Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2024 » Вересень » 19 » День народження смайлика
18:16
День народження смайлика

 

УРОДИНИ РОДОНАЧАЛЬНИКА ЕМОДЗІ

 

 

 

 

 

 

 

19 вересня відзначають незвичайне свято – День народження смайлика.

Свято присвячене одному з найпопулярніших символів у цифровій комунікації,

яке дозволяє нам виражати емоції у текстових повідомленнях.

 

Смайлики, або емодзі, стали невід'ємною частиною спілкування в інтернеті, соціальних мережах та месенджерах.

 

Історія створення смайлика

 

Саме в цей день у 1982 році професор Університету Карнегі-Меллон у Піттсбурзі Скотт Фалман першим у світі запропонував використати смайлик для вираження емоцій у мережевому спілкуванні у тому вигляді, в якому він популярний зараз. Насправді, ця ідея народилася через необхідність розмежувати жарти та серйозні висловлювання на ранніх форумах, де текст без візуальних елементів міг бути неправильно тлумачений.

18 вересня 1982 року Скотт Фалман відправив повідомлення з пропозицією використовувати ці прості комбінації символів, і вони швидко прижилися. Так народився перший смайлик - просте поєднання символів, яке стало прообразом сучасних емодзі.

 

Розвиток та популяризація смайликів

 

Сам термін походить від англійської "to smile", що означає посміхатися. Смайлик – це графічне зображення міміки обличчя. Сьогодні нам усім знайомі кумедні жовті обличчя, якими ми користуємося майже щодня. Вони полегшують наше спілкування, замінюють цілі слова і яскравіше висловлюють наші емоції.

Якщо заглянути в 60-ті роки ХХ століття, то можна відзначити, що символ гарного настрою з'явився саме в цей час. Комерційний художник Харві Болл намалював усміхнене обличчя образом кола, двох точок та вигнутої лінії. Однак він забув захистити цей знак авторським правом, тому на сьогоднішній день саме 19 вересня 1982 року вважається Днем народження смайлика.

 

Вплив смайликів на культуру та сучасне спілкування

 

Дивно, але це  факт. У всіх культурах смайлик означає те саме. Можна сміливо сказати, що він є універсальним. Звідки б ви не були, якщо ви посміхаєтеся, ваш ріт ось  так розтягується. Нема такого, що ви щасливі, а у вас сумна посмішка. Що добре в оригінальному смайлику? Відповідь проста - вона тільки про усмішку. Це усмішка не білої і чорношкірої людини, не китайця, не чоловіка і не жінки.

Звичайно, у звичайній розмові можна інтонацією висловити свої емоції, при особистій зустрічі до інтонації можна додати міміку та жестикуляцію. У текстовому спілкуванні в Інтернеті немає інтонації, немає міміки і немає жестикуляції, тому для вираження емоцій тут дуже доречні смайлики, тому що вони зрозумілі будь-якою мовою, тому що не вимагають перекладу.

Емодзі стали універсальною мовою, яка зрозуміла людям різних культур та національностей.

У деяких випадках вони можуть замінювати цілі фрази та пропозиції, роблячи спілкування більш швидким та ефективним. Деякі дослідники навіть стверджують, що емодзі сприяють розвитку нової форми писемного мовлення, поєднуючи текст і візуальні елементи

.

Цікавий факт про смайлики

 

Цікаво, що у 2011 році кондитерська компанія Haribo випустила перші мармеладні солодкі смайлики. Банка містила 75 смайликів з лакриці та фруктового мармеладу, які за задумом мали піднімати настрій покупцям. Також світові відомі флешмоби та акції, в яких люди створюють смайлики. Останній рекорд був поставлений в Індії в 2012 році: 3737 осіб склали усміхнене обличчя, діаметр якого досяг 43,5 метра.

 

За джерелом:

https://celebratoday.com/uk/events/september/19/birthday-emoticon

 

Фото – з відкритих джерел
#Український_Червоний_Хрест_Личаківського_району

 

 

 

 

Переглядів: 33 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 20.09.2024, 02:08
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Вересень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 362
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024