Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2024 » Вересень » 6 » У Львові відкрили горельєф українському громадському та військовому діячу Михайлу Гаврилку
20:55
У Львові відкрили горельєф українському громадському та військовому діячу Михайлу Гаврилку

 

ВШАНУВАННЯ ВИДАТНОЇ ЛЮДИНИ

 

 

 

 

 

 

 

 5 вересня у Львові відбулося урочисте відкриття горельєфа митцю, воїну,

 автору першої Шевченкіани, скульптору, поету, коменданту УСС, начальнику

штабу Сірої дивізії Армії УНР Михайлу Гаврилку

 

 

Новину про цю подію розмістила на своєму офіційному сайті Львівська обласна рада.

 

Горельєф встановлено на вул. М. Коцюбинського, 21, на колишньому Академічному домі, збудованому коштом славного українського мецената Євгена Чикаленка.

 

 

 

 

 

 

Ініціював встановлення горельєфу онук Михайла Гаврилка – Заслужений лікар України, академік медицини Орест Абрагамович.

У цьому будинку Михайло Гаврилко свого часу проживав і тут він закликав до боротьби за Самостійну Україну .

 

 

 

 

 

 

«Росія, яка вбила Михайла Гаврилка 104 роки тому, продовжує вбивати українців просто тому, що ми українці, просто тому, що ми захищаємо свою Батьківщину.

Все, що вони називають спільним, це те, що вони в нас крадуть віками. А нашу мову і справжню історію споконвіку прагнуть знищити.

Тільки знаєте, що тримає націю у свідомій боротьбі? Що додає сили вистояти, злості боротися до перемоги і віри у неї? - Пам’ять. Пам’ять про наших Героїв, про тих, на кого можемо рівнятися у всіх поколіннях. 

Великих українців, які є зразком для нас у різних галузях. 

Михайло Гаврилко боровся проти Росії до останнього свого подиху, боровся словом і зброєю. Він вірив у самостійну Україну.

Пам’ятаймо про всіх наших загиблих новітніх героїв, які віддають життя за незалежність у цій великій війні. І тому ми сьогодні тут всі разом зібралися. Щоб вшанувати пам’ять, щоб цим горельєфом зробити її видимою всім.

Дякуємо нашим оборонцям! Тримаймося разом у смутку, в боротьбі, у підтримці війська, разом – до перемоги!» - зазначив під час виступ в.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

 

 

 

.

Довідково:

 

"Сучасники називали Михайла Гаврилка: "Романтик і трохи Дон-Кіхот", "визначний мистець", "ідеаліст кришталево чистої води", "князь Українських січових стрільців". Таким він залишиться і в нашій пам'яті", - сказав Роман Коваль під час урочистого відкриття горельєфу.

Автор роботи - калуський скульптор, член Національної спілки художників України Ігор Семак. Скульптор створив близько двох сотень образів борців за волю України, він автор Меморіалу козакам-добровольцям у Холодному Яру, а також скульптур Тарасові "Хаммеру", Дмитрові "Да Вінчі", командирові "Карпатської Січі" Олегові Куцину, поету-воїну Юрію "Руфу".

Організатори заходу: Історичний клуб "Холодний Яр", Львівська обласна рада, НУ "Львівська політехніка", Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького.

Михайло Гаврилко – громадський та військовим діяч, скульптор, офіцер січового стрілецтва і хорунжий армії УНР. Він створив пам'ятники Тарасу Шевченку в Кіцмані та Косові. У 1916 році відкривав перші українські школи на Волині. Розстріляний чекістами восени 1920 року на рідній Полтавщині. Похований на Личаківському цвинтарі у Львові.

До речі, горельєф Михайлу Гаврилку встановлено поряд з меморіальною таблицею Степану Бандері, відкриття якої відбулося понад 30 років тому. Цей мистецький твір виготовив скульптор, професор ЛНАМ Василь Гурмак, котрий є багатолітнім членом президії Личаківської РО ТЧХУ м. Львова.

 

За джерелом:

https://www.lvivoblrada.gov.ua/articles/u-lvovi-vidkrili-goreljef-ukrajinskomu-gromadskomu-ta-viiskovomu-diyachu-mihailu-gavrilku

 

Фото – учасників урочистої церемонії

#Український_Червоний_Хрест_Личаківського_району

Переглядів: 86 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 19.09.2024, 02:15
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Вересень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 362
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024