Щоб захистити від кашлюку дитину до двох місяців, лікарі радять вакцинуватись на етапі планування вагітності або під час вагітності. Отримати щеплення від кашлюку мають усі родичі, які контактуватимуть з немовлям.

Також особливо важливо вакцинуватися від кашлюку людям, старшим за 60 років. Адже часто вони мають інші проблеми з дихальною системою і приєднання до них кашлюку може сильно ускладнити перебіг хвороби.

«Утім, - говорить Наталія Іванченко, - на Львівщині і в цілому по Україні вкрай низьке охоплення вакцинацією дітей. Торік в області необхідні щеплення отримали 73% дітей, по Україні – менше 80%. А для того, щоби мати колективний імунітет, охопити вакцинацією потрібно не менше 95% громадян».

«У 2024 році, - завершила своє повідомлення Наталія Іванченко, - щепленнями за національним календарем вакцинації на Львівщині охоплено лише 40% дітей до року. Це при тому, що у Львівській області є кілька десятків тисяч доступних вакцин, зокрема і від кашлюка, правця і дифтерії».

Лікарі нагадують, що кашлюк у дітей може викликати не тільки напади кашлю, а й задишку, зупинку дихання, зокрема уві сні, і навіть спровокувати крововилив. Також бувають атипові форми захворювання, що призводять до ускладнень. Захворювання у дітей може тривати до 4-х місяців із безперервним кашлем, особливо вночі.

 

 

 

 

За джерелом:

https://zaxid.net/mediki_poperedzhayut_pro_veliku_epidemiyu_kashlyuku_na_lvivshhini_n1589413

 

Фото – з відкритих джерел

#Український_Червоний_Хрест_Личаківського_району

 

 

Переглядів: 80 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Понеділок, 16.09.2024, 20:51
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 362
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024