Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Травень » 31 » Зелена аптека: «Цвіте кульбаба з весни до літа, зберігаючи лікувальні властивості», - констатує Уляна Стельмах
13:47
Зелена аптека: «Цвіте кульбаба з весни до літа, зберігаючи лікувальні властивості», - констатує Уляна Стельмах

 

 КУЛЬБАБА

 

 

 

 

 

 

 

За яскравий жовтий колір кульбабу називають ще ”маленьким сонечком”.

 

 

 

 

 

 

 

Кульбаба — найяскравіша весняна квітка. Вона містить стільки сонця, радості, тепла, що хочеться щоб вона цвіла ціле літо.

 

 

 

 

 

 

Своїми лікувальними властивостями кульбаба була відома ще в давні часи. Її використовували в Стародавньому Римі, а також Авіценна застосовував сік цієї  цілющої рослини при різних захворюваннях.

 

 

 

 

 

 

Народна медицина використовує всі частини цієї рослини. Ніжне молоде листя кульбаби може збагатити організм людини поживними речовинами. Воно гірке, тому потрібно його потримати в розчині солоної води 20-30 хвилин і гіркота зникне. А далі можна готувати салати як окремо, так і додаючи інші овочі. В листках кульбаби міститься 50-70% вітаміну С, 6-8% вітаміну А, 7-8% вітаміну Е. Крім того листя містять дуже корисні для організму солі заліза, кальцію, фосфору. Регулярне їх вживання в їжу дуже корисно позначається на самопочутті людини.

 

 

 

 

 

 

Також з лікувальною метою використовують корінь кульбаби. Він містить гіркоту тараксацин, цукор, органічні кислоти, каучук та інші корисні речовини. Коріння збирають весною або осінню. Його викопують, миють у воді і сушать на відкритому повітрі, поки не перестане виділятися біле молочко. А далі зберігають у коробках.

 

 

 

 

 

 

Корінь кульбаби використовують для поліпшення апетиту і травлення. Його призначають при захворюваннях печінки, жовчного міхура, колітах, геморої, закрепах. А також застосовують при захворюваннях шкіри, таких як екзема, фурункули, дерматити. Коріння має також спазмолітичну, сечогінну дію і покращує обмін речовин в організмі людини. Якщо при лікуванні користуються тільки коренем, то найчастіше роблять відвар, а якщо цілою рослиною, то у вигляді напару.

 

 

 

 

 

 

Використовують також у кульбаби лікарської і бутони. Їх додають в салати, супи. А також можна маринувати.

 

 

 

 

 

 

З квітів кульбаби готують дуже смачне варення, яке називають медом. Його використовують при застудних захворюваннях та для очищення організму. Також з квітів роблять чудовий напій — вино з кульбаби.

 

 

 

 

 

 

Якщо ви вирішили назбирати квітів, листя кульбаби, то потрібно це робити  далеко від автомобільної траси. Найкраще місце для цього буде луг, ліс, де нема пилу, забруднення.

 

 

 

 

 

 

Для подовження молодості і збереження здоров’я на довгі роки рекомендується проводити 2-3-тижневі курси так званої “кульбабової” дієти.

 

 

 

 

 

 

Кульбаба — весела весняна квітка, яка жовтими розсипами звеселяє і лікує нас завжди.

 

Довідково:

 

 

 

 

 

Уляна Стельмах (на знімку) 13 років, як у Червоному Хресті. До своєї економічної освіти у Львівському національному університеті ветеринарної медицини і біотехнологій додала ще й диплом медичної сестри, який здобула у Львівському коледжі - національного медичного університету ім. Данила Галицького. Змалку їй полюбилася «зелена аптека», коли для уроків ботаніки треба було складати гербарії у школі, і з тих пір має велику любов до різних рослин, досвід у їх збиранні і заготівлі. Своїми нагромадженими знаннями, - залюбки ділиться з оточуючими.

Як ми уже повідомляли, Уляна Стельмах пробує свої сили на сайті у рубриці "Зелена аптека". На першу її публікацію про лікувальні властивості меліси (див.: http://lviv-redcross.at.ua/blog/2020-05-19-19391 ), надійшло понад 200 відгуків від читачів.

Друга публікація про бузок (див.: http://lviv-redcross.at.ua/blog/2020-05-22-19416), набрала стільки ж схвальних відгуків, як і перша.

Третя публікація про глід (див: http://lviv-redcross.at.ua/blog/2020-05-24-19429 ), також набрала чимало відгуків.

Побажаймо ж їй, як запальній, з почуттям новизни, щирій людині, знаходити цікаві теми, збагачувати образну палітру, шукати такі лікарські рослини, які нас підтримають у боротьбі за зміцнення імунітету і в ці нелегкі часи пандемії на коронавірус!

 

 

Фото – автора та з відкритих джерел в Інтернеті

Уляна Стельмах,

голова Залізничної РО м. Львова ТЧХУ

 

 

 

 

 

Переглядів: 684 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 18.10.2024, 05:10
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 362
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 21
Гостей: 21
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024