Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2024 » Серпень » 12 » Цей день в історії: 12 серпня 1949 року були підписані чотири Женевські конвенції
15:54
Цей день в історії: 12 серпня 1949 року були підписані чотири Женевські конвенції

 

ПІДВАЛИНИ МІЖНАРОДНОГО ГУМАНІТАРНОГО ПРАВА

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні виповнюється 75 років з дня прийняття

Женевських конвенцій про захист жертв війни.

 

Ухвалення конвенцій відбулося 12 серпня 1949-го в Женеві (Швейцарія) на Дипломатичній конференції за участі представників понад 60 держав світу.

 

І. Женевська конвенція про поліпшення долі поранених і хворих у регулярних арміях;

ІІ. Женевська конвенція про поліпшення долі поранених, хворих та осіб, які зазнали корабельної аварії, зі складу збройних сил на морі;

ІІІ. Женевська конвенція про поводження з військовополоненими;

ІУ. Женевська конвенція про захист цивільного населення під час війни.

 

Нині у Женевських конвенціях від 12 серпня 1949 р. беруть участь усі держави світу, а самі Конвенції з Додатковими протоколами до них є фундаментом міжнародного гуманітарного права.

Перша Женевська конвенція – Конвенція по поліпшення долі ранених на полі бою 1864 р. була прийнята 22 серпня 1864 р. та ознаменувала виникнення міжнародного гуманітарного права. Послідовно були прийняті Женевські конвенції у 1906, 1929, 1949 рр. та Додаткові протоколи до Женевських конвенцій 1949 р. – у 1977 та 2005 рр.

Унікальність цих конвенцій полягає в тому, що разом зі Статутом ООН вони – єдині міжнародні договори, в яких беруть участь всі держави світу.

Заперечення, ігнорування фундаментальних норм, проголошених у цих конвенціях, ставить державу поза межею цивілізованого співтовариства, а дії індивіда кваліфікує як воєнні злочини поряд із агресією, геноцидом і злочинами проти людяності, які вважаються міжнародними злочинами і підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду.

Женевські конвенції від 12 серпня 1949 р. діють разом із трьома Додатковими протоколами:

  • Додатковим протоколом до Женевських конвенцій, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів, від 8 червня 1977 р.;
  • Додатковим протоколом до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 р., що стосується захисту жертв збройних конфліктів неміжнародного характеру, від 8 червня 1977 р.;
  • Додатковим протоколом до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 р., що стосується прийняття додаткової відмітної емблеми, від 8 грудня 2005 р.

Кожен Додатковий протокол – самостійний міжнародний договір, який передбачає окрему процедуру приєднання до нього держави-учасниці Женевських конвенцій. Ступінь участі держав у Додаткових протоколах є нижчим, ніж у Женевських конвенціях 1949 р.

Міжнародне гуманітарне право застосовується в разі збройного конфлікту та створено державами саме для того, щоб накласти певні рамки на насильство під час війни, обмежити страждання, захистити жертв війни.

 

 

За джерелом:

https://www.ombudsman.gov.ua/uk/zhenevski-konvenciyi-pro-zahist-zhertv-vijni-1949-roku

 

Фото – з архіву МКЧХ/Фейсбук

#Український_Червоний_Хрест_Личаківського_району

 

Переглядів: 67 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 19.09.2024, 03:03
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 362
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024