ДІЄТОЛОГИ РАДЯТЬ
Нездорова їжа може відкладатися не тільки на талії у вигляді жиру,
а й у кровоносних судинах – у вигляді холестеринових бляшок. І одне, й інше
загрожує серцево-судинній системі.
Щоб артерії не засмічувалися, фахівці радять уникати наступних продуктів.
Чіпси. Якщо у вас виникає бажання похрумтіти картопляними чіпсами вряди-годи, нічого страшного не станеться. Але регулярне вживання може спричинити низку проблем зі здоров’ям. «Чіпси смажать у нездоровій олії з високим вмістом насичених і трансжирів. Вони можуть підвищувати рівень холестерину та сприяти утворенню бляшок в артеріях, що з часом призводить до закупорки судин», – пояснює дієтологиня Мері Сабат. Ще одна проблема чіпсів – велика кількість солі. Вона підвищує артеріальний тиск і навантажує серце.
Моцарела, смажена у фритюрі. Хто пробував, знає: це так смачно, що відмовитися неможливо. Але варто зібрати волю в кулак. З точки зору дієтологів смажені палички моцарели – це просто нездорові жири і рафіновані вуглеводи. «Ці палички, як правило, покривають кляром і смажать у фритюрі, що не тільки підвищує їхню калорійність, але також додає трансжири та насичені жири з олії. Вони підвищують рівень поганого холестерину і сприяють накопиченню бляшок в артеріях», – каже дієтологиня Ліза Річардс. І це ще не все. Рафіновані вуглеводи у клярі та паніровці можуть призвести до стрибків рівня цукру в крові, потенційно впливаючи на чутливість до інсуліну та сприяючи запаленню – це погіршує ситуацію для всього організму, включаючи серце.
Бекон. Його часто вживають на сніданок. Однак це не кращий варіант, коли йдеться про здоров’я серця. «Бекон – це насичені жири і натрій, які закупорюють артерії. Насичений жир змушує печінку виробляти більше холестерину, що може призвести до атеросклерозу», – каже дієтологиня Ліза Ендрюс.
Пончики. Вранішня кава з таким смаколиком – хороший спосіб почати день. Однак є нюанс. «Пончики – це рафіноване борошно, цукор і жир. Вони можуть підвищити рівень цукру в крові та ризик діабету. А діабет сам по собі є фактором ризику серцевих захворювань», – пояснює Ліза Ендрюс. У рафінованому борошні бракує клітковини та поживних речовин, що спричиняє швидкі стрибки рівня цукру в крові. Ці стрибки можуть призвести до інсулінорезистентності та запалення, які є ключовими факторами розвитку атеросклерозу.
Морозиво. Ще один улюблений багатьма десерт, який може завдати артеріям шкоди. Адже крім насичених жирів, морозиво містить багато цукру. «Цукор може зробити артерії липкими та утворювати на їхніх стінках наліт», – пояснює Ендрюс. Ці липкі речовини – тригліцериди, які можуть сприяти накопиченню бляшок в артеріях, звужуючи їх і збільшуючи ризик серцевих захворювань.
За джерелом:
https://radioclub.ua/news/diietologi-nazvali-5-produktiv-yaki-zakuporyuyut-a-17291.html
Фото – з відкритих джерел
#Український_Червоний_Хрест_Личаківського_району
|