ХТО ЇСТЬ ПОСПІХОМ, ТОЙ РИЗИКУЄ
Уникнути ожиріння може допомогти правильне пережовування їжі. Процес
жування не тільки збільшує витрати енергії, але й поліпшує роботу кишечника.
З посиланням на дослідження японських учених, правильний підхід до вживання їжі призводить до підвищеного виділення тепла в організмі, відомого як термогенез, індукований дієтою (ТІД).
Щоб прояснити, як тривале жування викликає цей ефект в організмі, вчені з Університету Васеда (Японія) провели експеримент, який складався з трьох етапів.
- У першому випробуванні добровольців просили ковтати 20 мл рідкої тестової їжі кожні 30 секунд.
- У другому випробуванні учасники тримали ту саму тестову їжу в роті протягом 30 секунд, не пережовуючи, що дозволяло дегустувати її перед ковтанням.
- У третьому випробуванні добровольці жували 20 мл їжі, що тестується, 30 секунд з частотою один раз на секунду, а потім проковтували її.
При цьому між випробуваннями не було відмінностей у показниках голоду та ситості. Проте дослідження показало, що виробництво енергії збільшується після тривалого жування. Смакова стимуляція також прискорила кровотік у черевній артерії та газообмін, що у свою чергу допомогло поліпшити моторику верхніх відділів шлунково-кишкового тракту.
“Тобто дослідження довело, що правильне пережовування їжі за рахунок збільшення витрати енергії дійсно може допомогти запобігти ожирінню і метаболічному синдрому. Хоча різниця у витраті енергії на один прийом їжі невелика, але накопичувальний ефект, що отримується при багаторазовому прийомі їжі щодня і 365 днів у році, значний”, – стверджує японський професор Наоюкі Хаясі.
За джерелом:
https://dailynews.kyiv.ua/zdorov-ya/yak-yisti-i-ne-tovstiti-vcheni-ozvuchili-umovu/
Фото – з відкритих джерел
#Український Червоний Хрест Личаківського району |