Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Травень » 10 » Фонд Максиміліан - Кольбе - Верк - спонсор відпочинку в‘язнів фашистських концтаборів у Трускавці
17:33
Фонд Максиміліан - Кольбе - Верк - спонсор відпочинку в‘язнів фашистських концтаборів у Трускавці

 

НА ВІДПОЧИНОК У ТРУСКАВЕЦЬ

 

 

 

 

Фонд Максиміліан Кольбе - Верк (Німеччина) –

спонсор відпочинку вязнів фашистських концтаборів

і гетто у Трускавці

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В Україні у понеділок, 8 травня, відзначали День пам'яті і примирення. З 2014 року символом Дня примирення та Дня Перемоги в Україні став червоний мак. Це міжнародний символ пам'яті жертв усіх військових і громадянських збройних конфліктів.

 

 

Та є люди, які раніше відзначають цю дату. Зокрема, колишні в'язні фашистських концтаборів і гетто, які перенесли на власному досвіді жахіття Освенціму і Бухенвальду. Для них день свободи настав 11 квітня.

Саме для них у Львові Червоний Хрест більше, ніж два десятиліття тому, разом з колегами з Баденського Червоного Хреста (Німеччина) відкрили Медико - Соціальний Центр.

 

 

Його діяльність підтримується ними до цих пір, хоча вже залишилось колишніх вязнів з 500 осіб, які були на обліку в МСЦ раніше, тільки 34. Всі вони – люди похилого віку, на долю яких випали тяжкі випробування, деяким прийшлось пройти фашистські концтабори, потім – радянські.

 

Медико-соціальний центр піклується про цих людей до цього часу, знаходяться спонсори з Німеччини, такі як організація Максиміліан – Кольбе – Верк, яка дала згоду на фінансування оздоровчо – лікувального відпочинку в Трускавці для групи колишніх вязнів фашистських концтаборів і гетто. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З гордістю і радістю вдячні підопічні МСЦ ЛОО ТЧХУ тримають прапор

Червоного Хреста в святковий день - 8 Травня. Адже таку поїздку вдалося організувати саме 8 травня – на День пам'яті і примирення. Цей день став справжнім святом для 15 осіб, - підопічних МСЦ ЛОО ТЧХУ. Вони поїхали у санаторій "Кришталевий палац ", де персонал радо зустрів наших ветеранів.

 

 

Зовсім мало залишилось цих людей, таких як Петро Міщук - колишній в'язень концтабору «Бухенвальд», Онуфрій Дудок - колишній в'язень концтаборів «Освенцім» та «Матхаузен».

 

Зінаїда Гриневич - 3-х річною дитиною перебувала в концтаборі «Освенцім», відірвана від мами, звільнена в 45році і привезена в дитячий будинок м.Львова, де і виховувалась довгі роки після війни, розшукувала свою сім"ю через Червоний Хрест. Але це вже інша історія.

 

Доречі, за багато років п. З. Гриневич та п. О. Дудок, завдячуючи Червоному Хресту , вперше відвідали меморіал - музей «Освенцім» і мали там зустріч і розмову з Президентом України Петром Порошенком та його дружиною Мариною Порошенко на 70 - річчя звільнення концтабору від фашистів. (Докладніше див. - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2015-02-02-5013 ).

 

Опікуватись цими людьми будуть не тільки медики санаторію, а також волонтери організації Максиміліан - Кольбе - Верк п.Урсула Фокс та Єва Тонацька, а також я, директор МСЦ ЛОО ТЧХУ. Сподіваємося, оздоровлення пройде успішно.

 

 

Фото - автора

Ніна Добренька,

директор МСЦ Львівської ОО ТЧХ України

 

Переглядів: 534 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.07.2024, 02:04
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 362
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 169
Гостей: 169
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024