РИБНІ СТРАВИ - ВЛАСНОРУЧНО
Традиційно в другу неділю липня в Україні відзначають день рибалки. Риболовля -
захоплення 70% чоловіків. До них приєднується й чимало жінок. Адже одне діло -
зловити рибу, інше діло – смачно її приготувати і подати до столу.
Шеф-кухар Євгеній Клопотенко поділився з Gazeta.ua найкращими рецептами рибних страв.
Полюбляєте копчену скумбрію, але не відчуваєте довіру до магазинної? Виявляється, її можна легко приготувати в домашніх умовах.
ЯК КОПТИТИ СКУМБРІЮ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- Скумбрія слабосолена (1 шт).
- Вершкове масло (25 г).
- Айва (0,5 шт).
- Лимон (0,5 шт).
- Сіно
-Сіль, перець за смаком.
Айву нарізаємо тонкими скибочками, викладаємо в сотейник, заливаємо водою і додаємо вершкове масло. Нагріваємо 20 хвилин.
Скумбрію вимочуємо в молоці протягом години — молоко вирівняє смак риби, просушуємо паперовим рушником, солимо, перчимо, а потім загортаємо її в декілька шарів марлі. Робимо домашню коптильню: дно залізної форми для кексів вистилаємо двома шарами фольги і викладаємо зверху сіно. Накриваємо сіно фольгою і робимо в ній невеликі отвори для виходу диму.
На підготовлену конструкцію викладаємо рибу в марлі і накриваємо форму двома шарами фольги. Підпалюємо сіно і запечатуємо форму фольгою: сіно повинно повністю вигоріти. Процес займе близько 10 хвилин, сіно має дуже добре горіти. На сухій сковороді-гриль підрум'янюємо лимон і подаємо разом зі скумбрією і часточками айви.
РИБНІ СІЧЕНИКИ З МОРКВЯНИМ ПЮРЕ
Січеники — це коржі з м'ясного, рибного або овочевого фаршу.
ІНГРЕДІЄНТИ:
- Товстолоб (200 г).
- Яйце (1 шт).
- Панірувальні сухарі (0.5 ст. л).
- Соєвий соус (5 г).
- Цедра апельсина/лимона за смаком
- Вода для бульйону (1 ст. л.)
- Оцет для бульйону (1 ст. л.)
- Цибуля для бульйону (0.25 шт.)
- Лавровий лист (3 шт)
- Перець горошком - за смаком
- Бадьян Зірочка (1шт)
- Корінь селери скибочки (3 шт)
- Морква (1 шт)
- Імбир сушений (0.5 ч. л)
Готуємо курт-бульйон: у воду закладаємо лавровий лист, перець горошком, бадьян, півкільця цибулі, корінь селери, додаємо оцет. Доводимо до кипіння. Рибу кладемо в бульйон і бланшуємо 2 хвилини: бульйон повинен наполовину покрити рибу.
Розбираємо товстолоб на волокна, видаляємо кістки. Заправляємо рибу соєвим соусом, додаємо лимонну цедру, додаємо 1 ст. л. панірувальних сухарів. Солимо, перчимо, додаємо яйце.
Додаємо борошно, добре вимішуємо фарш. Формуємо котлетки і обвалюють їх в панірувальних сухарях. Обсмажуємо січеники в розігрітій олії з двох сторін до рум'яної скоринки. Перекладаємо в сотейник, накриваємо фольгою або кришкою, ставимо на вогонь, щоб протушкувати, на 5 хвилин. Готуємо пюре з моркви: відварюємо моркву, додаємо сушений імбир, перебиваємо в пюре. Готові рибні січеники викладаємо на подушку з морквяного пюре.
РИБКА-ГРИЛЬ У ВУГІЛЛІ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- Риба (1 шт).
- Лимонний сік ( 2 ст. л.)
- Гілочка чебрецю (4 шт)
- Стебло базиліка (2 шт)
- Малина (5 шт)
- Сіль за смаком.
Рибку маринуємо в солі і лимонному соку, також додаємо гілочки чебрецю і базиліка. Всередину самої рибки кладемо чебрець, базилік і малину. Загортаємо в пергамент, попередньо змочений водою, і відправляємо на розпечене вугілля або прямо у вогонь і присипаємо вугіллям.
Через 30 хвилин рибу можна діставати і подавати до столу. Завдяки тому, що аромат не буде виходити, риба буде дуже м'яка і приємна по структурі.
Смачного!
За джерелом:
https://gazeta.ua/articles/cookery/_kopchena-skumbriya-ta-ribkagril-scho-yidyat-na-den-ribalki/914444
Фото – klopotenko.com
#Український_Червоний_Хрест_Личаківського_району
|