ЯК ОБМИНУТИ БІДУ?
МОЗ
України попередило про можливість занесення в Україну вірусу поліомієліту.
Найбільший спалах хвороби зареєстровано в Таджикістані, де від цієї хвороби
померло 10 людей, а понад 500 осіб госпіталізовано. Відтак вірус може легко потрапити
в Україну через транспортні кордони.
За
інформацією головного епідеміолога ДОЗ ЛОДА Наталії Тімко, поліомієліт
представляє собою небезпечне гостре інфекційне захворювання вірусної етіології,
яке виникає в результаті інфікування одним з трьох типів вірусів поліомієліту,
самий небезпечний з них – дикий поліовірус, який сприяє розвитку гострого
паралітичного поліомієліту.
Зазвичай
захворювання починається з симптомів загально-інфекційного синдрому: висока
температура, головний біль, біль у горлі, нежить, тошнота, блювота і проноси,
напруження м’язів шиї і біль в кінцівках. Розвиток гострих в’ялих паралічів
виникає від декількох годин до 1-5 днів. Парези і паралічі мають асиметричне
«мозаїчне» розташування, спостерігається знижений тонус м’язів, уражаються
м’язи ніг, рук, тулуба, відмічається зміна постави, знижені сухожильні
рефлекси, чутливість збережена, швидкий розвиток атрофії м’язів.
Джерелом
інфекції є хворі на паралітичні та непаралітичні форми поліомієліту або
вірусоносії. Передача збудника поліомієліту відбувається від людини до людини. Основний
механізм передачі вірусу – фекально-оральний (вірус потрапляє в організм через
рот і розмножується у кишківнику). Вірус може передаватися через брудні руки,
іграшки, носові хустинки, одяг, постільну білизну, інфіковану воду та їжу, а
також може передаватися переносниками – мухами. Слід пам’ятати, що вірус
поліомієліту може тривалий час зберігатися у навколишньому середовищі – до 3-4
місяців у воді, до 6 місяців – з фекаліями у ґрунті. Заразними при поліомієліті
є виділення з верхніх дихальних шляхів та випорожнення. Найбільший ризик
зараження мають діти до 5 років, які не щеплені проти цієї інфекції.
Велике
значення у попередженні поліомієліту відіграє дотримання правил особистої
гігієни. Слід частіше мити руки з милом. Вживати тільки кип’ячену або
спеціальну воду для пиття (бутильовану). Овочі і фрукти перед вживанням
необхідно ретельно мити під проточною водою і ополіскувати кип’яченою або
бутильованою водою.
Фото
з відкритих джерел в Інтернеті
Прес
- служба Департаменту охорони доров'я
ЛОДА |