Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2025 » Грудень » 02 » Як знайти зимовий опеньок та не переплутати з отруйним двійником
17:08
Як знайти зимовий опеньок та не переплутати з отруйним двійником

НЕЙМОВІРНО, АЛЕ ФАКТ

 

 

 

 

 

 

З приходом зими - грибний сезон не завершується,

повідомляє інформаційний портал Green Post.

 

 

Грибний сезон в Україні триває навіть взимку, завдяки морозостійким видам, як-от фламуліна оксамитоніжкова і глива звичайна. Про це повідомляє Суспільне Вінниця.

 

Фламуліна, яку ще називають "зимовий опеньок", є деревним грибом, що росте великими зрощеними пучками на стовбурах і пеньках листяних дерев, особливо біля води. Ці гриби можна знайти з пізньої осені й до весни, оскільки вони здатні переживати морози: ріст сповільнюється, але плодові тіла не гинуть, а з потеплінням знову активно розвиваються. Фламуліна має яскраво-оранжеву, слизьку шапку та "оксамитову" ніжку, що темніє з віком, і, головне, не має кільця або його залишків. Окрім фламуліни, взимку також збирають гливу звичайну, яка добре переносить заморозки.

 

 

 

 

 

 

Хоча дехто вважає фламуліну безпечною, досвідчені грибники знають, що новачки можуть легко сплутати її з отруйними двійниками. Серед них — Галерина оторочкувата, смертельно отруйний гриб, який, на відміну від фламуліни, росте на хвойних деревах і у молодому віці має помітне мембранне кільце на ніжці, а також білуваті волокна на ній (ніжка фламуліни бархатиста і темна).

Інші двійники — гімнопіли (огнівки), які ростуть на хвойних деревах і можуть бути неїстівними або отруйними, та опеньок сірчано-жовтий несправжній, який відрізняється яскраво-жовтими або сіро-зеленими пластинками під шапочкою (у фламуліни вони світлі).

Для тих, хто збирає дикорослі гриби, критично важливе дотримання правил безпеки. Необхідно збирати лише добре знайомі гриби, а за найменшого сумніву — викинути знахідку. Слід уникати збору занадто молодих чи старих грибів, а також тих, що ростуть поблизу трас, промислових підприємств чи в посушливу погоду, оскільки вони можуть накопичувати токсини. Гриби не можна купувати на стихійних ринках, а сирі гриби заборонено куштувати. Після збору вдома необхідно ще раз ретельно перевірити кошик, а всі сумнівні екземпляри викинути. Готувати гриби слід протягом першої доби, при цьому їх потрібно варити не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин. Зберігати готові страви з грибами дозволено не більше доби в холодильнику в емальованому посуді.

 

 

За джерелом:

https://greenpost.ua/news/yak-znajty-zymovyj-openok-ta-ne-pereplutaty-z-otrujnym-dvijnykom-i100218

 

Фото – ілюстративні з відкритих джерел

#Український_Червоний_Хрест_Личаківського_району

 

 

 

 

Переглядів: 46 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 02.12.2025, 20:35
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Грудень 2025  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 363
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2025