Український Червоний Хрест Личаківського району ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2011 » Листопад » 18 » Нетрадиційна медицина: літотерапія - лікування самоцвітами
00:10
Нетрадиційна медицина: літотерапія - лікування самоцвітами

САМОЦВІТИ  У ДРЕВНОСТІ  І  В  НАШ  ЧАС


 Діаманти - не лише ювелірні коштовні прикраси. Якщо їх правильно підібрати, вони  можуть стати  дієвими ліками при певних недугах. Кажуть, що в них є енергетичні вузли, які мають позитивні й негативні заряди. Завдяки їм, кожен камінь реагує на сигнали, що надходять з далеких планет і сузір’їв. Спочатку мінерал акумулює цю енергію, а потім її сповна віддає своєму господарю. 

Якщо людина постійно носить яку-небудь прикрасу з самоцвітом, він починає розподіляти накопичену енергію в різні зони тіла. Цю особливіть помітили ще у старовину. Але тільки тепер виникла наука, яку називають «літотерапія». Цей  напрям нетрадиційного лікування хворих діамантами, набуває просто на очах все більшого визнання й розповсюдження.

 Дійшло до курйозів: деякі дизайнери разом з ювелірами шиють для жінок бюстгалтери, всипані алмазами, вартість яких сягає два і більше мільйони доларів. Нехай це більше - для реклами, але у цьому шикуванні є глибинний змиіст: Діаманти - лікують. Вони - своєрідні талісмани своїх господарів. 

Численні згадки про самоцвіти у Біблії свідчать, що їх широко використовували в культових обрядах, лікуванні хворих і в повсякденному житті. Якщо полічити, то,загалом, у Біблії згадується 31 вид дорогоцінних каменів. Так, напроклад, наперсник (нагрудна чотирикутна пектораль) Першого первосвященика Аарона містив 12 дорогоцінних каменів. Сам Бог вказав як створити цю коштовну річ: „І понасаджуєш на ньому чотири ряди оправленого каміння; один ряд: сард, топаз і смарагд, ряд перший; а другий ряд: гранат, сапфір і діамант; а ряд третій: опал, агат і аметист; а четвертий ряд: хризоліт, онікс і яспіс; оправлені в золото будуть вони в своїх гніздах. І будуть камені по іменах синів Ізраїлевих, дванадцять по іменах їх; вирізані як печатка, кожен із ім’ям своїм буде, по дванадцяти колінах” (Друга книга Мойсея, 28: 17–21).

Археологічні розкопки, проведені на багатих самоцвітами територіях Індії та М’янми, свідчать, що давнє населення прикрашало себе, свою зброю та посуд вже у VIII – VI тис. до Р.Х. Тут використовували, здебільшого, місцеві халцедони, агати, нефрити, які легко виявити, добути і обробити.

Діаманти згадуються в одному з найдавніших літературних творів людства „Епосі про Гільгамеша”, створеному в Давньому Шумері у ХХII ст. до Р.Х. Окремі відомості про мінерали можна знайти в індійських „Ведах” (ХI – Х ст. до Р.Х.). Найдавніші погляди китайських мислителів на коштовні камені викладені в трактаті „Сан-Хей-Дін” („Давні розповіді про гори та лю-дей”), який описує 17 мінералів і датований серединою I тис. до Р.Х.

Найбільш вагомими працями античного світу в галузі мінералогії слід вважати трактат Теофраста „Про камені” (IV ст. до Р.Х.) і енциклопедичний труд Плінія „Природнича історія” (77 р. нашої ери), в який зокрема входить том „Природнича історія копалин”. В індуїстських книгах „Гарудапурана” й „Агастімата” (раннє середньовіччя) міститься вчення напівлегендарного ченця Агастьї про дорогоцінні камені.

Розвиток релігійних уявлень сприяв відношенню до рідкісних каменів, як до магічних супутників богів. Зображення єгипетської богині Хатхор поєднували з бірюзою та малахітом. Бога Вішну зображували в Індії з яскравим рубіном на грудях. Третє око Шиви в храмових статуях іноді оздоблювали дорогоцінним алмазом.

За розповіддю Геродота храм Геракла в Тирі прикрашав стовп, виточений з валуна зеленого берилу. Смарагди оточували богиню Фуру в храмах доколумбової Америки. Богам щедро жертвували їх улюблені самоцвіти.

Чи були тоді колекціонери самоцвітів, про це історія, здебільшого, мовчить. У наш час вони десь-не-десь зустрічаються. Мені довелося з одним з них працювати на Чернівецькому обласному радіо. Це – Віталій Демченко (на знімку). На той час він дуже талановито вів у молодіжній редакції радіожурнал «Юність Буковини», мав виданих кілька поетичних збірок, був членом Спілки письменників України. Але попри свою основну роботу, якою заробляв на хліб, знаходив час для незвичайного «хоббі» - альпінізму. 

Щоліта з групою чернівецьких туристів він від»їздив на Алтай, в Сіхоте-Алінь, Корякію, інші екзотичні місця. З кожної поїздки привозив по кілька самоцвітів. Одного разу подував і мені один камінь. Зовні він був подібний до звичайної гальки. Сірий, з шершавими боками, порепаний і убогий, наче жебрак.


Бачачи моє замішання, Віталій Григорович лише усміхнувся, і пояснив, що його красу можна побачити лище з середини, коли самоцвіт розпиляти. Взяв з полиці інший мінерал, вже розпиляний, і подав мені. Тільки повернув до себе його гладенько відполірований розпил, як в очі вдарив потужний сніп голубого місячного світла. «Цей мінерал, - пояснив господар експозиції, - гордість моєї колекції. Його  називають «місячним каменем».

 Згодом, я дізнався, що місячний камінь (адуляр) — рідкісний мінерал групи калієвих польових шпатів, різновид низькотемпературного ортоклаза. Назва дана за сяючі блакитні переливи (іризацію), причиною яких є тонкопластинчата будова мінералу. Назва «адуляр» походить від гір Адула в Швейцарії, де були вперше знайдені кристали цього каменя.

 

У місячному камені іноді виникає ефект «котячого ока». Мінерал дуже чутливий до ударів і стискування. Кристали призматичні, стовпчасті або таблицеподібні. Плеохронізм відсутній. Спектр поглинання не інтерпретується. Люмінесценція слабка голубувата.

Місячний камінь можна сплутати з халцедоном або синтетичною шпинеллю.У торговій мережі під цією назвою дуже часто зустрічається імітації з матового іризуючого скла. «Місячним» відливом можуть володіти також альбіт, олігоклаз, мікроклин. Часто йому приписують містичні властивості. Кажуть, що він корисний для тих, хто народився у пору повного місяця. Лікує від багатьох хворіб. Мене - від задухи, кольок, необдуманих рішень. Допомагає - у коханні. Чудово розвіює нудьгу, ностальгію, будь які прояви депресії.

З роками нагромадилася у поета-альпініста з Чернівців В.Г. Демченка велика колекція мінералів. Довелося її реєструвати, як геологічний музей на кваритирі. Виявилося, що його експозиція – найбільша в Україні.

Та сталося так, що наші дороги розійшлися на цілих чверть століття. Думав, він покинув леліяти свою колекцію. Але ні, самоцвіти просто так людину не відпускають. У газеті «Версії» за адресою: http://versii.cv.ua/i/ukovyna/unikalnyj-muzej-koshtovnyh-samotsvitiv-u-chernivetskij-kvartyri/14347.html , - натрапив нещодавно на його інтерв»ю, яке пропоную вашій увазі:

«Каміння росте без коріння» – співається в українській народній пісні. І дійсно, камінь – живий! Це доводить Віталій ДЕМЧЕНКО – поет, який збирає самоцвіти та розкриває їхню душу. В його колекції зібрано понад 500 рідкісних самоцвітів від Закарпаття до Чукотки.

Але звичайним колекціонуванням пан Віталій не обмежується, він складає з улюблених камінців цілі композиції та мозаїки. Кожна з них – милує око та розбурхує фантазію.

Камінь сповістив про біду

– Який камінь для вас найдорожчий?

– Мені дорогі усі самоцвіти. Адже кожен несе якусь інформацію, має свою історію. Наприклад, «квітку Колими» (камінь яшма) мені подарувала одна близька знайома, дисидентка Василина Дмитрівна, яка 20 років провела на Колимі. Її вислали з Буковини за політичні погляди. На згадку про важке заслання вона привезла звідти камінь. Дивно, але цей самоцвіт підказав мені день її смерті. Я не вірю в містику, але камінь потьмянів – я відчув щось недобре. Тому і зателефонував Василині Дмитрівні. Син сповістив, що мати напередодні померла…

– Ви багато подорожували. Каміння маєте з різних куточків світу. А з наших рідних місцинок що назбирали?

– Маю з Карпат лабрадорит, мармур, родоніт, кремінці, пісковики. Карпати ж щодо вивчення самоцвітів ще не досліджені, тож нас ще чекають відкриття.

У Дністровському каньйоні знаходив кольорові кремінці, вапняки, агати, і навіть онікс (мінерал, різновид кварцу – авт.). А скам’яніле дерево потрапило на очі прямо на березі Дністра в Заставнівському районі.

Дорогоцінність, яка лікує

– Крім естетичного задоволення, яку користь може приносити каміння?

– Камені мають і лікувальні властивості. А мої камінці випромінюють позитивну енергію. Їх навіть перевіряли лічильником Гейгера. Тож коли щось болить – прикладаю їх до хворого місця. Можливо, лікує не каміння, а віра, але допомагає!

Агати, яшма, родоніти, опали… «Заряджаюся» їхньою енергією.

Маю дуже важкий камінь, який використовую замість… гантелі. Це аметистовий кварц з Карелії. Він мене збадьорює та підтримує в тонусі.

У Віталія Григоровича зареєстрований власний музей. Свого часу колекція його каміння вважалася однією з найбільших колекцій в Україні.

Самоцвіти врятували життя

Захоплення камінням від пана Віталія передалося у спадок і його доньці, яка творить різноманітні композиції із самоцвітів у Новій Зеландії, де нині мешкає. Крім того, саме камінь врятував жінці життя.

– У Наталки були серйозні проблеми з ногами, – розповідає Віталій Григорович, – саме тоді, у чужій країні їй було дуже скрутно фінансово. Та в неї були самоцвіти, які я подарував перед від’їздом. І ці камінці виручили доньку – вона розплатилася ними з лікарями.

У Корякії є перевал, названий на честь поета Віталія Демченка. Таку приємну несподіванку йому зробили друзі.

Легенда про «Саамську кров»

У давні часи на Кольському півострові саамів (фіно-угорський народ, який проживає на Півночі Європи – авт.) переслідував ворог. Коли ж наздоганяв – убивав, устромляючи піки в спину. Кров капала на кригу і застигала. Тоді й утворився червоний камінь, який згодом назвали «саамська кров». І частинку цього кривавого дива я відвіз до Чернівців.

– У вашій колекції зустрічаються досить рідкісні види каміння. Як знаходите їх?

– Особливого секрету не маю. Лише прислухаюся до інтуїції. Можливо, камінь відчуває, що я до нього не байдужий, тож і потрапляє мені на очі.

Але бували і важкі випадки. Наприклад, якось в Якутії, над урвищем в 500 м геологічним молотком відбивав аметистову друзку. До речі, кажуть що аметист – камінь від сп’яніння. Саме для цього його носили стародавні греки…

Друзів не продаю!

– Ви би могли зайнятися бізнесом…

– У жодному випадку! Ці камені – мої друзі. А друзями я не торгую! Вони виключно для душі. Щоправда, колись мені пропонували їх продавати і навіть… цупили. Але зараз вже нічого не можливо вкрасти – я їх приклеїв (сміється). До того ж, камінці відчувають недобрі руки, тому можуть, навіть, розпастися чи розпорошитися. Тож, думаю, що у тих людей, які в мене цупили камінці, лишився лише порох.


  Віталій Григорович дає назви своїм улюбленцям: «Настінний іконостас», «Вертикаль самоцвітів»,  «Серце Данко Чукотки», «Всевидяче око», «Морська глибочінь», «Лебедине крило», «Північне сяйво»,  «Пелюстка кам’яної квітки» тощо.

 Ілюструє самоцвітами й свої збірки поезій та присвячує їм вірші («Яшма з Оли», «По красному следу  алмаза», «Саамская кровь»).

 А цими днями у Віталія Григоровича вийшла з друку нова збірка «Красиві люди»! А перед цим були 4  томи поезій. І ще плануються… Вітаємо!»

    Автор: Любов КАФАНОВА, «Версії»


  Я також приєднуюся до цих привітань, бо кожна збірка поезій - це той же самоцвіт, тільки художній,  втілений у музику слова.Ось так, від Віталія Григоровича Демченка (на знімку), почерпнув у свій час   деякі відомості про лікувальні і магічні якості самоцвітів і я, і зберіг ці знання на довгі роки. Нині я  знаю, що астральні якості каменів (їх сила) визначаються прозорістю й чистотою кольору, тому,  вибираючи камінь, оглядаю його на світло: шукаю дефекти, пухирці й затемнення, бо вони завжди  посилюють негативні властивості каменів.

Тепер я знаю, що камені поділяються на чоловічі й жіночі. Прозорі й напівпрозорі з теплими тонами й відтінками — камені чоловічі; непрозорі й «холодні», а також ті, що здатні змінювати свій колір, — жіночі.

 Якщо купуєш камінь собі — довіряю інтуїції: «мій» камінь неодмінно привабить погляд, захочеться торкнутися до нього. Купивши прикрасу, не вдягаю її одразу, чекаю, думаю - нехай полежить тиждень у скриньці, чекаю, доки вийде негативна інформація, яка, можливо, міститься в ній.

Практика показує, що не можна носити камінь постійно. Інакше з «ліків» він перетвориться на «отруту» (саме через накопичення негативної енергії). Найпотужнішу позитивну енергію мають камені, які подарували друзі від щирого серця або родичі залишили у спадок. Найнебезпечніші ж коштовності ті, що були коли-небудь вкрадені.

Не бажано позичати чужі камені, а з ними, - і чужі проблеми. У крайньому разі кладу позичені самоцвіти на кілька годин у воду з морською сіллю для очищення. А щоб талісман-самоцвіт набув лікувальних властивостей, треба щоб він набрав їх з роками. Наприклад, діамант набуває  цілительських якостей через 7 років свого перебування у господаря.

Перевірити це дуже просто: у будь - якій ювілірній крамниці їх є у достатній кількості. Не знати, чи так буде і надалі, бо в алмазовидобній компанії «Де Бірс» нещодавно помінявся власник, і важко сказати, якою буде в умовах кризи конюнктура світового ринку для цього гатунку коштовного каміння.

Арія ГВОЗДИКОВСЬКА, кандидат біологічних наук, член Міжнародного екологічного клубу та Василь КУЧИН, доктор фізико-математичних наук в он-лайн версії журналу «ВАШЕ ЗДОРОВ»Я» №34 за 2011 р., що знаходиться за адресою: http://www.vz.kiev.ua/?p=2416 , дали у своїй статті «У самоцвіту – душа цілителя» таку класифікацію лікувальним властивостям самоцвітів:




  «ДІАМАНТ - здавна вважається королем дорогоцінних каменів. Найтвердіший мінерал планети,  головний символ перемоги над болем і недугою — захисник Овнів. Купувати діамантові прикраси  найліпше після 30—35 років. А оскільки діамант вважається чоловічим каменем, молодим дівчатам їх  узагалі носити не рекомендовано. У давнину вважали, що цей камінь може перешкоджати зачаттю  дитини і негативно позначиться на перебігу пологів. Утім, усе навпаки: насправді діамант полегшує  жінкам пологи і взагалі забезпечує благополуччя й тривале життя. Діаманти варто носити на лівій  руці або на шиї, краще, коли оправа не перешкоджає каменю торкатися шкіри — це підсилює його  дію.







АГАТ — талісман Близнюків і Дів, здатний перетворювати негативну енергію на позитивну. Агат лікує захворювання нервової системи, знімає стреси, рятує від головного болю й допомагає за хвороб горла. Залежно від кольору агату варіюються і його цілющі властивості. Блакитний — нормалізує діяльність щитоподібної залози, сповільнює прогресування остеохондрозу, червоний — убиває віруси й підтримує серцево-судинну систему, жовтий — лікує органи дихання і травлення, особливо печінку і жовчні шляхи, зелений агат добре впливає на роботу підшлункової залози.



ГРАНАТ — камінь Скорпіонів. Група гранатів поєднує ціле сімейство мінералів різного кольору і властивостей. Найдорогоцінніші камені червоно-вишневої гами, бо, за переказами, то краплі крові богів. Дуже рідкісний вид — зелений гранат. У давніх описах дорогоцінних каменів вказано на те, що гранат допомагає в разі високої температури, запалень горла, а також головного болю. Гранати — камені материнства. Вони дарують жінкам легку вагітність і благополучні пологи. А жовтий або коричневий гранат корисний у разі захворювань шкіри (зокрема алергії). Гранат очищує організм: лікує рани, сприяє регенерації органів і тканин, благотворно діє на кровотворення й кровообіг. Гранат зміцнює імунну систему, заспокоює нерви і навіть підвищує сексуальність.




ХРИЗОЛІТ — цілитель Терезів, Дів і Стрільців. Цей камінь допомагає в разі застуди і рятує від жахливих сновидінь, лікує лихоманку і стетеве безсилля у чоловіків, полегшує біль у шлунку й усуває ниркову кольку.




  БУРШТИН. У цього каменю багато назв. А ще більше — відтінків (усього понад 200) Однак у кожному з  них причаївся золотавий колір («шматочок сонця на долоні»). Здавна цінували білий бурштин, вважаючи,   що він містить менше домішок і тому має найліпші цілющі властивості. За періодичного болю в серці,  який супроводжується серцебиттям, наші бабусі носили намисто чи браслет з бурштину. Дітям вони    допомагали під час прорізування зубів і лікували ангіну. Прикраси з бурштину мають протизапальну дію,  позитивно впливають на селезінку. Крім того, цей камінь має протиракові властивості — він гальмує ріст  пухлин. До того ж «крапля сонця» допомагає підбадьоритися метеочутливим людям. Мундштук з  бурштину — хоч якийсь шанс мінімізувати шкоду куріння. Бурштин також використовують для  нормалізації функцій щитоподібної залози і полегшення головного болю. Авіценна у своєму «Каноні  лікарської науки» назвав цей камінь ліками від багатьох недуг. У ті часи його наділяли надприродними властивостями, вважаючи, що він рятує від малярії, жовтяниці, зоба, запобігає іншим захворюванням, дарує красу й довголіття. Товчений мінерал пили з молоком за внутрішніх хвороб і короткозорості. Недарма  литовською бурштин «гінтарас» — захист від хвороб.

Нині доведено, що народний досвід лікування бурштином має під собою наукову основу: він багатий солями бурштинової кислоти, яка є неспецифічним біостимулятором. Діапазон дії бурштинової кислоти досить широкий: вона стимулює нервову систему, зміцнює роботу нирок і кишечнику, справляє  антистресову,  протизапальну  і  антитоксичну  дію. Препарати, що містять бурштиновокислий натрій, нормалізують кислотно-лужну рівновагу крові і відновлюють сили навіть у людей похилого віку.



ОНІКС і «Котяче око» — подарунок для Козерогів. Онікс допомагає впоратися з депресією й полегшує серцевий біль, позитивно діє на роботу залоз внутрішньої секреції. Тому зовсім не зайве носити кулони із вставками з оніксу.

«Котяче око» має потужні лікувальні властивості завдяки своїй здатності активізувати клітинний метаболізм і пробуджувати в організмі «сплячі» ресурси. Камінь допомагає за бронхіальної астми, анемії, ревматизму, захворювань горла (ларингіту, трахеїту, бронхіту). «Котяче око» сприяє лікуванню паралічу, безсоння, неврозів, гіпертонії.



НЕФРИТ допомагає тим, хто народився під зодіакальними сузір’ями Терезів, Рака, Тельця. Він оздоровлює організм, зокрема, лікує ниркові хвороби (в цьому разі ліпше носити його на попереку), усуває запалення. Красуні стародавнього світу використовували нефрит як засіб для розгладження зморщок.






ЦИТРИН — до послуг Терезів і Дів. Цей камінь поліпшує стан нервової системи, сприятливо впливає на ендокринну систему, полегшує стан за онкологічних захворювань. І взагалі зберігає молодість і силу своєму господарю.





АКВАМАРИН — слуга Терезів, Скорпіонів і Стрільців. Він — охоронець спокою, зміцнює захисні сили організму, справляється із захворюваннями шкіри й легенів, відновлює зір, лікує від болю в травному тракті, поліпшує роботу щитоподібної залози. Аквамарин здавна шанували мандрівники, тож якщо ви погано переносите далеку подорож, візьміть із собою аквамарин. Кулони або намиста з аквамарину корисно носити в разі хвороб горла чи ГРВІ.





БІРЮЗА — охоронець Водолія і Стрільця. Цей камінь завжди був «улюбленцем Сходу» і вважається священним каменем Тибету, «королівським каменем єгипетських фараонів», «небесним каменем американських індіанців». Ці «регалії» свідчать про особливу повагу до бірюзи, яка відома майже 10 тисяч років і зберегла свій авторитет донині. Доведено, що бірюза зміцнює серце, лікує виразки й пухлини, зупиняє кровотечу, знімає запалення. Блакитна бірюза відновлює зір, полегшує головний біль, рятує від безсоння. Бірюза може служити своєрідним індикатором здоров’я: якщо камінь потемнішав, це означає, що з вашим здоров’ям не все гаразд.







ПЕРЛИ. Намисто з перлів ефективно знижує артеріальний тиск, тому підходить усім, хто страждає від гіпертонічної хвороби. З цією метою можна використовувати «перлинну воду». Камінь тримають у чистій воді цілу ніч, потім її випивають протягом дня. Така вода має протизапальні й антимікробні властивості, допомагає в разі кровоточивості ясен, кон’юнктивіту.








СМАРАГД — оберіг Раків, камінь мудрості І спокою. Смарагди вважають очними лікарями. Камені густозеленого кольору заспокоюють нервову систему, знімають втому очей, відновлюють зір. Крім того, смарагд допомагає в разі серцевого болю, заспокоює ритми серця. Помічний під час пологів, хвороб сечовивідної системи, запалення сечового міхура І сечовивідних шляхів. Спорошкований смарагд, розведений водою, запобігає захворюванням печінки та шлунка.

Щоб поліпшити пам’ять І загострити зір, смарагд варто носити на шиї. Обрамлений золотом, він оберігає від інфекційних хвороб. Вагітним і матерям-годувальницям також варто придбати прикраси зі смарагдом.




КАРНЕОЛ — покровитель Овнів. Існує повір’я, що цей камінь, якщо на ньому помітна світла смуга, здатний лікувати деякі пухлини. Для цього треба нагріти його до температури киплячої води й водити ним над пухлиною, не торкаючись тіла.





РУБІН - охороняє від найтяжчих захворювань, сприяє лікуванню захворювань крові, хронічних недуг ЛОР-органів, органів травлення, суглобів, запобігає епілепсії, допомагає в боротьбі з депресією, лікує хвороби хребта. Рубін лікує хворе серце, дарує жінкам плідність, а також очищує повітря, насичене мікробами під час епідемій.



ЯШМА — один із найпотужніших засобів для очищення внутрішніх органів. Камінь потрібно носити з метою запобігання гінекологічним захворюванням. Він також ефективно лікує органи травного тракту, зміцнює серце, печінку, жовчний і сечовий міхурі. Яшма червоного кольору стимулює кровообіг, загострює нюх і зір, зупиняє кровотечу й тамує зубний біль.






АМЕТИСТ — друг Овнів, Риб і Стрільців. Він зміцнює імунітет, сприяє очищенню крові й підвищує активність головного мозку. Допомагає в разі захворювань травного тракту, статевих органів, безплідності, опіків. Рятує від безсоння, головного болю. Народна медицина рекомендує воду, настояну на аметисті, для лікування алкоголізму (у перекладі з грецької аметист — п’яний). А щоб не сп’яніти, камінь варто покласти під язик. Хочете перевірити? У крайньому разі після посиденьок за чарчиною вдягніть прикрасу з аметистом — непоганий похмільний засіб. Хоча найдієвіший метод — знати міру».






Підсумовуючи свою статтю, співавтори наголошують: «Лікування каменями. По-перше, знайдіть досвідченого фахівця з літотерапії, поцікавтеся, яких результатів він досяг, поспілкуйтеся з його пацієнтами. По-друге, не варто використовувати літотерапію як основний метод лікування тяжких недуг. Це — допоміжний метод. А от носити камінь, як цього вимагає ваш знак зодіаку, варто: щоб здоров’я мати таке ж міцне, як…кристалічна гратка самоцвіта».

До цього додамо, що популярними є й інші класифікації лікувальних властивостей самоцвітів. При нагоді, ми познайомимо вас з ними. Але ця, яку приводимо вище, найновіша, і будемо сподіватися, найбільш грунтовна і повна.

Фото - з особистого сайту поета В. Демченка, електронної енциклопедії Wikipedia, інтернет-сайтів про мінерали

 Олександр Апостолюк                                                                                                                                                                                          ,    

 


Переглядів: 5135 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.07.2024, 02:58
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 362
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 152
Гостей: 152
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024