ХОЧ ЗАСНОВНИКИ – ЗАНЕПАЛИ, ТА ЇХ СВЯТО – РОЗЦВІЛО
Щороку в останню п'ятницю вересня в Німеччині відзначають неофіційне свято – День
німецького бутерброду, який присвячений одній з найпопулярніших та найулюбленіших
страв німецької кухні, а саме – класичному бутерброду з хлібом та маслом.
Насправді, бутерброд століттями був основним продуктом харчування для мільйонів людей. Незважаючи на свою простоту, бутерброд займає важливе місце в німецькій культурі (і не тільки) та традиціях, залишаючись невід'ємною частиною повсякденного життя.
Історія Дня німецького бутерброду
Ідея проведення Дня бутерброду належить маркетинговій компанії німецького сільського господарства (CMA). Вперше свято було відзначено у 1999 році. День бутерброду настільки полюбився в країні, що навіть після припинення існування СМА свято залишилося і досі відзначається по всій Німеччині.
Що ми називаємо бутербродом?
Взагалі слово «бутерброд» описує шматок хліба, покритий маслом. За складом слово чисто німецьке: "буттер (butter)" - "масло", "брод (bread)" - "хліб". Сьогодні ж ми вкладаємо в нього ширший зміст. З хліба готують різні бутерброди і їх існує безліч.
Без бутербродів неможливо уявити наше сьогоднішнє життя. Їх беруть із собою завжди і скрізь – на обіди до офісу, до школи, на пікнік, на прогулянку тощо. Приготувати їх дуже просто. Основу бутербродів становить чорний чи білий хліб, порізаний скибочками.
Безумовно, бутерброд є воістину дуже корисним та смачним винаходом людства. Ще в Середні віки замість тарілок люди використовували великі шматки хліба, на які клали рибу, овочі, м'ясо та іншу їжу. Коли з'їдали всі ці продукти, хліб, що залишився, віддавали собакам, викидали, а якщо сім'я бідна – то теж з'їдали.
Культурне значення німецького бутерброду
У Німеччині бутерброд не просто їжа, а справжня гастрономічна традиція. Він часто супроводжує сніданки, обіди та вечері і є частиною легких перекусів або повноцінного прийому їжі. У німецькій культурі бутерброди вважаються простими, але поживними стравами, які легко адаптувати до будь-якого смаку.
До речі, у німців любов до бутербродів дуже давня. Це зовсім не дивно, тому що в Німеччині існує понад три тисячі видів хлібобулочних виробів. При цьому в кожному окремому місті можуть бути свої традиції приготування та поїдання бутербродів, а у кожного різновиду бутерброду може бути своя назва.
Різновиди німецьких бутербродів
Смачні бутерброди – це найрізноманітніші бутерброди. Це можуть бути і звичні для всіх холодні бутерброди з сиром, шинкою, ікрою, ковбасою та безліччю інших продуктів, а також чарівні бутерброди-канапе або ситні гарячі бутерброди.
Інгредієнти для приготування смачних бутербродів можуть бути різними. Все залежить від особистих уподобань та смаків.
Це можуть бути червона (або навіть чорна!) ікра, шпроти, різні овочі та фрукти, ковбасні чи м'ясні вироби, гриби, сири, риба, паштети, морепродукти, всілякі консервовані продукти тощо. Так як бутерброди є однією з найпопулярніших страв, їх рецепти постійно зазнають найрізноманітніших змін.
Пропонуємо всім сьогодні приєднатися до мешканців Німеччини та відсвяткувати День бутерброду. Зробити це дуже просто і смачно - приготувати і з'їсти якийсь типовий німецький бутерброд або бутерброд за Вашим улюбленим рецептом. Смачного!
За джерелом:
https://celebratoday.com/uk/events/rolling/german-butterbrot-day
Фото – з відкритих джерел
#Український_Червоний_Хрест_Личаківського_району
|