Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2024 » Липень » 21 » Міжнародний день морозива - International Ice Cream Day
21:58
Міжнародний день морозива - International Ice Cream Day

ЛАСОЩІ – ДЛЯ ВСІХ

 

 

 

 

Цю солодку лакоминку, яка дарує відчуття прохолоди в гарячі літні дні люблять як

діти, так і дорослі. Тому недарма засновано свято, – Міжнародний день морозива.

 

Це щорічний неофіційний захід, який святкують у різних куточках світу. У Великобританії цей має назву Всесвітній день морозива (World Ice Cream Day). У США – це Національний день морозива (National Ice Cream Day).

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ЦЕЙ ДЕНЬ?

Дякуючи президенту Рейгану, ми святкуємо День морозива. Саме Рейган створив Національний день морозива у США кожної третьої неділі липня. Рональд Рейган хотів вшанувати ласощі, якими насолоджуються усе населення країни. У 1984 році він оголосив день морозива, і його проголошення фактично прославило молочну промисловість в Америці та дало поштовх її розвитку. Насправді, американці й досі лідирують у світі за споживанням цієї замороженої насолоди. Рейган також проголосив липень Національним місяцем морозива, описавши морозиво як «поживну та корисну їжу, якою насолоджуються понад дев’яносто відсотків людей у Сполучених Штатах». Відтоді це свято завоювало прихильність у всьому світі і традиційно відзначається з року в рік.

ПЕРШЕ МОРОЗИВО

Відомо, що перші аналоги морозива з’явилися ще тисячі років тому. Вперше фруктові соки, змішані з льодом, почали куштувати представники давньокитайської знаті. Пізніше рецепти першого морозива перекочували до Стародавньої Греції. А згодом кулінари часів Олександра Македонського почали готувати заморожені ягоди – для цього використовувався звичайний сніг.

У кінці 18 століття у Європі за рецептами китайських кулінарів почали готувати солодку страву на кшталт шербету. Вважається, що рецепт приготування цього смаколика привіз з Китаю мандрівник Марко Поло. Спосіб приготування тодішнього морозива повари зберігали у великій таємниці.

Вважається, що їжу, схожу на морозиво, вперше спробували в Китаї між 618-97 роками нашої ери, виготовлену з борошна, буйволячого молока та камфори. Олександр Македонський також полюбляв лід і сніг, приправлені нектаром і медом.

У Римській імперії Цезар відправляв людей збирати сніг з гір, щоб покрити ним фрукти та соки.

Майже тисячу років потому Марко Поло привіз з Далекого Сходу рецепт того, що ми зараз називаємо щербетом. Вважається, що цей рецепт перетворився на морозиво, спочатку відоме під назвою «Крем-лід». У 1660 році італієць Франческо Прокопіо Дей Колтеллі вдосконалив машину, виготовлену його дідом-рибалкою, для виробництва високоякісного морозива у своєму кафе в Парижі. Цей рецепт поєднував молоко, масло, яйця та вершки.

У Київській Русі існувало своє морозиво – це було заморожене молока, яке настругували на маленькі шматочки. Цю страву подавали до свіжих млинців. Європейський різновид морозива з’явився в Україні у середині 18 століття, солодкий смаколик відразу знайшов величезний попит.

Вперше морозиво з’явилося в США в листі з Меріленду в 1744 році, написаному гостем губернатора Вільяма Блейдена. Перша реклама морозива в США з’явилася в New York Gazette 12 травня 1777 року. Після Американської революції морозиво стало неймовірно популярним у США.

Відтоді морозиво стало основним десертом завдяки домашнім автоматам, фургонам з морозивом, морозивам, морозиву та культовим брендам, таким як Ben & Jerry’s та Häagen-Dazs.

Проте світова кулінарія могла похвалитися вишуканими рецептами цього неймовірного десерту ще задовго до цих подій. Сьогодні морозиво вважається найулюбленішим та найдоступнішим десертом для багатьох людей.

НАЗВИ морозива

Американські поселенці назвали солодку заморожену страву – ice cream, що дослівно перекладається з англійської мови як «льодяні вершки». Ця назва швидко набула поширення, оскільки лакоминка дійсно створювало відчуття приємної прохолоди.

Часто морозиво називають «ескімо». Багато хто вважає, що назва походить від ескімосів. Та насправді це не так. Хоча у цієї народності також є доволі цікавий рецепт на тему морозива, коли сало тюленя перетирають із замороженими лісовими ягодами. Проте ця страва на смак дуже далека від смачного солодкого морозива.

Насправді ескімо було створено у 20 столітті в Америці. Це різновид морозива, глазурованого шоколадом. Його винайшов американський кулінар Християн Нельсон, він назвав свою страву пиріжком ескімоса.

А от улюблений багатьма пломбір має французьке походження, вперше його виготовили у містечку Пломбьер-ле-Бем, що розташоване на північному сході Франції. У Австрії почали виробляти шоколадне морозиво, а у Італії – шербет

Морозиво – це калорійна солодка страва, яка сприяє набору зайвої ваги. Проте в невеликих кількостях морозиво вживати все-таки корисне. Вчені стверджують, що воно стимулює утворення гормону серотоніну, який здійснює позитивний вплив на нервову систему. Що стосується зайвих калорій, то їх можна уникнути, обираючи не жирні сорти морозива.

ЦІКАВІ ФАКТИ

Вважається що перше морозиво у вигляді заморожених ласощів з’явилося у Давньому Китаї, понад 5 000 років тому. На столах знатних родин нерідко можна було побачити страву із  молока та фруктів, змішаних з льодом.

•        Перше морозиво у вафельному ріжку з’явилося у 1896 році.

•        Найбільший об’єм морозива з’їдають американці. Так, у середньому, один мешканець Сполучених Штатів Америки щорічно споживає близько 20 л холодної лакомини. У холодильнику 90% американців можна знайти бодай одне  морозиво.

•        Найбільше морозиво, яке коли-небудь було приготоване, мало вагу понад 1 т та висоту 4 м. Автором та виконавцем цього кулінарного шедевра став англійський кухар Хестон Блюменталь.

•        Для того, щоб виготовити 30 тисяч літрів  морозива, необхідно стільки молока, скільки одна корова може дати протягом усього свого життя.

•        Найбільшим попитом у світі користується ванільне морозиво. Його купує понад третина всіх споживачів. Наступним за популярністю є шоколадне морозиво.

•        Зазвичай, морозиво купують у літні місяці, проте зовсім інша ситуація в Канаді. Там продажі холодних ласощів у зимовий час різко збільшуються.

•        Варто знати, що в рекламних роликах морозива ви зазвичай не побачите самої страви. Оскільки  морозиво швидко розтає під дією софітів, замість нього знімають картопляне пюре чи інші страви.

•        Мало хто знає, але пломбір відрізняється від  вершкового та молочного морозива. Перше є найжирнішим (10-11% жирності), оскільки його виробляють з жирних  вершків чи згущеного молока. Жирність вершкового морозива становить 8-10%. Якщо ж ви слідкуєте за своєю

•        Населення Землі щороку споживає понад 15 мільярдів літрів холодного смаколика. Цей об’єм можна порівняти з об’ємом 7 000 басейнів олімпійського розміру.

•        У 1813р. перша леді Доллі Медісон подала морозиво на Інавгураційному балі.

•        У 1843 р. філадельфійка Ненсі Джонсон, отримала перший патент США на невелику морозильну камеру для  морозива.

•        У 1920 р. у США з’явилися перші вантажівки з морозивом.

•        Дивовижний факт щодо Томаса Джефферсона – його рецепт ванільного морозива вважається найстарішим рецептом морозива в США.

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ЦЕЙ ДЕНЬ?

Дедалі частіше до святкування Міжнародний день морозива долучаються кав’ярні та ресторани українських міст. Адже це чудовий маркетинговий хід, щоб познайомити мешканців міста зі своїм закладом. Дізнайтеся, чи не влаштовують у вашому місті розпродажі та акції на морозиво. Якщо є цікаві пропозиції, то обов’язково ними скористайтеся.

Це один день в році, коли можна куштувати морозиво на сніданок, обід та вечерю. Ви охоче проводите час на кухні у приготуванні вишуканих страв? Чому б не приготувати морозиво за своєю рецептурою та не пригостити ним своїх рідних, друзів та близьких.

Набридло звичне ванільне або полуничне морозиво? Проявіть креатив із власними смаковими добавками. Додайте м’яту до полуничного морозива чи шматочки бекону до улюблених карамельних кульок?

Набридло морозиво? А як щодо того, щоб замість цього приготувати бутерброди з  морозивом чи торт з морозивом?

Можете спробувати щось своє. Можливо вам вдасться стати автором нової серії екзотичних, небачених до цього часу, видів морозива!

Успіхів!

 

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/vsesvitniy-den-morozyva-2/

 

Фото – з відкритих джерел

#Український_Червоний_Хрест_Личаківського_району

 

 

Переглядів: 78 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Неділя, 08.09.2024, 01:28
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 362
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 68
Гостей: 68
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024